Ν. Καπραβέλος (Δ/ντης ΜΕΘ) στο libre: Αν υπάρξει τρίτο κύμα θα “πέσει” η Αθήνα – Χάνουμε ασθενείς, η “επίταξη” δεν προσέφερε ουσιαστική βοήθεια
Οι περιγραφές του Πνευμονολόγου και Διευθυντή της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ της Θεσσαλονίκης, Νίκου Καπραβέλου, για το τι συμβαίνει στο νοσοκομείο και σε όλα τα νοσοκομεία της πόλης τρομάζουν και δείχνουν το μέγεθος μίας κατάστασης που έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και ισορροπεί σε μία κλωστή.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
- Ξεκινώντας από τους λόγους που μας οδήγησαν στη σημερινή έκρυθμη κατάσταση, με το σύστημα να είναι έτοιμο να καταρρεύσει, αναφέρεται στην ύστατη ελπίδα αποφυγής του χειρότερου σεναρίου, καθώς και στο ενδεχόμενο τρίτου κύματος της πανδημίας τους επόμενους μήνες, το οποίο είναι στο χέρι όλων μας -πολιτών και πολιτείας- να το αποφύγουμε και πρέπει να το αποφύγουμε.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι η διασπορά του ιού στην κοινωνία, που έφερε αύξηση της νοσηρότητας και αυτό, με τη σειρά του, αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η πάθηση αυτή είναι τρομερή: οι περισσότεροι που εισάγονται στα νοσοκομεία είναι βαριά νοσούντες. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι, όταν έχει κάποιος δύσπνοια, να τον κρατάμε και όταν δεν έχει, να τον στέλνουμε σπίτι. Άρα όσοι νοσηλεύονται έχουν δύσπνοια, παρουσιάζουν προβλήματα από το αναπνευστικό. Και ένα ποσοστό αυτών θα χρειαστεί ΜΕΘ.
–Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών βοήθησε ουσιαστικά στην ανακούφιση του συστήματος αυτή τη δύσκολη στιγμή;
Να σας εξηγήσω τι μας πρόσφερε η πολιτεία με την επίταξη: αύξησε τη χωρητικότητα στην είσοδο των ασθενών στα νοσοκομεία, τη δυνατότητα για περισσότερους νοσηλευόμενους, όχι για επιπλέον εντατικές που στενάζουν αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν είναι ουσιαστική βοήθεια.
Το μόνο που κατάφερε είναι να ανακουφίσει λίγο τα νοσοκομεία, να μην περιοριστούμε ακόμα περισσότερο στις άλλες ειδικότητες, δηλαδή για παράδειγμα, στο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, αυτή τη στιγμή, το μισό νοσοκομείο είναι περιστατικά Covid. Αν μας ζητούσαν περισσότερες κλίνες να διατεθούν για ασθενείς Covid, θα έμπαινε σε κίνδυνο, πλέον, η εφημερία του νοσοκομείου, καθώς δεν υπάρχει μόνο ο κοροναϊός.
Στην προηγούμενη εφημερία, είχαμε 5 εμφράγματα και πολλά άλλα έκτακτα περιστατικά που αφορούν άλλες παθήσεις. Ευτυχώς, δεν είχαμε τις 80 εισαγωγές, αλλά είχαμε 40, που, όμως, δεν είναι λίγες για την κατάσταση του νοσοκομείου αυτή τη στιγμή.
–Τι ζητάτε εσείς, έστω τώρα, σε αυτή την κρίσιμη στιγμή;
Στις αντίστοιχες καταστάσεις στο Βέλγιο, ζήτησαν τη βοήθεια της Γερμανίας και έστειλαν εκεί περιστατικά. Αυτό που εμείς ζητήσαμε για να ανακουφιστεί η κατάσταση είναι είτε να μας δοθούν κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να καλύψουμε τη ζήτηση που υπάρχει ή κάποιοι ασθενείς να μεταφερθούν κάπου αλλού (με αερομεταφορές για παράδειγμα), πάλι για να αποσυμφορηθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχουμε, πλέον, άλλη δυνατότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ.
Αυτό σημαίνει ότι πιεζόμαστε και να βγάλουμε γρήγορα περιστατικά από την εντατική, πράγμα που είναι επισφαλές και οι συνάδελφοι κρατάνε περιστατικά περισσότερο ως μη όφειλαν στις κλινικές (εκτός ΜΕΘ).
