Διαφοροποίηση Δένδια από Πέτσα-Μαξίμου για τη Σύνοδο Κορυφής- Νέες αιχμές κατά Γερμανίας
Σφοδρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση άσκησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καλώντας τη να αντιληφθεί τις γεωπολιτικές της ευθύνες και να αντιδράσει στις απειλές πολέμου της Τουρκίας.
Τονίζει ότι η μη επιβολή κυρώσεων αποτελεί επιβράβευση της «αλαλάζουσας Τουρκίας», ενώ η λήψη μέτρων αποτελεί «μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό τμήμα της γείτονας».
Πρόκειται για σαφή διαφοροποίηση του υπουργού Εξωτερικών έναντι όσων είχε πει λίγο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και των δηλώσεων του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες, όπου ανέφερε πως “έγινε ένα βήμα” στη Σύνοδο Κορυφής.
Την ώρα που ο Στέλιος Πέτσας έλεγε πως δεν ήταν επιδίωξη της κυβέρνησης να επιβληθούν κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής, εκθέτοντας εαυτόν όταν ο ίδιος είχε πει πριν λίγο καιρό πως θα αποφασισθούν κυρώσεις που “θα δαγκώνουν” και όταν όλα τα κυβερνητικά στελέχη προεξοφλούσαν μια τέτοια έκβαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε διαφορετικό κλίμα εδώ και αρκετό καιρό και άσκησε δριμεία κριτική στους ευρωπαίους εταίρους για τη στάση τους. Επί της ουσίας πρόκειται για συνέχιση της επίθεσης του στη Γερμανία, τηνσ τάση της οποίας έναντι της Τουρκίας είχε χαρακτηρίσει “αφελή”, πριν μερικές ημέρες στο Politico.
Όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβαθμίζει το γεγονός ότι δεν αποφασίστηκαν κυρώσεις και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θεωρεί θετική την εξέλιξη με το κείμενο συμπερασμάτων και την μετάθεση της εκκρεμότητας για τον Μάρτιο, ο κ. Δένδιας αποκαλεί την μη λήψη μέτρων “επιβράβευση της αλαλάζουσας Τουρκίας”.
Ο κ. Δένδιας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού ανέφερε:
«Διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία του 21ου αιώνα αλλάζει ριζικά. Αναβιώνει ο εθνικισμός και υπάρχει έντονος αναθεωρητισμός και έντονος ισλαμισμός με εμφανή αποκλίνουσα πορεία από τις δυτικές αξίες, όπως η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ενώπιον του τουρκικού αναθεωρητισμού η ευρωπαϊκή ένωση έλαβε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο κάποια απόφαση. Απέρριψε τους τακτικισμούς της Τουρκίας με την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis.
Αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε κυρώσεις σε συγκεκριμένους τομείς, όπως το εμπόριο και οικονομία» ενώ πρόσθεσε πως «Ουδέποτε ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ότι τα ανωτέρω αρκούν. Γίνεται διαπραγμάτευση. Σκληρή διαπραγμάτευση από τις ομάδες εργασίας και το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Δεν μας εξέπληξε η πρόσφατη απόφαση. Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε. Αν θέλετε την άποψή μας πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην λήψη αποφάσεων για την Τουρκία. Όμως εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σταθερά με υπομονή και επιμονή».
«Αντίθετα η λήψη μέτρων αποτελεί μήνυμα ενθάρρυνσης στο φιλοευρωπαϊκό και στο εκσυγχρονιστικό μέρος της τουρκικής κοινωνίας. Εάν η παρούσα αλαλάζουσα τουρκική πολιτική κριθεί επιτυχής τότε όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στις ανθρώπινες αξίες της ειρήνης και της ασφάλειας, όσοι μέσα στην Τουρκία πιστεύουν στα ανθρώπινα δικαιώματα και στη σύγκλιση με την Ευρώπη, μετέωροι, μένουν προδομένοι από την Ευρώπη, την ιδεολογική τους πατρίδα που ο Ατατούρκ προσπάθησε να τους εντάξει».
«Το πώς σκέφτομαι οι συνάδελφοι υπεύθυνοι των κομμάτων το γνωρίζουν. Έχουμε συνάντηση, διαρκείς συζητήσεις, περίπου μία φορά το μήνα κατ΄ ελάχιστον. Συζητάμε, άρα γνωρίζουν κάλλιστα ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είχαν γνώση του πού πηγαίνουν τα πράγματα. Δεν υπήρξε ψευδαίσθηση. Γνωρίζαμε», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σχετικά με τη μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Ακόμα επισήμανε: «Αν με ρωτάτε αν θέλουμε κάτι καλύτερο, βεβαίως θα θέλαμε κάτι καλύτερο. Αλλά δεν εξεπλάγημεν από τις αντιδράσεις που αντιμετωπίσαμε και μάλιστα δεν εξεπλάγημεν καθόλου από τα κράτη που εξέφρασαν αυτές τις αντιδράσεις.Τα είχαμε εξατομικεύσει πολύ καιρό πριν».
