Ν. Κοτζιάς: Τι λέει για τη συνεργασία του “Πράττω” με τον ΣΥΡΙΖΑ- Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τα ελληνοτουρκικά
Τι λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών για την κυβέρνηση, το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ, τι προβλέπει για το MέΡΑ25. Τι αποκαλύπτει για το νέο του βιβλίο.
Το τι θα πράξει το ΠΡΑΤΩ σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και αν θα κατέλθει ή όχι αυτόνομο στις εκλογές, αποκαλύπτει ο Νίκος Κοτζιάς στην πρώτη του συνέντευξη που παραχωρεί μετά την άνοιξη στο ieidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή.
«Εμείς του ΠΡΑΤΤΩ κάναμε πάντα και επίμονα στο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για συνεργασία. Είχε συχνά δυσκολίες να ανταποκριθεί. Αυτό, όμως, που έγινε το 2019 ήταν πρωτοφανές. Με το έτσι θέλω έσπασε τη συμφωνία μας, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του, και μας άφησε εκτός εκλογών. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. ‘Η θα καταλάβει να σέβεται το διαφορετικό, ή υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των εθνικών υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενδυνάμωση μιας αυτόνομης πατριωτικής αριστεράς», επισημαίνει ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ και πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Ο Νίκος Κοτζιάς, με την αποκλειστική του συνέντευξη στο iEidiseis, μιλάει και κρίνει την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, αποκαλύπτει το τι μέλλει γενέσθαι με το ΠΡΑΤΤΩ, ενώ αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το νέο του βιβλίο για το «Μακεδονικό-Ονοματολογικό», που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Νοεμβρίου, με πολύ παρασκήνιο και από τις διαπραγματεύσεις εντός και εκτός της χώρας.
Τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, έως τώρα, πώς την κρίνετε;
Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει εξάγει συμπεράσματα από τα αντιμνημονιακά κινήματα και λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, περιορίζει και καταργεί δικαιώματα. Διεξάγει αυτό που στις αρχές του 20ου αιώνα είχε ονομαστεί «ταξική πάλη από τα πάνω». Στα πλαίσιά της προσπαθεί να ροκανίσει τα δημοκρατικά εργαλεία αντίστασης.
Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έχει εξάγει συμπεράσματα από τα αντιμνημονιακά κινήματα και λαμβάνει προληπτικά μέτρα ενάντια στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, περιορίζει και καταργεί δικαιώματα
Πρέπει να σας πω ότι με εντυπωσιάζει η ανικανότητά της να διαχειριστεί όχι μόνο τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, αλλά και την καθημερινότητα. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται ο αυταρχισμός με την ανικανότητα και αποδιαρθρώνεται η χώρα.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει:
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλύτερος στην κυβερνητική πολιτική του, παρά ως αντιπολίτευση. Ασχολείται πολύ με τον εαυτό του και λίγο με την ουσία της πολιτικής. Και όταν μιλά περί της πολιτικής εγκλωβίζεται σε κριτικές επί των διαδικαστικών. Ως προς το άνοιγμα που έκανε ήταν αναγκαίο, αλλά σε πολλές περιπτώσεις έγινε με λάθος τρόπο. Ελπίζω να συνέλθει και να κατανοήσει τα ζητήματα πατριωτισμού, πολιτισμού, νέας εποχής, διαμόρφωσης μιας δημοκρατικής παράταξης βασισμένη σε μία προγραμματική συμφωνία.
Η αριστερά έχει ανάγκη να λειτουργεί πολιτικά. Όχι ως συνδικάτο ή διαχειριστής. Ούτε να περιορίζεται στα οικονομικά και στα εργασιακά, που ασφαλώς είναι για την αριστερά θεμελιακά θέματα. Η αριστερά είναι η πολιτική δύναμη και άλλων πεδίων, όπως της μόρφωσης, της γνώσης της επιστήμης και των επιτευγμάτων της, του πολιτισμού, της σταθερότητας και ασφάλειας για τη χώρα.
