Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους αποκαλύπτει ο “Φιλελεύθερος” της Κύπρου- Θέτει θέμα διαμοιρασμού πόρων και επιχειρεί εμμέσως να διεμβολίσει τον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας
Προσπάθεια διεμβολισμού της “γραμμής” Αθηνών-Λευκωσίας λίγο πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα και παραμονές της επίσκεψης του Μάϊκ Πομπέο που είναι προφανές πως του έχει προκαλέσει εκνευρισμό (είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός ΥΠΕΞ ταξιδεύει μόνο στην Ελλάδα και όχι και στην Τουρκία) επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος απέστειλε προς τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ε.Ε. -πλην της Ελλάδας και της Κύπρου- επιστολή θέτοντας εγγράφως τις θέσεις του, αλλά και τις αξιώσεις του.
Η επιστολή, την οποία κατέχει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, έχει σταλεί την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου, το οποίο ως γνωστόν αναβλήθηκε και επαναπρογραμματίσθηκε για την 1η Οκτωβρίου.
Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του ο έμπειρος διπλωματικός αναλυτής Κώστας Βενιζέλος, ο Ερντογάν παρουσιάζει το γνωστό τουρκικό αφήγημά του για την Ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίζεται πως την ένταση την προκαλούν η Ελλάδα και η Κύπρος.
Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις). Κατηγορώντας την Αθήνα και τη Λευκωσία, υποστήριξε πως αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρουσιάζεται ως «ειρηνοποιός» και αναφέρει πολλές φορές πως είναι έτοιμος για διάλογο με την Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις.
Στην επιστολή Ερντογάν διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι Τουρκοκύπριοι και οι Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες, «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».
Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού, αναφέρει ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έσπευσε να εξηγήσει και το γιατί:
«Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».
Η κίνηση του Ερντογάν επιχειρεί να φέρει σε δύσκολη θέση την Ελλάδα ενόψει της όποιας συζήτησης στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας σχετικά με τις παραβιάσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιμείνει μέχρι τέλους και με την απειλή βέτο για το θέμα της Λευκορωσίας. Η Αθήνα έχει δηλώσει σαφώς πως θα συνταχθεί με την Κϋπρο, θα προτιμούσε ώστε μια ηπιότερη κατάληξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς γνωρίζει πως τυχόν απόφαση για κυρώσεις (οι πιθανότητες είναι ελάχιστες) θα ναρκοθετούσε τον διάλογο που ξεκινά με γερμανική και αμερικανική διαμεσολάβηση.
Με πληροφορίες από το hellasjournal.com