Σχετικά με την τοποθέτηση της Τουρκίας υπογράμμισε: «Λυπάμαι να πω ότι ακόμα και με αυτά τα συμπεράσματα η Τουρκία φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται. Σας διαβάζω την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των εσωτερικών: «Απορρίπτουμε την προκατειλημμένη και παράνομη απόφαση που υιοθετήθηκε από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της 10 Δεκεμβρίου». Αυτή είναι η τουρκική απάντηση, δεν υφίσταται καμία έκφραση αποδοχής ή έστω αντίληψης».
ΥΠΕΞ-Μαξίμου
Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες πως ο υπουργός Εξωτερικών δεν συμφωνεί με χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ενώ σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις από το καλοκαίρι αναγκάστηκε να διαψεύσει πως υπάρχει ρήγμα και πως δεν είχε ενημερωθεί για τις συνομιλίες στο παρασκήνιο της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον εξ απορρήτων του Τούρκου προέδορυ Ιμπραχίμ Καλίν. Ο κ. Δένδιας, λέγεται πως δεν είδε ποτέ θετικά την επιμονή του Μεγάρου Μαξίμου στην γερμανική διαμεσολάβηση των τελευταίων έξι μηνών και δεν έκρυβε πως προτιμούσε την πρωτοβουλία Πομπέο, καθώς και ότι επενδύει περισσότερο πια στο κλίμα που μπορεί να διαμορφώσει η νέα διοίκηση Μπάϊντεν.
Σε άλλο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
«Η Ελλάδα θα προχωρήσει μαζί με την Ευρώπη, χτίζοντας συμμαχίες. Πάντα πρέπει να έχουμε υπόψη μας τον στόχο που είναι ο τερματισμός της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, και κάθε μοχλός πίεσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι θεμιτός και ελπίζουμε όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αυτό να επιδιώκουν», ανέφερε ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας, ο οποίος από το βήμα της Βουλής, απάντησε στις επικρίσεις που είχε δεχθεί νωρίτερα η κυβέρνηση για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την απουσία κυρώσεων.
«Ξέρουμε όλοι ότι η Ευρώπη κινείται με αργά βήματα. Πολλές φορές, πιο αργά από αυτά που ενδεχομένως θα θέλαμε. Αλλά αν είχαν επιβληθεί κυρώσεις, από τον Ιούνιο του 2019, τι χρείαν κυρώσεων θα είχαμε σήμερα απέναντι στην Τουρκία;», είπε ο Στέλιος Πέτσας απευθυνόμενος στον Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Κατρούγκαλο.
Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κατέθεσε στα πρακτικά όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:
-του Ιουνίου 2019 που, όπως επισήμανε, «γινόταν αναφορά στη λήψη κατάλληλων μέτρων, στοχευμένων μέτρων και όχι αναφορά κυρώσεων».
-του Οκτωβρίου 2019
-του Δεκεμβρίου 2019
-του Οκτωβρίου 2020 «όπου για πρώτη φορά γίνεται ρητή αναφορά στα άρθρα της Συνθήκης της ΕΕ που παραπέμπουν σαφώς σε κυρώσεις».
«Τα καταθέτω στα πρακτικά για να καταλάβουν όλοι ότι η κάθε ελληνική κυβέρνηση, στα εθνικά θέματα, χτίζει πάνω σε πρωτοβουλίες της άλλης, με σκοπό πάντα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας και απευθύνθηκε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «θα θέλαμε το Δεκέμβριο του 2020 να επιβληθούν κυρώσεις; Δεν ήταν αυτός ο σκοπός. Ήταν ο σκοπός να πάμε ένα βήμα παραπέρα, από τον Οκτώβριο του 2020. Έγινε αυτό το βήμα παραπέρα; Φυσικά και έγινε. Διευρύνθηκε η λίστα των οντοτήτων και των προσώπων στους οποίους μπορεί να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ, για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεύτερον, δόθηκε εντολή στο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις κ. Μπορέλ, να καταρτίσει έκθεση και να την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021, για όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, μέσα στο οποίο φυσικά είναι και τα θέματα των κυρώσεων».
Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είπε επίσης ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά ένα εργαλείο για να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. «Προχωράει λοιπόν η Ευρώπη με αργά βήματα και θα ήθελα να υπενθυμίσω στον κ. Κατρούγκαλο ότι δεν πρέπει να αντικαταστήσουμε τη λέξη “κυρώσεις” με το “περιμένοντας τους βαρβάρους” του μεγάλου μας ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη. Γιατί δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στις ελληνοτουρκικές και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, σε ένα καλύτερο αύριο, όπου δεν θα υπάρχουν προκλητικές ενέργειες, για το συμφέρον των λαών όλης Ανατολικής Μεσογείου και φυσικά και της Ελλάδας και της Τουρκίας», ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας.