Άνοιγμα σχολείων: Παράταση τηλεκπαίδευσης προοιωνίζεται εγκύκλιος του Υπ. Παιδείας – Σύσκεψη λοιμωξιολόγων
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως εντός της εβδομάδας όλοι οι γονείς θα μάθουν ποια είναι η απόφαση των ειδικών και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολικών μονάδων. Σήμερα θα συνεδριάσει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων με θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Η απόφαση όμως αναμένεται μάλλον αύριο.
Η πρώτη ημερομηνία στις 8 Ιανουαρίου μάλλον είναι το ανίσχυρο σενάριο, καθώς πέφτει Παρασκευή και εν προκειμένω δεν προσφέρεται για πειραματισμούς αφού ακολουθεί Σαββατοκύριακο. Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 11η Ιανουαρίου ενώ υπάρχουν και σενάρια για μετά τις 20 Ιανουαρίου. Όπως και να’ χει όλα θα κριθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ακόμα ένα σενάριο είναι να ανοίξουν πρώτα τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και να ακολουθήσουν μία εβδομάδα αργότερα τα γυμνάσια και τα λύκεια, κάτι τέτοιο όμως απέκλεισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας που δήλωσε ότι θα ανοίξουν όλες οι βαθμίδες ταυτόχρονα.
Το υπουργείο Παιδείας πάντως προετοιμάζεται και για το σενάριο να συνεχιστεί η τηλεκπαίδευση και πέραν της 8ης Ιανουαρίου για μικρό πάντως διάστημα. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε ετοιμάζεται και εγκύκλιος με την οποία θα καλούνται οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων να στείλουν τις βαθμολογίες τετραμήνου (σ.σ. λήγει στις 20 Ιανουαρίου) όλων των μαθητών στους κηδεμόνες τους ηλεκτρονικά χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας τους στις σχολικές μονάδες. Οι βαθμολογίες θα συνοδεύονται και με τον αριθμό των απουσιών των μαθητών, μεταξύ των οποίων και αυτών που πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης.
«Τα δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή σήμερα», είπε πάντως στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας.
Όπως τόνισε δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις, λέγοντας πως με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία. Όπως είπε, όμως, ο καθηγητής αυτό που τον φοβίζει είναι μια επιδημιολογική έκρηξη.
Ο πρώτος κύκλος εμβολιασμού, που αφορά το υγειονομικό προσωπικό, μπορεί να ολοκληρωθεί έως τέλος του Ιανουαρίου, ανέφερε ο κ. Σύψας. Μετά, το επόμενο βήμα είναι οι ηλικιωμένοι που ζουν σε γηροκομεία και οι ευπαθείς ομάδες.
Το δεύτερο στάδιο έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει μέχρι τον Απρίλιο, ωστόσο εξαρτάται από την προσέλευση, εξήγησε ο καθηγητής. «Αν όλα πάνε καλά και τρέξουμε με ταχύτητα ρεκόρ η πλειοψηφία του γενικού πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο» είπε.
- «Ο πιο ρεαλιστικός στόχος, όμως, είναι μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχει εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού. Αν εμβολιαστεί το 70% τότε προστατεύεται και το άλλο 30%. Άρα, τελειώνει η πανδημία στην Ελλάδα. Ο ιός δεν θα βρίσκει ανθρώπους να μολύνει. Από τον Ιούνιο μέχρι τέλος του χρόνου είναι η περίοδος που θα το πετύχουμε».
Όπως εκτιμά ο κ. Σύψας, του χρόνου θα κάνουμε τα Χριστούγεννα κανονικά. Το καλοκαίρι θα συνεχίσουμε να παίρνουμε μέτρα, όμως θα πάρουμε μια ανάσα αν εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες, που είναι κυρίως εκείνοι που διασωληνώνονται.
«Η πανδημία είναι εντελώς απρόβλεπτη. Η μια εκδοχή είναι να εξαφανιστεί ο ιός όπως έγινε και στην ισπανική γρίπη, η άλλη εκδοχή, που είναι και το πιο πιθανό σενάριο, είναι να γίνει μια εποχική γρίπη όπως η Η1Ν1. Στο δεύτερο σενάριο κάθε χρόνο θα χρειάζεται να εμβολιαστούμε» είπε.
«Στην Ελλάδα ο δείκτης R είναι κάτω από το 1, όμως ανατρέπεται εύκολα. Το πρόβλημα είναι το ποσοστό πλήρωσης των ΜΕΘ. Θα δούμε πλήρη αποκλιμάκωση έως τα μέσα Ιανουαρίου», εκτιμά ο κ. Σύψας.
Τέλος, τόνισε ότι η προϋπόθεση είναι να τηρούμε τα μέτρα και είπε ότι τον Ιανουάριο φουντώνουν οι λοιμώξεις. Βλέποντας την εικόνα στο κέντρο της Αθήνας, μπορεί να είναι δύσκολα.
Όπως είπε ο κ. Σύψας τα δύο εμβόλια που έχουμε τώρα, αλλά και τα επόμενα τρία που περιμένουμε έχουν αποτελεσματικότητα γύρω στο 90% και είναι απόλυτα ασφαλή. Όποιος εμβολιάζεται μπορεί να λάβει τη βεβαίωσή του δίνοντας τα στοιχεία του.
Σχετικά με τις μεταλλάξεις, ο καθηγητής είπε ότι «μέχρι σήμερα δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι η μετάλλαξη, που εμφανίστηκε στη Βρετανία, επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Στην Ελλάδα δεν έχει εμφανιστεί η μετάλλαξη».
Η τεχνολογία mRNA είναι έξυπνη και ταχύτατη και σε ένα μήνα και λιγότερο μπορεί να παραχθεί νέο εμβόλιο, αν χρειαστεί. Στο μέλλον τα εμβόλια θα παράγονται με αυτή την τεχνολογία, εξήγησε.
Όσον αφορά την ανοσία, ο κ. Σύψας είπε πως δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα διαρκέσει. Ξέρουμε σίγουρα ότι κρατάει 6 μήνες. Από κει και πέρα μπορεί να κρατάει και παραπάνω. Ενδεχομένως να χρειαστεί να εμβολιάζεται ο πληθυσμός κάθε χρόνο.