Απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία: Ανακοινώνονται οι αποφάσεις – Ανησυχία για τον επαναπατρισμό των φοιτητών ενόψει γιορτών

 Απαγόρευση πτήσεων από και προς τη Βρετανία: Ανακοινώνονται οι αποφάσεις – Ανησυχία για τον επαναπατρισμό των φοιτητών ενόψει γιορτών

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θα λάβει και επιπλέον μέτρα, όσον αφορά στη μετάλλαξη του νέου κοροναϊού τα οποία θα κλειδώσουν σήμερα στον πρωινό καφέ στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών και θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ζυγαριά κλίνει στο να σταματήσουν άμεσα οι πτήσεις από Αγγλία προς Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι.

Το πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση είναι πως εάν εντοπιστεί η μετάλλαξη και στη χώρα μας και δεν έχουν ληφθεί μέτρα, θα κατηγορηθεί για αδράνεια. Από την άλλη, στη Μεγάλη Βρετανία σπουδάζουν και εργάζονται πολλοί Έλληνες και ιδίως οι φοιτητές είχαν ήδη προγραμματίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να κάνουν Χριστούγεννα με τις οικογένειες τους. Ο αριθμός (και των ψήφων) δεν είναι ευκαταφρόνητος.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη ανακοινώθηκε χθες η επέκταση της καραντίνας στις επτά ημέρες για όσους ταξιδιώτες έρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Εξάλλου ήδη ουκ ολίγες ευρωπαϊκές χώρες έχουν διακόψει τις αεροπορικές και σιδηροδρομικές συνδέσεις με Μεγάλη Βρετανία.

Φαίνεται δε ότι θα υπάρξει μία κοινή γραμμή στην ΕΕ για το ζήτημα, κάτι που ζητούν άλλωστε και χώρες όπως η Ισπανία. Μέρκελ, Μακρόν, Φον Ντερ Λάιεν και Μισέλ είχαν χθες επικοινωνία για την αντιμετώπιση της νέας μετάλλαξης. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη συνεργατών του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με εκπροσώπους των κρατών-μελών για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Παράλληλα, η γερμανική προεδρία της ΕΕ συγκάλεσε συνεδρίαση της επιτροπής του μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 12 σήμερα το μεσημέρι ώρα Ελλάδος.

Η ανησυχία είναι ούτως ή άλλως εύλογη, δεδομένου του επαναπατρισμού φοιτητών και άλλων Ελλήνων από τη Μεγάλη Βρετανία για τις ημέρες των εορτών, ενώ καμπανάκι κινδύνου συνιστά και ο εντοπισμός του μεταλλαγμένου στελέχους του ιού στην Ιταλία.

Από εκεί και πέρα, θετικά μηνύματα στέλνουν τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς τα ημερήσια κρούσματα υποχώρησαν στα 588 και ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται πλέον σταθερά κάτω από το όριο του 4%, ενώ οι διασωληνωμένοι είναι 515 – ελαφρώς μειωμένοι, δηλαδή, σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες. Το μήνυμα, όμως, ειδικών και κυβέρνησης παραμένει πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός κι αντιθέτως να τηρούνται απαρέγκλιτα τα μέτρα.

Προς τούτο, τα βλέμματα είναι στραμμένα στο αν και πώς θα τηρηθεί το μέτρο των εννέα ατόμων σε κάθε σπίτι την παραμονή και ανήμερα τα Χριστούγεννα, ωστόσο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή να υπάρχει πρόθεση αναθεώρησής του παρά μόνο ισχυρές συστάσεις για να μην υπάρξει καταστρατήγηση.

Αντιθέτως, ενδέχεται να επιβληθούν αυστηρά περιοριστικά μέτρα – όπως αυτά που ισχύουν εδώ και κάποια 24ωρα στη Δυτική Αττική και την Κοζάνη – και σε άλλες περιοχές της χώρας, εφόσον παραμείνουν οι αυξητικές τάσεις όσον αφορά στα κρούσματα, παρά τη γενικότερη πτωτική τάση σε πανελλαδικό επίπεδο.

Σχετικά Άρθρα