Νίκος Βούτσης: Αδιαμφισβήτητη η ατομική και πολιτική ευθύνη του Μητσοτάκη στη διαχείριση της πανδημίας
«Φανερή η έλλειψη στρατηγικής της Κυβέρνησης στο μέτωπο των Ελληνοτουρκικών. Αδιόρθωτη η νέο – Δεξιά επιδίδεται σε κυνήγι μαγισσών και αναζητά εσωτερικούς εχθρούς απέναντι στις εύλογες επισημάνσεις του Αλ. Τσίπρα μέχρι και στις κριτικές που της ασκούνται για την απαράδεκτη στρατηγική επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο» επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Για την έξαρση της πανδημίας και την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων
«Η κοινή λογική λέει ότι για να ανοίξουν τα σχολεία θα έπρεπε πρώτα να υπάρξει μία αποτίμηση της θερινής περιόδου σε σχέση με όσους επιστρέψουν από τις διακοπές έτσι ώστε να υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να διαπιστωθεί η ένταση της πανδημίας, σε ποιες ηλικίες και σε ποιες περιοχές», είπε.
«Το βασικό ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση έχει την απόλυτη ευθύνη για τις επιπτώσεις και για την ένταση αυτού του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού για το οποίο είχε προειδοποιηθεί από έγκυρους επιστήμονες ότι θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και παρ’ όλα αυτά οδηγήθηκε με αυταπάτες σε ένα απαράδεκτο μεγάλο ρίσκο σε βάρος της κοινωνίας. Επικράτησαν προφανώς πολιτικά και οικονομικά κριτήρια αντί των επιστημονικών κριτηρίων», πρόσθεσε.
«Η Κυβέρνηση σε αυτήν τη φάση αρνείται αυτήν την πραγματικότητα και μετακυλύει την ατομική ευθύνη του Πρωθυπουργού, ο οποίος πράγματι έχει αδιαμφισβήτητη ατομική και πολιτική ευθύνη εν προκειμένω με το να «στοχοποιεί» κατηγορίες πολιτών και ιδιαίτερα το χώρο της νεολαίας. Μετακυλύουν την ευθύνη σε «ατομική ευθύνη» των λαϊκών ανθρώπων που επιβίωσαν μέσα στις δουλειές τους και στα ΜΜΜ χωρίς μέτρα προστασίας και πληρώνοντας καθημερινά από την τσέπη τους για μάσκες. Υπάρχει ένα ντόμινο ευθυνών, που ενισχύεται καθημερινά και που φτάνει μέχρι και τις σημερινές ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων», υπογράμμισε ο Ν. Βούτσης και στη συνέχεια είπε ότι «η Κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό, κάτι το οποίο δεν έκανε επί μήνες. Επίσης σε πολλαπλασιασμό των τεστ στα σύνορα και στις ομάδες του πληθυσμού που είναι εργαζόμενοι όπως για παράδειγμα σε εργοστάσια και σούπερ μάρκετ, αλλά και στις ευπαθείς κατηγορίες και σε όλους τους άλλους χώρους ομαδικής συμβίωσης».
«Βεβαίως θα έπρεπε όπως τονίζουν καθηγητές και δάσκαλοι να προχωρήσει σε άμεση ενίσχυση του διδακτικού αλλά και του λοιπού προσωπικού έτσι ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργούν με επάρκεια στη βάση των ειδικών πρωτοκόλλων και ενδεχομένως και περισσότερες ώρες», τόνισε.
«Αντί λοιπόν να κάνει αυτά η Κυβέρνηση που θα ήταν μία στήριξη στην εκπαίδευση αλλά και στην οικογένεια παράλληλα με την οικονομική στήριξη των κλάδων του επισιτισμού και του τουρισμού όπου υπάρχει η «πανδημία» των λουκέτων και της ανεργίας, βλέπουμε ξανά να κουνιέται το δάχτυλο για να «αναλάβει ο καθένας την ατομική του ευθύνη», συμπλήρωσε.
«Ας θυμηθούν όλοι τον κ. Πρωθυπουργό στη Σαντορίνη πως έδωσε το σήμα είτε στα μεγάλα τουριστικά γραφεία της Ευρώπης είτε στις πύλες εισόδου της χώρας για ένα καλοκαίρι δήθεν χωρίς προβλήματα και πως ανά βδομάδα εφαρμόζει εμβαλωματικές λύσεις που μεγάλωσαν το πρόβλημα και τις συνέπειές του σε όλη τη χώρα.
Μακριά βέβαια πάντοτε η Κυβέρνηση από την αντιμετώπιση του πυρήνα του προβλήματος που είναι η γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ με προσωπικό και με κονδύλια και βεβαίως η εμπροσθοβαρής οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων για την αποσόβηση των λουκέτων και της ανεργίας.
