ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Έτσι θα είναι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό – Το libre μίλησε με μια από τις κατασκευάστριες εταιρείες
Πριν από λίγες ημέρες, συγκεκριμένα τρεις, έπεσαν οι υπογραφές για τη Διπλή Ανάπλαση στον Βοτανικό, το μεγαλύτερο πρότζεκτ του Δήμου Αθηναίων την τελευταία 30ετία και το libre έχει όλο το “καυτό” ρεπορτάζ για την επόμενη μέρα.
Του Νίκου Βόπη
Πάμε να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…
Ο Δήμος Αθηναίων ενέκρινε το πρότζεκτ της “Διπλής Ανάπλασης” στον Βοτανικό και έπεσαν οι συγκεκριμένες υπογραφές. Τι σημαίνει αυτό;
- στο οικόπεδο του Βοτανικού θα χτιστούν οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τον Ερασιτέχνη και την “πράσινη” ΠΑΕ και ενδεχομένως μελλοντικά και την ΚΑΕ, αλλά αυτό αναμένεται να συμφωνηθεί ανάμεσα σε Δήμο, Ερασιτέχνη και ΚΑΕ, όσον αφορά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ.
Εντός των επομένων ημερών αναμένεται να υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες για τη χρήση και τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου και ο Παναθηναϊκός κατάφερε κάτι πολύ σημαντικό.
Κατάφερε να κρατήσει τα δικαιώματα επί της ονοματοδοσίας, τα έσοδα δηλαδή που θα προκύπτουν από το όνομα στο νέο γήπεδο, αφού πρώτα φυσικά βρεθεί η εταιρία με την οποία ο Παναθηναϊκός θα συνεργαστεί για την κατασκευή του γηπέδου.
Το libre μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μίας από τις κατασκευαστικές που έχουν καταθέσει φάκελο πρότασης για την ανάληψη του έργου, το όνομα του οποίου, για ευνόητους λόγους θα παραμείνει ανώνυμο.
-Πείτε μας δυο λόγια για το συγκεκριμένο πρότζεκτ…
Καλησπέρα σας. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ το οποίο δεν συμβαίνει συχνά στη χώρα μας, όμως όλα τα εμπόδια ξεπεράστηκαν και επιτέλους μπήκε στις ράγες η δημιουργία των εγκαταστάσεων για μία τόσο ιστορική ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Είναι κρίμα που τόσα χρόνια “κολλούσε” όλο αυτό το πρότζεκτ στην ελληνική γραφειοκρατία αλλά πλέον έχει αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά και εμείς θέλουμε με τη σειρά μας να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για να πάρουμε αυτό το έργο και να κατασκευάσουμε ένα στολίδι αντάξιο της ιστορίας του Παναθηναϊκού.
Αυτό όμως που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο είναι το τι περιλαμβάνει αυτό το έργο…
-Αυτό ακριβώς θέλω να μου πείτε για να μπορέσει να το καταλάβει και ο κόσμος…
Ακριβώς. Η Διπλή Ανάπλαση δεν αφορά μόνο τη δημιουργία ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Μιλάμε ουσιαστικά για μία πολιτεία, μέσα στην ομάδα θα υπάρχει φυσικά το γήπεδο το οποίο θα φτάνει τις 40.000 θέσεις.
Αυτό θα έχει διεθνείς προδιαγραφές FIFA & UEFA και θα είναι τεσσάρων αστέρων. Αυτό σημαίνει πως θα είναι ικανό να φιλοξενήσει έως και τελικό Europa League και UEFA Conference League.
