Oruc Reis: Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα καλώδια – Πού βρίσκεται τώρα – Τρία σενάρια για την έκβαση του θρίλερ
Το θρίλερ με το Oruc Reis που εξακολουθεί να βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας (έχει απλώσει καλώδια) στα όρια της παράνομης τουρκικής NAVTEX, εξακολουθεί να είναι σε πλήρη εξέλιξη, με την Αθήνα να παρακολουθεί τις κινήσεις και να αντιδρά με διπλωματικά μέσα. Η ξαφνική αλλαγή πορείας του τουρκικού ερευνητικού είναι το νέο δεδομένο που δημιουργεί νέο συναγερμός.
Το Oruc Reis πλέοντας με σταθερή ταχύτητα περίπου 4,5 κόμβων, συνεχίζει να κινείται εντός της θαλάσσιας περιοχής που έχουν δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια μακριά από το ανατολικό άκρο της περιοχής δέσμευσης με την παράνομη NAVTEX με ρότα βορειοανατολική.
Τα σενάρια για την αλλαγή ρότας του Oruc Reis, κανένα εκ των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, είναι τρία:
- Να έχει ξεκινήσει τις έρευνες και τη συλλογή των πληροφοριών, δηλαδή να σαρώνει το βυθό κινούμενο εντός της περιοχής της παράνομης τουρκικής Navtex.
- Να επιδίδεται σε «πόλεμο νεύρων» των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων
- Να ξεκινά την επιστροφή του στην Αττάλεια.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει μαζέψει ένα πολύ μεγάλο μέρος των καλωδίων με τις ηχοβολιστικές συσκευές που άγει. Πηγές αναφέρουν ότι ίσως και να μην υπερβαίνουν τα 200 μέτρα.
Χθες, μετά από 2,5 ώρες ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας (ΣΑΜ), την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αντικείμενο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας ήταν η αποτίμηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και ζητήματα επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Επικοινωνία Μητσοτάκη – Αναστασιάδη
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Κυριάκος Κούσιος, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για την κατάσταση που επικρατεί στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Ελλάδας, μετά τις τελευταίες τουρκικές έκνομες ενέργειες, καθώς επίσης και για τις διάφορες επαφές που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων, για παρεμπόδιση των τουρκικών παραβατικών ενεργειών που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Δένδιας: Αίτημα στην ΕΕ για Συμβούλιο Ασφαλείας
Την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα τη διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, ζήτησε μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε δήλωσή του, ο κ. Δένδιας τονίζει πως το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Επισημαίνει επιπροσθέτως ότι παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνει, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της και προσθέτει:
«Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές. Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα. Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα. Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων. Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο. Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου. Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έστειλε το απολύτως σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και πως δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας. Απευθυνόμενος προς όλους, ο κ. Δένδιας κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα και κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.