Εβδομάδα εξελίξεων στα ελληνοτουρκικά: Επίσκεψη Μάας και ψηφοφορία στη Βουλή με φόντο τις πιέσεις για διάλογο
Το Βερολίνο επιθυμεί να ανοίξει νέα διπλωματική παρτίδα διερευνητικών συνομιλιών για διάλογο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας μέσα στην εβδομάδα κατά την οποία αναμένεται να εγκριθεί από την ελληνική Βουλή η συμφωνία Αθήνας-Καΐρου για τη μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ – Στην Αθήνα την Τρίτη 25/8 ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα
Πυκνές φαίνεται ότι είναι οι παρασκηνιακές διπλωματικές διεργασίες για να επαναληφθεί η ελληνοτουρκική διαδικασία των διερευνητικών επαφών που πάγωσε το Μάρτιο του 2016 με υπαιτιότητα της Άγκυρας. Η Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένει μορατόριουμ από την Τουρκία μετά τη Navtex που εκπνέει την Κυριακή (23/8), και καμία περαιτέρω κίνηση αποκλιμάκωσης.
Στα σκαριά βρίσκεται η πρωτοβουλία της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, και δεν είναι τυχαίο που στην Αθήνα καταφθάνει την Τρίτη ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Mάας, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια και μετά θα δει τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα.
Στόχος του Βερολίνου είναι η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακοπήκαν το Μάρτιο του 2016. Η 28η Αυγούστου είναι η πιθανή έναρξη διαδικασίας διερευνητικών επαφών, η οποία πάγωσε μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, και η Αθήνα είναι ανοιχτή σε διάλογο, αλλά, όπως σχολιάζει η «Ναυτεμπορική», πρέπει να υπάρχουν έμπρακτα διαθέσεις αποκλιμάκωσης από την Τουρκία. Ήδη η Αθήνα έχει επιλέξει για τυχόν επαφές τον πρέσβη επί τιμή Παύλο Αποστολίδη, ενώ από Τουρκία ακούγεται ο γγ. του τουρκικού ΥΠΕΞ Τσαγκατάι Ερτσιγές.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από το Βερολίνο, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Γενς Πλέτνερ, που έχει υπηρετήσει ως πρέσβης στην Αθήνα, εργάζονται προκειμένου να ξαναφέρουν στο τραπέζι του συμβούλου της καγκελαρίου Γιαν Χέκερ, τη σύμβουλο του Κυριάκου Μητσοτάκη Ελένη Σουρανή και τον σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν, μέχρι τις 28 Αυγούστου, ώστε να συμφωνήσουν στην έναρξη διερευνητικών συνομιλιών. Η Τουρκία πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις και στο πεδίο των πολιτισμικών και θρησκευτικών θεμάτων, με την πρόσφατη απόφαση μετατροπής και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τέμενος.
Τα πιθανά «αγκάθια» και η επιστολή της Αθήνας στον ΟΗΕ για το Ορούτς Ρέις
Κρίσιμο τεστ για τις διαθέσεις της Άγκυρας είναι η κύρωση των συμφωνιών με Ιταλία και Αίγυπτος την Τετάρτη 26/8. Εφόσον η Τουρκία δεν αντιδράσει, ανοίγει ενδεχομένως ο δρόμος για αποκλιμάκωση. Αν η Τουρκία κλιμακώσεις τις αντιδράσεις της δυσχεραίνεται το πήδο συνεννόησης, και όχι με ελληνική υπαιτιότητα.
Όσον αφορά στη δραστηριότητα του τουρκικού ερευνητικού σκάφους σε ετοιμότητα βρίσκονται στο μεταξύ οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Προς το παρόν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο παραμένει στα χωρικά ύδατα της χώρας του, με το κέντρο επιχειρήσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο ΓΕΕΘΑ να παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις του, από το οποίο θα διαπιστωθούν και διαθέσεις τις Τουρκίας σχετικα με το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης της έντασης που υπάρχει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή. Εάν το τουρκικό σκάφος “δέσει” τελικά στην Αττάλεια αυτό θα είναι μια καλή ένδειξη για τις τουρκικές διαθέσεις.