Το γήπεδο θα έχει σουίτες φυσικά, αποδυτήρια, χώρους διαιτητών, υπόγειο πάρκινγκ, 3 με 4 γυμναστήρια, ίδιο αριθμό φυσικοθεραπευτηρίων, δωμάτια για ντόπινγκ κοντρόλ, ειδικές αίθουσες για τις συνεντεύξεις Τύπου, χώρους εστίασης διεθνών προδιαγραφών και τα γραφεία της διοίκησης της ομάδας. Ο χώρος στάθμευσης θα αγγίξει τα 2.000 αυτοκίνητα.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εργασίες αναβάθμισης που θα απαιτηθούν θα επιβαρύνουν τον Δήμο Αθηναίων ή την εταιρία που θα αναλάβει το έργο της κατασκευής του γηπέδου.
Εκτός όμως από το βασικό γήπεδο, μέσα στη μελέτη και την ανάπλαση υπάρχει και το σχέδιο για δημιουργία τμημάτων υποδομής των ακαδημιών του Παναθηναϊκού. Αυτές θα αγγίζουν τα 7.500 τετραγωνικά μέτρα και φυσικά μέσα σε αυτό το πλάνο υπάρχει και η δημιουργία κατασκευής εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη. Αυτές ανέρχονται σε 4.800 τετραγωνικά μέτρα. Αυτό τι σημαίνει πρακτικά; ότι όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά θα έχουν μία ενιαία βάση, ένα κοινό μέρος και αυτό θεωρούμε ότι θα δώσει άλλο κύρος στην ομάδα”.
-Μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο; Θα μοιάζει με κάποιο από τα τωρινά ευρωπαϊκά;
Εάν μπορούσα να το συγκρίνω με κάποιο θα έλεγα πως είναι κοντά στην εικόνα του Dragao.
Εξάλλου όλοι οι μηχανικοί που έχουμε στη δική μας κατασκευαστική και θα εμπλακούν με αυτό το έργο, παλαιότερα έχουν εργαστεί τόσο με την τεχνογνωσία του γηπέδου του Άγιαξ, το Amsterdam Arena όσο και με το Dragao, το γήπεδο της Πόρτο, οπότε κοντά σε αυτά τα πρότυπα θα είναι και το γήπεδο του Παναθηναϊκού.
-Υπάρχει κάποιο χρονικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έχει τοποθετηθεί η κατασκευή;
Κοιτάξτε αυτό το πλάνο θέλει υπομονή. Δεν γίνεται να κατασκευαστεί από τη μία χρονιά στην άλλη.
Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο θα πρέπει να επικαιροποιηθούν οι παλαιότερες μελέτες που είχαν γίνει και ύστερα να δούμε από την UEFA κατά πόσον ένα γήπεδο 40.000 θέσεων έχει τη δυνατότητα να χτιστεί μέσα στο οικόπεδο. Υπάρχει η πιθανότητα να πέσουν οι θέσεις και να γίνουν 36.000 σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς της UEFA και το συνολικό κόστος για το ποδοσφαιρικό γήπεδο έχει οικονομικό ταβάνι 72.000.000 ευρώ. Εάν το γήπεδο είναι 35.000 ή 40.000 θέσεων είναι ζήτημα 4-5 εκατομυρίων.
Το γήπεδο να ξεκαθαρίσουμε ότι θα ανήκει στο Δήμο Αθηναίων. Ο Παναθηναϊκός θα το επινοικιάσει για 99 χρόνια και συγκεκριμένα θα παραχωρηθεί στον Ερασιτέχνη, ο οποίος με τη σειρά του θα το παραχωρήσει στην ΠΑΕ σε μία πολυετή σύμβαση χρήσης του.
Φυσικά θα συμφωνηθεί ένα ποσό φιξ ανάμεσα σε Ερασιτέχνη και ΠΑΕ ενώ η ΠΑΕ θα πρέπει να συνάψει σύμβαση και με το Δήμο Αθηναίων για την ενοικίαση δικαιωμάτων επί των εμπορικών χρήσεων εντός κι εκτός του γηπέδου ενώ το μνημόνιο που υπέγραψαν οι πλευρές μεταξύ τους την Παρασκευή αναφέρει ρητά ότι τα έσοδα από κάθε εμπορική λειτουργία του γηπέδου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων.