Μετωπική με “κερασάκι” το Σούνιο – Στο επίκεντρο των εξελίξεων η Βουλή για υγειονομική και οικονομική κρίση
Υψηλοί τόνοι και κατάθεση προτάσεων την ίδια στιγμή, είναι το δίπολο στο οποίο έχει καταλήξει ο Αλέξης Τσίπρας, δίπολο που αναμένεται να αποτυπωθεί τόσο κατά την κορύφωση της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό την Τρίτη το απόγευμα, όσο όμως και κατά την κατάθεση του εναλλακτικού σχεδίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νέο ΕΣΥ αλλά και την οικονομία (σχέδιο αντι-Πισσαρίδη).
Του Νίκου Παπαδημητρίου
Η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο την Τρίτη και ένας λόγος, ο πιο πρόσφατος, είναι το Σούνιο. Οι υπουργοί του Μαξίμου (Γεραπετρίτης και Πέτσας) είχαν επιχειρήσει, κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού προφανώς, να υποβαθμίσουν, να ρίξουν τους τόνους για την εξοχική κατοικία Τσίπρα το πρωί της Πέμπτης σε συνεντεύξεις τους, πλην όμως η προσπάθεια δεν έγινε πιστευτή από την άλλη πλευρά, όπως, άλλωστε, αποτυπώθηκε και στη συνέντευξη Τσίπρα στον Αντ1 και τον Γιώργο Παπαδάκη το πρωί της Παρασκευής, για να ακολουθήσει η ανταπάντηση της Νέας Δημοκρατίας κ.ο.κ.
Και δεν έγινε πιστευτή γιατί πίσω από τα δημοσιεύματα των «Παραπολιτικών» και των «Νέων» η Κουμουνδούρου θεωρεί ότι υπάρχει εγκέφαλος και ηθικός αυτουργός: ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πεποίθηση που αποτυπώνει μέσα σε μια φράση η Έφη Αχτσιόγλου στη συνέντευξή της σήμερα στην Realnews και τον Φοίβο Κλαυδιανό:
- «Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε κατά παραγγελία fake news, μπας και ξεφύγει από τη δημόσια κατακραυγή για την καταστροφική διαχείριση της πανδημίας και την εξωφρενική έλλειψη ενσυναίσθησης του δράματος των πολιτών που επέδειξε με τις βόλτες του στην Πάρνηθα». Υποψία που αναμένεται να ρίξει βαριά τη σκιά της και κατά τη σύγκρουση των δύο μονομάχων την Τρίτη.
Ο Α. Τσίπρας έχει όμως και μια παγίδα μπροστά του: να περιοριστεί στην προσωπική αντιπαράθεση βάζοντας σε δεύτερο επίπεδο την κριτική στο υγειονομικό και οικονομικό σκέλος, πεδία εν πολλοίς προνομιακά για την αντιπολίτευση στη συγκυρία αυτή δεδομένων των εξελίξεων και στα δύο μέτωπα. Με σεβασμό στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών και την κατάσταση των νοσηλευομένων, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία από προχθές Παρασκευή και ως και την Τρίτη θα αναδεικνύει τις κυβερνητικές ευθύνες στην αντιμετώπιση της πανδημίας (άνευ όρων άνοιγμα τουρισμού, έλλειψη στρατηγικής στα τεστ, μη ενίσχυση του ΕΣΥ στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου κ.α.).
Ενώ θα αναδεικνύει τις ευθύνες του αντίπαλου στρατοπέδου και σε αυτό που με μια φράση θα λεγόταν, «ο θάνατος του εμποράκου» μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το εμπόριο. Το σχέδιο της κυβέρνησης για περιορισμό στην οικονομία κατά την εορταστική περίοδο δεν ήταν μονόδρομος, έγινε μονόδρομος, υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαιτίας της αβλεψίας -ανεμελιά θα την ονόμαζαν κάποιοι- της Νέας Δημοκρατίας να δει εγκαίρως το πρόβλημα με την έξαρση των κρουσμάτων και άρα, να πάρει αποφάσεις, κάποιες τοπικού χαρακτήρα, πριν φθάσουμε στην κρίσιμη για το σύνολο της οικονομίας περίοδο των γιορτών.
Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω θα δώσει το αντι-Πισσαρίδη σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, την ενίσχυση της εργασίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δίκαιη ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Η μετάβαση στην πράσινη οικονομία δεν θα πρέπει να οξύνει τις ανισότητες και εδώ είναι αναγκαία η κρατική μέριμνα, επισημαίνει ο Γιώργος Σταθάκης εδώ και πολύ καιρό άλλωστε.
Με πιο εντυπωσιακή πρόταση από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, αυτή της εφαρμογής, σε πιλοτική βάση για αρχή, 35ώρου ή 4ήμερου εργασίας, με παράλληλη διατήρηση των μισθών. Με το κράτος να καλύπτει το ποσό που υπολείπεται για το 40ωρο ή 5νθήμερο.
Ταυτοχρόνως μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας, μια πρόταση που έχει την υπογραφή του Ανδρέα Ξανθού. Με σύγκλιση στον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό,τι αφορά τις δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ (στο 7% δηλαδή), με 15.000 προσλήψεις υγειονομικών σε μόνιμη βάση, με αναμόρφωση του μισθολογίου γιατρών και λοιπών εργαζομένων στα νοσοκομεία.
Μια μικρή… επανάσταση με άλλα λόγια, το ερώτημα είναι αν βγαίνει και ο λογαριασμός (δεδομένης της πρωτοφανούς ύφεσης και της δραματικής πτώσης εσόδων) –και εδώ το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει πειστικά επιχειρήματα…