Κατρούγκαλος: Ένα χρόνο δεν έπιασαν το «όπλο» των κυρώσεων και τώρα… αιφνιδιάζονται
Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται αιφνιδιασμένη από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είναι κάτι που είχε προαναγγελθεί. Αλλά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης στάσης της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας αφήσει την χώρα χωρίς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία για σχεδόν ένα χρόνο, είπε ο κ. Κατρούγκαλος
Ο μηχανισμός ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία που εξασφάλισε ο Αλ. Τσίπρας το 2019 δεν χρησιμοποιήθηκε επί ένα έτος, η τουρκική προκλητικότητα μεγάλωσε και τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζεται -μόνη αυτή- αιφνιδιασμένη για την Αγία Σοφία, με στελέχη όπως οι Αδ. Γεωργιάδης, Μ. Βορίδης κτλ. να παριστάνουν τον υπουργό Εξωτερικών, είπε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.
Μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται αιφνιδιασμένη από τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, είναι κάτι που είχε προαναγγελθεί. Αλλά είναι χαρακτηριστικό δείγμα της γενικότερης στάσης της στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, έχοντας αφήσει την χώρα χωρίς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία για σχεδόν ένα χρόνο, είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Για να μην χάνουμε το δάσος, όπως είπε χαρακτηριστικά, το βασικό ζήτημα είναι ποια θα έπρεπε να είναι η στάση της χώρας μας απέναντι στην αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας, που το τελευταίο διάστημα εκδηλώνεται με ιδιαίτερη επιθετικότητα. Και εμείς έχουμε πει από την αρχή πως ο στόχος θα πρέπει να είναι ο διάλογος -αλλά για να συρθεί η Τουρκία σε διάλογο με βάση το Διεθνές Δίκαιο χρειάζεται διπλή τακτική από την Ελλάδα, με την μετατροπή των ελληνικών «κόκκινων γραμμών» σε ευρωτουρκικές και «εξοπλισμένες» με κυρώσεις, όπως πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός, ώστε να εμποδιστεί η Τουρκία να κάνει την επόμενη επιθετική κίνηση, αλλά και με την αναζήτηση της πρωτοβουλίας στις δικές μας κινήσεις, να μην περιμένει η Ελλάδα να αντιδράσει κατόπιν εορτής.
Η Ευρώπη δεν είχε ποτέ συνολικά διάθεση να περιορίσει τις συμπεριφορές της Τουρκίας, συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, υπάρχουν συγκρουόμενα εθνικά συμφέροντα. Γι` αυτό και ήταν τόσο δύσκολη και σημαντική η απόφαση που επετεύχθη το 2019 για τις κυρώσεις. Και τώρα δεν είναι εύκολος ο δρόμος, αλλα τουλάχιστον είναι στρωμένος, όπως είπε χαραρακτηριστικά. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μεγάλη ευθύνη για το γεγονός ότι επί οκτώ μήνες δεν έθεσε ζήτημα κυρώσεων. Γιατί οι κυρώσεις δεν έχουν χαρακτήρα αντιποίνων, υπάρχουν ώστε να προετοιμάζεται το έδαφος για να ξεκινά και πάλι διάλογος. Και ο διάλογος δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν σταματήσει αυτή την τακτική η Τουρκία.
Οι παλινωδίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν προκαλούν απορία, είναι προφανές ότι υπάρχουν πολλές «γραμμές» στο εσωτερικό της, μιλάει ως υπουργός Εξωτερικών ο Αδ. Γεωργιάδης, ο Μ. Βορίδης ζητάει να αλλάξει και η δική μας χώρα το μουσείο του Κεμάλ … εντελώς διαφορετικές γραμμές από του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια που το βασικό του μήνυμα είναι πως δεν πρέπει να μετατραπεί σε απολύτως διμερές το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Αποκαλύπτεται και σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια να επιβληθεί η «δεξιά πτέρυγα» της ΝΔ στον Κ. Μητσοτάκη, όπως σημείωσε.