Η Κυβέρνηση αντίθετα καταναλώθηκε επικοινωνιακά με τα συμπεράσματα της Επιτροπής Πισσαρίδη επί παντός του επιστητού για το που στο άδηλο μέλλον θα πάνε τα δισεκατομμύρια που θα έρθουν από την Ε.Ε. Η ευθύνη λοιπόν της Κυβέρνησης είναι απόλυτη για την παρούσα κρίση», ανέφερε.
Για το ζήτημα των τελευταίων εξελίξεων με τα ελληνοτουρκικά, είπε ότι «είναι αδιόρθωτοι κάποιοι κύκλοι της Κυβέρνησης με ευθύνη βεβαίως και του ιδίου του κ. Μητσοτάκη με τη διαχρονική τους επιλογή για το «κυνήγι μαγισσών» καθώς κάνουν προσπάθεια για να αναδεικνύουν ως εσωτερικούς εχθρούς τις δυνάμεις της Αντιπολίτευσης και εν προκειμένω τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρομαι στο πρόσφατο προκλητικό συμβάν με το να θεωρούν ότι οι εύλογες και αιτιολογημένες επισημάνσεις του Αλέξη Τσίπρα δηλ. του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία σε σχέση με το όριο του 28ου μεσημβρινού δίνουν δήθεν επιχείρημα και πόντους στην Τουρκική πλευρά για διεκδικήσεις, ενώ ήταν σαφής η δήλωση για το ότι «δημιουργεί de facto την εντύπωση» και ότι άλλωστε ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε σπεύσει ευθέως να μιλήσει για «δικαίωση» μετά την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία».
«Παρόμοιες αντιδράσεις ζήσαμε και με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα όταν πριν από μήνες είχαμε επισημάνει τις απαράδεκτες και βεβαίως ανομολόγητες στρατηγικές που κατέτειναν σε επαναπροωθήσεις μέσα στη θάλασσα, σε μία δηλαδή επικίνδυνη και διεθνώς απαράδεκτη στρατηγική. Ακόμα και εχθές υπήρξε δημοσίευμα στους New York Times αλλά και σε άλλες εφημερίδες, οι οποίες κατά τα άλλα στέκονται κριτικά απέναντι στον κ. Ερντογάν σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.
Αυτά τα δημοσιεύματα φέρνουν στην επιφάνεια από πολλές διασταυρωμένες πλευρές τις πρακτικές αυτές. Τότε πάλι οι ίδιοι κύκλοι της Κυβέρνησης είχαν μιλήσει για Δούρειο Ίππο μέσα στη χώρα! Φοβάμαι πως η σύγχρονη Δεξιά που κάθε άλλο παρά σύγχρονη είναι, αναζητά τον εσωτερικό εχθρό.
· Αντιλαμβάνεστε πως μια τέτοια αντίληψη δυναμιτίζει και οποιοδήποτε πλαίσιο συναίνεσης, συμφωνίας ή αλληλοκατανόησης που η ίδια η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να δημιουργήσει για τα εθνικά θέματα. Είναι σαφές πλέον ότι έγιναν επί μήνες και εν αγνοία των πολιτικών αρχηγών και των δυνάμεων της αντιπολίτευσης μυστικές διαπραγματεύσεις, τις οποίες κοινολόγησαν προσφάτως μετά τη συνάντηση του Βερολίνου. Η έλλειψη εθνικής στρατηγικής είναι πλέον κοινός τόπος σε όλες τις κριτικές, οι οποίες γίνονται προς την Κυβέρνηση» τόνισε.
«Επί 8 μήνες δεν ζητήσαμε κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας σε σχέση με το περιβάλλον αποσταθεροποίησης στην περιοχή, το οποίο είχε αναπτυχθεί μετά και το τουρκολιβυκό Σύμφωνο, ενώ επίσης ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτα πριν από αυτό το απαράδεκτο Σύμφωνο στην κατεύθυνση των αποδεκτών από όλους διαδικασιών για ΜΟΕ, για διερευνητικές συνομιλίες και για ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα.
Αυτή η επιλογή βεβαίως για διάλογο δεν μπορεί να γίνει με ταυτόχρονα «πολεμικά ανακοινωθέντα» στο Αιγαίο, ενώ προφανώς είναι αρνητική εξέλιξη το ότι δεν βγήκε υποστηρικτική δήλωση από την Ε.Ε. ενόψει της προοπτικής των διερευνητικών συνομιλιών με ευθύνη και της Γερμανικής Προεδρίας», κατέληξε.