Διερευνητικές: Πρώτο δείγμα αρνητικό, επόμενη στάση Αθήνα

 Διερευνητικές: Πρώτο δείγμα αρνητικό, επόμενη στάση Αθήνα

Αναγνωριστικού χαρακτήρα μεν, αλλά με όλα τα καυτά θέματα στο τραπέζι από πλευράς Άγκυρας (αποστρατικοποίηση νησιών, εναέριος χώρος, λεγόμενες γκρίζες ζώνες) και την πίεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπάρξει πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, πέραν των προειδοποιητικών βολών του… Αντώνη Σαμαρά στο Μαξίμου και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη για πλήρη διαφωνία στο διάλογο με την Τουρκία αλλά και προσφυγής στη Χάγη, η οποία φαίνεται πλέον ως ορατό ενδεχόμενο.

Κάπως έτσι θα περιγράφαμε τα βασικά σημεία της πρώτης μέρας του διαλόγου Αθήνας – Άγκυρας αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις. Από την Αθήνα πάντως εκπέμπεται το μήνυμα “συνεχίζουμε” μετά την πρώτη συνάντηση στο πλαίσιο του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη. Η Αθήνα επέδειξε με σαφήνεια την προσήλωση στην επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών.

Το παρασκήνιο των διερευνητικών στο Ντολμά Μπαχτσέ- Γιατί αιφνιδιάστηκε η ελληνική αποστολή- Ο ρόλος Καλίν

Έτσι απέφυγε οποιαδήποτε ερμηνεία, στις ευδιάκριτες αλλαγές τις οποίες έκανε η τουρκική ηγεσία.

Σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, η αλλαγή της τοποθεσίας αλλά και η παρουσία του εξ απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται να αποτελούν την επόμενη φάση της τουρκικής επίθεσης φιλίας στην Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως η προσωπική εγγυοδοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην διεξαγωγή των συνομιλιών.

Όπως ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν,

  • «υπό την ισχυρή ηγεσία του Προέδρου μας, είναι εφικτή η επίλυση όλων των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του Αιγαίου…Η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων».

Τώρα οι δυο πλευρές ετοιμάζονται για ένα νέο ραντεβού που θα φιλοξενηθεί σε ελληνικό έδαφος, κατά πληροφορίες εντός του Φεβρουαρίου ή το αργότερο αρχές του ερχόμενου Μαρτίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το δικό του μήνυμα:

  • «…η ειλικρίνεια και η ισορροπία είναι προϋποθέσεις που ευνοούν τον διάλογο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, που είναι και το αντικείμενο των διερευνητικών».

Η Ελλάδα είχε συμπυκνώσει τη θέση της στη φράση -που κατ’ επανάληψη διατύπωσε ο πρωθυπουργός- «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις».

Επιπλέον ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπρόσθετα η Αθήνα καταγράφει την ενίσχυση του αποτυπώματος διεθνούς δικαίου και ειδικότερα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας στην περιοχή, με την έμπρακτη εφαρμογή των προβλέψεών του μέσα από συμφωνίες στις οποίες είναι αντισυμβαλλόμενο μέρος.

Υπενθυμίζεται η συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών με την Ιταλία και μερικής οριοθέτησης με την Αίγυπτο. Ακόμη στην έναρξη διαβουλεύσεων με την Αλβανία για την από κοινού παραπομπή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Στο ίδιο διάστημα, όπως υπογραμμίζεται η χώρα μας πέτυχε μια σειρά αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που υιοθετούν τις ελληνικές θέσεις, εκφράζουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα και την Κύπρο και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι, σε περίπτωση που συνεχίσει την προκλητικότητα, θα υπάρχει ευρωπαϊκή αντίδραση με οικονομικές συνέπειες.

Στο ίδιο πλαίσιο, όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές χάρη στην ενεργητική εξωτερική πολιτική της η Ελλάδα πέτυχε, κατά το ίδιο διάστημα, ένα πλέγμα συμφωνιών με χώρες του Αραβικού κόσμου και της Ανατολικής Μεσογείου, που ενισχύουν την περιφερειακή της θέση. Ακόμη η Κυβέρνηση προχώρησε -με νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή- στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Διακηρύσσοντας ταυτόχρονα -όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 1 του νομου- ότι «επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της».

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Aναλυτική ενημέρωση» για το περιεχόμενο των σημερινών συζητήσεων στην Κωνσταντινούπολη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δηλώνει πως στηρίζει τις διερευνητικές επαφές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

“Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης στηρίζει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι σε αυτές η χώρα προσέρχεται χωρίς σαφές στρατηγικό σχέδιο και με μια διαρκή κακοφωνία από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που σίγουρα δεν περνά απαρατήρητη από την άλλη πλευρά.

Σε ότι αφορά τον σημερινό γύρο επαφών στην Κωνσταντινούπολη αναμένουμε από την κυβέρνηση αναλυτική ενημέρωση: ·

για την στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα, ειδικά τώρα που έχει εικόνα των τουρκικών θέσεων ·

εάν τέθηκαν από την Τουρκία θέματα δήθεν “γκρίζων ζωνών”, “αποστρατιωτικοποίησης” και “περιοχών ευθύνης έρευνας και διάσωσης” και πώς απαντήθηκαν από την ελληνική αντιπροσωπεία ·

ποια στάση τήρησε ο ΥΠΕΞ στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σε σχέση με το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων”.

Σχετικά Άρθρα