Εμείς ως ΠΡΑΤΤΩ κάναμε πάντα και επίμονα στο ΣΥΡΙΖΑ πρόταση για συνεργασία. Είχε συχνά δυσκολίες να ανταποκριθεί. Αυτό, όμως, που έγινε το 2019 ήταν πρωτοφανές. Με το έτσι θέλω έσπασε τη συμφωνία μας, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του, και μας άφησε εκτός εκλογών. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να ξανασυμβεί. ‘Η θα καταλάβει να σέβεται το διαφορετικό, ή υπάρχουν και άλλοι δρόμοι. Σε κάθε περίπτωση, η πορεία των εθνικών υπογραμμίζουν την ανάγκη για ενδυνάμωση μιας αυτόνομης πατριωτικής αριστεράς.
Για την αυτονομία του “Πράττω”- Τι θα κάνει στις εκλογές
Αυτό που σίγουρα δεν θα γίνει είναι ότι έγινε το 2012 και το 2019. Να μην συμμετάσχουμε στις εκλογές γιατί το θέλαν τρίτοι. ‘Η γιατί μερικές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και στα άλλα κόμματα δεν γουστάρουν τους Πομάκους που έχω υποσχεθεί δημόσια να τους υπερασπιστώ μέχρι τέλους ζωής.
Εμείς προτείνουμε στην αριστερά ισχυρή δημοκρατική-πατριωτική συμπαράταξη στη βάση ενός προγράμματος. Γνωρίζουμε ότι είμαστε μια μικρή οργάνωση που οι θέσεις μας έχουν μεγαλύτερη απήχηση. Τι είχαμε ζητήσει το 2019 από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2019 που κάναμε τη συμφωνία; Πέντε προγραμματικούς στόχους και δέκα υποψήφιους (σε σύνολο 480).
Τα συμφωνήσαμε. Μετά από μήνες, λίγες μέρες πριν τις εκλογές μας ανακοίνωσαν ότι δεν ισχύει η συμφωνία. Τα λέω αυτά γιατί μερικοί φαίνεται ότι γραφειοκρατικά δεν αντιλαμβάνονται ότι όταν στην αριστερά μιλάμε για αυτονομία εννοούμε πριν από όλα την πολιτική. Την εκλογική αυτονομία θα την ακολουθήσουμε, εφόσον μεγαλύτερες δυνάμεις της αριστεράς θεωρούν ότι σύμμαχός μπορεί να είναι μόνο κάποιος που δεν έχει γνώμη, ή ότι η μόνη συνύπαρξη είναι η ένταξη στις γραμμές του άλλου κόμματος.
Την εκλογική αυτονομία θα την ακολουθήσουμε, εφόσον μεγαλύτερες δυνάμεις της αριστεράς θεωρούν ότι σύμμαχός μπορεί να είναι μόνο κάποιος που δεν έχει γνώμη, ή ότι η μόνη συνύπαρξη είναι η ένταξη στις γραμμές του άλλου κόμματος
Εξάλλου αυτά όπως θυμάστε τα ανέλυσα διεξοδικά στη δεκαετία του ογδόντα του 20ου αιώνα σε σειρά από κείμενα, ανάμεσά τους και ένα αρκετά μεγάλο βιβλίο για τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες της αριστεράς. Βέβαια, από τότε έχουν αλλάξει πολλά. Αλλά εξακολουθεί να ισχύει ότι στην αριστερά «το διαφορετικό δεν είναι εχθρικό».
Οι πρόσφατες εξελίξεις στα εθνικά, Έβρος, Λιβύη, ΑΟΖ, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αποτελούν τρανταχτή απόδειξη γιατί η αριστερά πρέπει να είναι και πατριωτική, πέρα από δίκαιη και κοινωνική, αλλά και γιατί δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την πατριωτική θεματολογία στην δεξιά και την ακροδεξιά.
Όποιος αντί να προβάλει τις αριστερές πατριωτικές θέσεις, εγκαταλείπει τη θεματολογία στα χέρια της αντίδρασης, συμβάλλει, έστω και άθελά του, στην δεξιά στροφή της Ελληνικής κοινωνίας.