Γραφείο Προϋπολογισμού: Δυσοίωνες προβλέψεις για το 2021- Τα μέτρα του σχεδίου Πισσαρίδη απαιτούν συναινέσεις
Σοβαρή επιδείνωση, όπως αναφέρει tovima.gr, παρουσιάζουν τα δημοσιονομικά στοιχεία του εννιαμήνου της τάξεως των 10,8 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρσι με πρωτογενές πλεόνασμα σχεδόν 7 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το τρίτο τρίμηνο του 2020, με το ρίσκο του φετινού προϋπολογισμού, αναφορικά με τα έσοδα, να αναδεικνύεται, σύμφωνα με το Γραφείο στο αν τα φορολογικά έσοδα που χάθηκαν φέτος θα μπορέσουν να εισπραχθούν το 2021. Οι εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά είναι δυσοίωνες, γεγονός που καταρρίπτει κάθε πρόβλεψη περί “εκρηκτικής αναπτυξης” που διατύπωναν κυβερνητικά στελέχη πριν την έναρξη της δεύτερης καραντίνας.
Ως εκ τούτου οι κίνδυνοι το επόμενο έτος είναι, μεταξύ άλλων, τα δημοσιονομικά και το δημόσιο χρέος και αναφορικά με τις δόσεις για την εξόφληση χρεών η άποψη είναι πως πρέπει να παρασχεθεί κάθε διευκόλυνση λόγω των δύσκολων συνθηκών.
Αναφορικά με τις συστάσεις, κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουντεντάκης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα πρόσθετων παρεμβάσεων σήμερα δημόσια υγεία, την εκπαίδευση και στις συγκοινωνίες ώστε να περιοριστεί η μετάδοση της πανδημίας με την ελάχιστη δυνατή διαταραχή στην οικονομική δραστηριότητα.
Σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης θα συμβάλει στη ανάκαμψη και τονίζεται όμως Το σχέδιο Ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία ( σχέδιο Πισσαρίδη ) έχει προτάσεις με πολιτικό κόστος που απαιτούν συναινέσεις. Είναι ανάγκη, σύμφωνα με το Γραφειο, της προτεραιοποίησης των προτάσεων που συγκεντρώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα πολιτικής συμφωνίας ( πχ πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακός μετασχηματισμός κλπ).
Εκτιμήθηκε πως το 2021 είναι παρακινδυνευμένες οι προβλεψεις λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας και πως το κρίσιμο είναι η διάρκεια αφού αν υποθέσουμε πως εξαλειφθεί μεγάλο μέρος της υγειονομικής κρίσης την άνοιξη του 2021 δεν είναι βέβαιο ποσο θα κάνουν οι οικονομίες να επιστρέψουν εκεί που ήταν.