Είναι μία ισορροπία του τρόμου: ή εμείς θα βγάλουμε κάποιον πιο βιαστικά ή οι συνάδελφοι θα καθυστερήσουν μία εισαγωγή και κάπου εκεί θα χαθεί και η ζωή.
–Και, σύμφωνα με τις προβλέψεις σας, με τις καλύτερες προϋποθέσεις (ακόμα και με μηδενικές εισαγωγές), χρειάζονται ακόμα 4 εβδομάδες για να φανεί κάποια ανακούφιση στο σύστημα…
Ναι, ακριβώς έτσι, 4 εβδομάδες για να μπορέσουμε να ηρεμήσουμε λίγο… δε μας ανακούφισαν με τα έκτακτα μέτρα (επιτάξεις) μας άφησαν στην τύχη μας, να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας…
Στο νοσοκομείο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, έχουμε 12 κλίνες στεφανιαίας μονάδας και 10 κλίνες καρδιοχειρουργικής, δηλαδή 22 κλίνες που τις χρησιμοποιούμε για όλα τα υπόλοιπα περιστατικά του νοσοκομείου.
Για παράδειγμα, ήρθε ένα έγκαυμα, θα το νοσηλεύσουμε στην καρδιοχειρουργική, ήρθε περιστατικό που χειρουργήθηκε για οξεία κοιλία, θα πάει στη στεφανιαία μονάδα. Αν μας πάρουν και αυτές τις μονάδες για να γίνουν Covid, κινδυνεύουν όλα τα περιστατικά που έρχονται στο νοσοκομείο και δεν είναι Covid….
–Τι θα σας ανακούφιζε, πραγματικά, στο «και πέντε»;
Καλοδεχούμενη θα ήταν η εξής απόφαση: να πουν: όλο το ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ γίνεται Covid, τα πάντα (όλες οι μονάδες, όλες οι κλινικές) αλλά ταυτόχρονα, μεγάλες κλινικές, όπως το Διαβαλκανικό και ο Άγιος Λουκάς, να εξυπηρετούν την εφημερία των νοσοκομείων.
Αυτό, όμως, δεν το κάνουν… Οι κλινικές που επιτάχθηκαν θα πάρουν τα ήπια περιστατικά Covid, αυτά που παρουσιάζουν κάποια δύσπνοια και χρειάζονται λίγο οξυγόνο, ενώ εάν κάποιο από αυτά τα περιστατικά αν χρειαστεί ΜΕΘ, πάλι σε εμάς θα το φέρουν…
Φτάσαμε στο σημείο να προσευχόμαστε να μην έρθουν άλλοι ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση γιατί δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε.
Η κυβέρνηση έπεσε εντελώς έξω με τη Θεσσαλονίκη. Αλλά, ευτυχώς που δεν υπήρξε αυτή η αύξηση φορτίου στην Αθήνα, γιατί ούτε και εκεί το σύστημα είναι έτοιμο. Το ίδιο πράγμα θα γινόταν και εκεί και θα έπαιρνε και πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις.
–Η λύση του ανοίγματος του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου που έπεσε στο τραπέζι είναι ρεαλιστική; Το Λοιμωδών υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει;
Είναι αστείο να ανοίξουμε το Βελλίδειο αυτή τη στιγμή, ενώ δεν έχει καμία υποδομή, ούτε καν οξυγόνο! Δε γίνονται αυτά την τελευταία στιγμή! Αυτό είναι ένα σχέδιο που πρέπει να το έχεις προγραμματίσει και οργανώσει από το καλοκαίρι και τώρα να ήταν έτοιμο…
Η ελπίδα μας τώρα είναι η μάχη του ιού να δοθεί έξω από το νοσοκομείο. Στην κοινωνία: με μέτρα προστασίας, με περιοριστικά μέτρα, με τη συνειδητοποίηση των πολιτών, με ελέγχους και έγκαιρα μέτρα από την πολιτεία και να προβλεφθεί και το ομαλό, και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα, άνοιγμα μετά το lockdown.
Το άνοιγμα να μην είναι χαλάρωση, όχι συναντήσεις και συναθροίσεις, προς Θεού…
Γιατί το 3ο κύμα θα είναι σφοδρότερο σε όλη τη χώρα, αν αφεθούμε, θα «πέσει» η Αθήνα, γιατί πλέον ο χειμώνας είναι ενιαίος!.