Καθολικό lockdown: Ανακοινώσεις για απαγόρευση του click away και γιορτινού τραπεζιού – Ποιες περιοχές αφορά
Ενδεχομένως και σήμερα ανακοινωθούν νέα σκληρότερα μέτρα με τη Δυτική Αττική, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη να είναι οι περιοχές που είναι στο “κόκκινο”. Αύξηση των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού καταγράφεται τις τελευταίες επτά ημέρες επίσης στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Για τις σχετικές αποφάσεις προϊδέασε χθες Τετάρτη ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος δήλωσε ότι «Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και πιο σκληρά μέτρα. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε το χρονικό διάστημα έως τις 7 Ιανουαρίου», ενώ κάλεσε άπαντες να περάσουν τα Χριστούγεννα με την οικογένεια τους ή το πολύ με μία οικογένεια ακόμη.
Ειδικά όμως για τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές εξετάζεται να απαγορευτεί η μετακίνηση σε σπίτια την παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και να μην επιτραπεί η συνάθροιση μέχρι εννέα ατόμων από δύο οικογένειες, αλλά να υπάρξει σύσταση να γιορτάσει κάθε οικογένεια στο σπίτι της χωρίς επαφή ούτε με συγγενείς. Προκειμένου δε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, εξετάζεται να περιοριστούν οι αιτιολογημένες μετακινήσεις και να μην επιτραπεί η μετακίνηση από σπίτι σε σπίτι με κωδικό 6 για τις 24, 25, 31 Δεκεμβρίου και την 1η Ιανουαρίου. Είναι επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει και το click away στις “κόκκινες” περιοχές, καθώς πχ στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκαν ουρές.
- Αντιδράσεις πάντως προκάλεσαν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη σε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Ελευσίνας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, εκπροσώπων της Περιφέρειας, δημάρχων της Δυτικής Αττικής και υγειονομικών φορέων. “Του κεφαλιού του κανείς. Σε αντίθετη περίπτωση θα σφραγισθούν οι περιοχές, ακόμη και σπίτι – σπίτι…” απείλησε ο κ. Χρυσοχοϊδης.
Σημειωτέον ότι στους δήμους της Δυτικής Αττικής με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, όπως ο Ασπρόπυργος, η Ελευσίνα και η Μάνδρα, υπάρχουν πολλές βιομηχανίες και βιοτεχνίες και οι τοπικοί παράγοντες ζητούν τη διενέργεια μαζικών rapid test στους χώρους εργασίας, που σε αυτό το lockdown έχουν παραμείνει ανοιχτοί. Στη βιομηχανική ζώνη υπολογίζεται ότι μετακινούνται καθημερινά 30.000 εργαζόμενοι.
Προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ειδικά οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που έχουν πολλά κρούσματα και νεκρούς, είναι επίσης περιοχές όπου οι Μητροπολίτες κηρύττουν κατά της τήρησης υγειονομικών μέτρων στις εκκλησίες. Η κυβέρνηση πάντως δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στην… υπεύθυνη στάση της Εκκλησίας και επί του παρόντος επιμένει στην απόφαση για χαλάρωση των μέτρων κατά την εορταστική περίοδο.
Προβληματισμός και πάλι για τα κρούσματα
Την ίδια στιγμή, τα νέα από το μέτωπο του ημερήσιου δελτίου επιδημιολογικών δεδομένων προκάλεσαν ανησυχία. Αφενός ο δείκτης θετικότητας κινήθηκε στο 4,3% – δηλαδή πολύ κοντά στο όριο ασφαλείας του 4% – και σε κάθε περίπτωση κάτω από διψήφιο ποσοστό για σχεδόν μία εβδομάδα. Όμως, τα κρούσματα παρέμειναν για μία ακόμη μέρα σε τετραψήφιο νούμερο (1.190), ενώ αυτός των διασωληνωμένων παραμένει επίσης σταθερός (552), με αποτέλεσμα ν’ απομακρύνεται ο στόχος που είχαν θέσει οι ειδικοί για 300 διασωληνωμένους έως τις γιορτές.
Ως προς το ζήτημα του εμβολιασμού, όλα δείχνουν ότι η διαδικασία θα ξεκινήσει πριν από το νέο έτος και στην Ελλάδα, λόγω της επιτάχυνσης της αδειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Όμως, η προμήθεια λιγότερων δόσεων από την ΕΕ συνεπάγεται την προμήθεια, αντίστοιχα, μικρότερου αριθμού και από την Ελλάδα σε πρώτη φάση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα παραληφθούν 300.000 δόσεις κι έτσι θα εμβολιαστούν μόνο 150.000 άτομα άμεσα.
Εντός των επομένων ημερών θα γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη λεγόμενη προτεραιοποίηση, δηλαδή για τις ομάδες του πληθυσμού που θα εμβολιαστούν πρώτες. Σήμερα, μάλιστα, θα ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, καθώς ο εμβολιασμός τους θα γίνει κατά απόλυτη προτεραιότητα.