Πρέσβης Ελλάδας στην Αίγυπτο (Al Ahram): Είμαστε κοντά σε συμφωνία για τις ΑΟΖ
Σε συνέντευξή του στην Αιγυπτιακή Al Ahram, ο νέος πρέσβης της Ελλάδας Νικόλαος Γαριλίδης προαναγγέλλει πως Αθήνα και Κάϊο βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την οριοθέτηση των ΑΟΖ.
Το δημόσιευμα της Al Ahram:
Ο ΝικόΛαος Γαριλίδης είναι ο νέος πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο, η χώρα όπου γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1958 και όπου έζησε μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν επέστρεψε στην Αθήνα για να σπουδάσει νομικά και να ενταχθεί στην ελληνική διπλωματική υπηρεσία.
Είναι η πρώτη του χρονιά στο Κάιρο ως πρέσβης, και κατά τη διάρκεια αυτής της ελπίδας θα δει την ολοκλήρωση μιας μακράς διαπραγμάτευσης συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας.
«Είμαστε κοντά, πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, δήλωσε ο Γαριλίδης σε συνέντευξή του στο Al-Ahram Weekly στο γραφείο του στο Κάιρο νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Η διαδικασία διαπραγμάτευσης αποκλειστικών οικονομικών ζωνών (ΑΟΖ) μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ Αλ Σίσι στην Αθήνα, όπου αυτός και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμφώνησαν ότι θα βοηθήσουν κάθε χώρα να ωφεληθεί από τους πιθανούς πόρους των εθνικών της υδάτων πρέπει να υπογραφεί συμφωνία.
Μια σωστή διαδικασία διαπραγμάτευσης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας δεν είχε ξεκινήσει ποτέ σοβαρά, καθώς το Κάιρο επιθυμούσε να φιλοξενήσει την Άγκυρα, της οποίας η διαφωνία με την Αθήνα και τη Λευκωσία σχετικά με την Κύπρο είχε απαγορεύσει μια θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Αθήνας και της Κύπρου.
Δεδομένης της απόφασης του Καΐρου το 2016 να παρακάμψει αυτό το ζήτημα, εκδόθηκαν πολιτικές οδηγίες για τις διαπραγματευτικές ομάδες να ξεκινήσουν τη διαδικασία.
Σύμφωνα με τον Γαριλίδη, κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων ετών πραγματοποιήθηκαν 13 γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ Καΐρου και Αθήνας. «Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών έληξε στην Αθήνα την Τρίτη», πρόσθεσε.
Ο Γαριλίδης είπε ότι μπορεί να υπάρξει ένας άλλος γύρος ή δύο συνομιλιών μεταξύ τεχνικών αντιπροσωπειών, αλλά ότι στο τέλος της ημέρας «και οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξαρτηθούν από τη σοφία των αντίστοιχων πολιτικών ηγεσιών για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία».
Τον περασμένο μήνα, ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, βρισκόταν στο Κάιρο για συνομιλίες για το θέμα και για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Πρόεδρος Al-Sisi συναντήθηκε με τον Νίκο Δένδια, ο οποίος επίσης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukri. Ο Σούκρι και ο Δένδια παρακολούθησαν τον 12ο γύρο συνομιλιών για τη συμφωνία ΑΟΖ.