Σύψας για τα εμβόλια: Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός
«Δεν είναι δεδομένος ο εφοδιασμός σε εμβόλια» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας. «Η Ευρώπη καθυστέρησε τον εφοδιασμό γιατί ακολούθησε τις σωστές διαδικασίες» ξεκαθάρισε πάντως το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.
«Θα φοράμε μάσκες μέχρι να κάνουμε το τείχος ανοσίας στο 70% του πληθυσμού, ακόμα και αν εμβολιαστούμε και τότε θα φορούμε μάσκες, εξαρτάται από την προσέλευση του κόσμου και τον εφοδιασμό με εμβόλια, τίποτε από τα δύο δεν είναι δεδομένο» υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής. Στόχος, εξήγησε είναι να δημιουργήσουμε ένα τείχος εντός του έτους, έστω το φθινόπωρο ή το χειμώνα.
«Είμαστε στα τελευταία 30 μέτρα της πανδημίας τα πιο δύσκολα. Ιανουάριος και Φεβρουάριος θα είναι πολύ δύσκολοι μήνες, θα είναι το βαθύ σκοτάδι πριν το φως» προειδοποίησε. «Έχουμε διανύσει τα 70 μέτρα, αλλά τα υπόλοιπα 30 μέτρα είναι τα πιο οδυνηρά, είμαστε στα μέσα του δεύτερου ημιχρόνου αλλά ο αντίπαλος είναι τόσο υπέρτερος, ώστε μπορεί να μας συντρίψει το επόμενο διάστημα του παιχνιδιού» επισήμανε.
- «Γνωρίζουμε το τεράστιο κόστος στην οικονομία και στην ψυχική υγεία, αλλά πρέπει να επιλέξουμε οικονομία ή υγεία, λιγότερους θανάτους. Αν επιλέξουμε ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι θάνατοι μπορούμε να ανοίξουμε τώρα αλλά επιλεγούμε να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας» τόνισε. «Θα επιλέξουμε υγεία ή θα επιλέξουμε οικονομία. Τα μέτρα δημιουργούν ανάχωμα, κι είναι μια προληπτική κίνηση, σωστή κατά τη γνώμη μου, έπρεπε να ληφθεί αυτή η απόφαση» σχολίασε για το νέο λοκντάουν.
«Δέκα μέρες μετά την Πρωτοχρονιά θα έχουμε πολύ καλύτερη εικόνα για το τι γίνεται στην Ελλάδα και ιδίως τι γίνεται στην Αττική. Υπάρχουν εστίες επικίνδυνες στην Αττική και τεράστια ανησυχία… Δυστυχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα αλλάζουν ραγδαία και οι επιδημικές εκρήξεις συμβαίνουν σε μια εβδομάδα δεν μας προειδοποιούν».
Βρισκόμαστε στην κατάσταση του φόβου, και γιατί φοβόμαστε; Φοβόμαστε ότι τις τελευταίες 15 ημέρες υπήρξε μια τεράστια διασπορά στην ελληνική κοινωνία. Και ιδίως φοβόμαστε τι γίνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ξέρετε ότι όταν ένας διασπείρεται διασπείρεται βουβά. Δεν καταλαβαίνουμε τίποτα, είναι κάτω από τα ραντάρ της επιδημιολογίας, κι ό,τι βλέπουμε το βλέπουμε 15 μέρες μετά. Φοβόμαστε λοιπόν τις επόμενες ήμερες τι θα δούμε στα μέσα Ιανουαρίου, αν όντως έχει υπάρξει μεγάλη διασπορά υπάρχει κίνδυνος επιδημικής έκρηξης και το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα την αντιμετωπίσουμε».
- «Δεν ξεκινάμε πλέον όπως το Σεπτέμβριο με άδειες ΜΕΘ, ξεκινάμε με γεμάτες ΜΕΘ πάνω από 70 με 80%, αν έχουμε έκρηξη πώς θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς μας, αυτός είναι ο μεγάλος φόβος μας, γι’ αυτό τα αλλεπάλληλα λοκντάουν χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε σε κόκκινη γραμμή» ανέφερε.
Όπως υπενθύμισε ο κ. Σύψας «στη Βρετάνια και στις ΗΠΑ έχουμε ήδη επιδημικές εκρήξεις. Στις ΗΠΑ είναι κάθε μέρα σα να πέφτουν 4 με 5 αεροπλάνα γεμάτα με επιβάτες, δε θέλουμε να δούμε την κατάσταση αυτή, ξέρουμε τη ζημιά στην οικονομία την κοινωνία την ψυχολογία του κόσμου, αλλά ο αντίπαλος είναι υπέρτερος και δεν κινδυνεύουμε με ήττα αλλά με συντριβή».
Ο καθηγητής εξήγησε ότι οι επιδημικές εκρήξεις εμφανίζονται 2 εβδομάδες μετά τη διασπορά, επομένως μέχρι και τις 15 Ιανουαρίου θα είμαστε στον ύψιστο συναγερμό, ειδικά στην Αττική.
«Για τη γρίπη ή το AIDS δεν έχουμε σοβαρό φάρμακο δεν μπορούμε να τον σκοτώσουμε τον ιό, στην θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων υστερούμε πολύ έχουμε μόνο βοηθητικά φάρμακα» εξήγησε.
Καπραβέλος:
Οδιευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος μίλησε στο OPEN και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει αλλά ούτε και το προσωπικό σε μία νέα πίεση στα νοσοκομεία.
Δεν περιγράφεται τι ζούμε. Οι διασωληνωμένοι παραμένουν πολλοί. Η μεγάλη αύξηση του Νοεμβρίου δυστυχώς συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο. Δεν το περιμέναμε ούτε εμείς» παραδέχθηκε ο κ. Καπραβέλος. Φτάσαμε σε μέρα που χάσαμε 70 ασθενείς!
Παράλληλα εξέφρασε τη στήριξή του στην κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα που ελήφθησαν καθώς:
- «ανακουφιστήκαμε με τις χθεσινές ανακοινώσεις. Δεν είναι στέρηση ελευθερίας, αλλά προάσπιση της υγείας, της ζωής. Δύο μήνες τώρα, είμαστε νοσοκομεία μιας νόσου. Το βιβλίο αυτής της τραγωδίας δεν έχει γραφεί ακόμα».
Ο κ. Καπραβέλος τόνισε ότι «ο ιός είναι καταστροφικός. Εκτός από τις ΜΕΘ είναι κι άλλοι που δεν μπορούν να αναπνεύσουν μόνοι. Η αποκλιμάκωση είναι αργή. Το ΕΣΥ δεν αντέχει νέα πίεση από αύξηση κρουσμάτων. Ούτε εμείς οι γιατροί».
Εστειλε κλείνοντας το μήνυμα ότι «το εμβόλιο είναι το όπλο. Πρόκειται για την κορυφαία ιατρική πράξη που θα μας αποδεσμεύσει από τα δεινά της πανδημίας. Ο κορονοϊός, τελειώνει Μάρτη-Απρίλη. Αν έχουμε και το εμβόλιο, τότε με ανοσία, θα απαλλαγούμε από τα δεσμά».