Η Αθήνα, σε δισέλιδη επιστολή της στον ΟΗΕ για το Oruc Reis, όπως μεταδίδει το ert.gr, εκθέτει τις τελευταίες έκνομες ενέργειες της Άγκυρας, σε συνέχεια των προκλήσεων που έλαβαν χώρα όλους τους τελευταίους μήνες (παραβιάσεις εναερίου χώρου, άκυρο τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, εργαλειοποίηση προσφυγικού). Ενέργειες, που όπως αναφέρεται, συνιστούν απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσαν να μείνουν αναπάντητες, καθώς συνιστούν απειλή για την ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή.
Γίνεται επίσης αναφορά στη Συμφωνία με την Αίγυπτο και επισημαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε προσχηματικά από την Τουρκία, προκειμένου να αποχωρήσει από τις προγραμματισμένες διερευνητικές συνομιλίες. Μάλιστα, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας αναφέρει ότι η συμφωνία είναι μερική και ότι αφήνει χώρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στο μέλλον «με δυνητικά ενδιαφερόμενες γειτονικές χώρες».
Το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι, στις 27 και 28 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών στην οποία ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ θα πρέπει να παρουσιάσει τον κατάλογο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας. Στο προηγούμενο έκτακτο Συμβούλιο, στις 19 Αυγούστου, καταγράφηκαν σχηματικά τρεις τάσεις, με δέκα χώρες υπέρ της αποφασιστικότερης απάντησης της Ε.Ε., άλλες τόσες αμφιταλαντευόμενες και επτά να επιχειρηματολογούν κατά των κυρώσεων μην τυχόν διαταραχτούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις, μεταξύ αυτών και η προεδρεύουσα Γερμανία.
Στο νέο Συμβούλιο, όμως, θα πρέπει να δοθεί ο κατάλογος και κάθε χώρα να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί των μέτρων.
Όπως σχολιάζει η «Εφ.Συν.», παρ’ όλο που η πιθανότερη κατάληξη είναι αυτή του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, το πρόβλημα για το Βερολίνο θα είναι μεγάλο καθώς στη σύνοδο κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη για τη διαμόρφωση μιας νέας σχέσης μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, θα γίνει βασικό αντικείμενο η απόφαση επί του σχεδίου κυρώσεων. Το νέο εσπευσμένο διπλωματικό παιχνίδι του Βερολίνου, εκτός από την ανησυχία «για την κρισιμότητα της κατάστασης», φανερώνει και την αγωνία μην περιέλθει σε πλήρη απομόνωση η Τουρκία.
Κοινές ασκήσεις και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Στο μεταξύ, στην αεροπορική βάση της Σούδας έφτασαν το Σάββατο 22/8 τέσσερα F-16 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για να μείνουν περίπου δέκα μέρες και να προχωρήσουν σε ασκήσεις με ελληνικά F-16, στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο.
Είχαν προηγηθεί τηλεφωνικές συνομιλίες του Νίκου Δένδια με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΑΕ, Αμπντουλάχ μπιν Ζαϊντ, και επίκεντρο την διμερή συνεργασία και τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο, όπως επίσης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνου Φλώρου, με τον ομόλογο του από την αραβική χώρα, Χαμάντ Μοχάμεντ, αλλά και από την Αίγυπτο, Μοχάμεντ Φαρίντ Χεγκάζη.
Η φιλοκυβερνητική «Γενί Σαφάκ» γράφει για ασκήσεις της Ελλάδας, ΗΑΕ και με την Αίγυπτο επισημαίνοντας ότι έρχονται μετά τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην εμπόλεμη Λιβύη.
Οι κοινές ασκήσεις θα γίνουν μετά από τις αντίστοιχες Αθήνας – Παρισιού στην περιοχή στις οποίες την περασμένη εβδομάδα συμμετείχαν ελληνικές φρεγάτες, δύο γαλλικά πολεμικά και δύο μαχητικά τύπου Rafale. Οι νέες ασκήσεις πραγματοποιούνται επίσης μετά τη συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεων του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.
Πηγή: left.gr