Ώρα αποφάσεων για: υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού,τηλεργασία,τοπικά lockdown,μέσα μεταφοράς- “Θολό” τοπίο για τα τεστ
Τα επίχειρα του βιαστικού ανοίγματος της οικονομίας λόγω τουρισμού και των ανερμάτιστων και αντιφατικών, ενίοτε, μέτρων που ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα, καλείται να διαχειριστεί τώρα η κυβέρνηση, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες επιστρέφουν από τις διακοπές τους και η εξάπλωση του κοροναϊού στα αστικά κέντρα έχει ήδη διαφανεί.
Οι ειδικοί μελετούν πλέον μοντέλο Πόρου και Πάρου και για τα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως την Αθήνα όπου η μάσκα θα επιβληθεί σε όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, το κλιμακωτό ωράριο προσέλευσης στην εργασία, επίσης, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείου σπεύδουν άρον-άρον να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς να είναι βέβαιο ακόμα πως τα μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής μπορούν να αποδώσουν.
Το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου θα είναι ένα επιδημιολογικό στοίχημα που δεν χρειαζόταν καθώς οι λοιμωξιολόγοι είχαν προτείνει καθυστέρηση.
Πάντως, τα δειγματοληπτικά τεστ είναι προφανές πως δεν αποκαλύπτουν πλήρως το πρόβλημα και οι επιστήμονες θεωρούν πως ενίοτε δρουν παραπλανητικά. Είναι χαρακτηριστικό πως στην περίπτωση της Πάρου, το νησί τέθηκε σε μερικό lockdown ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 1-3 κρούσματα στις Κυκλάδες και ενώ από τα 300 τεστ που πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια Πειραιώς και Ραφήνας την περασμένη Κυριακή (απ΄ όπου πέρασαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που επέστρεφαν από τις διακοπές τους) κανένα δεν βρέθηκε θετικό!
Παράλληλα, δόθηκαν κατευθύνσεις προς την αρμόδια επιτροπή που θα συνεδριάσει την Τετάρτη 19/8 για να εξετάσει μια θεμάτων και τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει ο πρωθυπουργός την Παρασκευή 21/8.
Οι παρεμβάσεις που θα συζητηθούν την Τετάρτη 19/8 είναι οι εξής:
Αξιολόγηση μέτρων προηγούμενων ημερών με βάση την πορεία των κρουσμάτων και τα επιδημιολογικά δεδομένα για να δουν αν αυτά έχουν αποδώσει
Αν θα γίνει η χρήση μάσκας υποχρεωτική σε εξωτερικούς χώρους
Τηλεργασία – Πόσοι κλάδοι μπορούν να συνεχίσουν σε αυτή την πρακτική.
Στοχευμένα τεστ (ηλικιακές ομάδες – περιοχές)
Τοπικά lockdown
Μέτρα τύπου “Πόρου” σε μεγάλα αστικά κέντρα αν υπάρχει εξάπλωση του κορωνοϊού
Η δέσμη μέτρων που ξεκίνησε χθες
- Στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, θεσπίζεται έως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
- Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί και στην Περιφέρεια Αττικής, συμπεριλαμβανομένων όλων των νησιών του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα, έως τις 24 Αυγούστου.
Άρα στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, στις οποίες ισχύει τόσο ο περιορισμός των 50 ατόμων στις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις, όσο και η απαγόρευση λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί, ανήκουν:
– η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
– οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
– οι Δήμοι Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου και Κω. - Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, εντός στρατοπέδων και σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.
- Όλοι όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αυτοί που εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού (πχ εντός στρατοπέδων, σε δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και χώρους φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών) πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο για το νέο κορονοϊό με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων τους.
- Τα μέλη των ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο από τον κορονοϊό που εργάζονται στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στο εξής θα εργάζονται με τηλεργασία ή back office, κατά την επιλογή του εργαζομένου και έως 31 Αυγούστου.
Στη νέα δέσμη μέτρων περιλαμβάνονταν και αυτά που είχαν άμεση ισχύ (από τις 15 Αυγούστου) και αφορούσαν στα τοπικά «lockdown» σε Πάρο και Αντίπαρο. Στα δύο νησιά των Κυκλάδων και μέχρι τις 24 Αυγούστου έχει εφαρμοστεί:
– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού, όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
– Υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
– Ισχύουν και οι περιορισμοί των επιδημιολογικά επιβαρυμένων περιοχών.
Παράταση έως τις 24 Αυγούστου των επιπρόσθετων μέτρων δόθηκε και στον Πόρο που ήταν ήδη σε καθεστώς ειδικών μέτρων, με μόνη διαφορά ότι το κλείσιμο των καταστημάτων έχει μεταφερθεί τα μεσάνυχτα αντί για τις 11:00 που ίσχυε.