Έντονη ανησυχία για την αύξηση των “ορφανών” κρουσμάτων
Ο εντοπισμός κρουσμάτων στις πύλες εισόδου ίσως να αποτελεί το εύκολο μέρος στην προσπάθεια αναχαίτισης της επανάκαμψης της επιδημίας στη χώρα. Το ιδιαίτερα δύσκολο είναι να καταστεί δυνατή η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που ξέφυγαν από τον έλεγχο. Η κατάσταση δείχνει σαν να βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του Μαρτίου, κατά τις οποίες ελάχιστες δεκάδες κρουσμάτων οδήγησαν στο γενικό απαγορευτικό της χώρας.
Συνολικά 194 σε σύνολο 323 νέων κρουσμάτων κορονοϊού έχουν επιβεβαιωθεί σε πολίτες που ήρθαν στη χώρα από το εξωτερικό, όμως οι φόβοι των υγειονομικών αρχών δεν αφορούν τόσο σε αυτά. Συνολικά περισσότερα από 150 κρούσματα τον τελευταίο μήνα, θεωρούνται ορφανά δηλαδή δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα και είναι αυτά τα οποία προκαλούν την έντονη ανησυχία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Αττικής, τις τελευταίες μέρες έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 20 κρούσματα “αγνώστου” προελεύσεως, ενώ συνολικά από την αρχή Ιουλίου τα κρούσματα ξεπερνούν τα 40. Θα έλεγε κανείς ότι σε σχέση με τον πληθυσμό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιφέρειας τα κρούσματα είναι ελάχιστα, όμως όπως αναφέρεται από την κοινότητα των επιδημιολόγων, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πολλαπλασιαστικά.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 6 στα 10 νέα κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εισερχόμενους στη χώρα πολίτες. Σε ένα σημαντικό βαθμό τα υπόλοιπα έχουν συσχετιστεί με άλλο γνωστό κρούσμα. Όμως 2 στα 10 νέα κρούσματα φαίνονται άσχετα με κάποια συσχέτιση.
Επίσης προβληματισμό προκαλεί και ανησυχία η αύξηση των κρουσμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα αεροδρόμια των οποία δέχονται εδώ και εβδομάδες πτήσεις από πολλές χώρες με σημαντικά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με τη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι ασυμπτωματικοί και μη εντοπιζόμενοι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιβάτες πτήσεων, μετέδωσαν τον ιό.
Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι, ότι πέρα από τον σχετικά άμεσο εντοπισμό εισαγόμενων αρκετών κρουσμάτων, νοσοκομεία και δη κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας δεν έχουν παρά μικρό αριθμό ασθενών. Κι εκεί εντοπίζεται η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την έναρξη της κορύφωσης της επιδημίας το Μάρτιο.
Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα ανέρχονται στα 3732 καθώς το απόγευμα της Παρασκευής, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε οτι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 60, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας-σύμφωνα με πληροφορίες όλα στον Προμαχώνα. Συνολικά τα εισαγόμενα είναι 42. Ο συνολικός αριθμός αποτελεί τον μεγαλύτερο για νέα κρούσματα από τις 21 Απριλίου!
Επίσης από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9 (66.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών και 3 (33.3%) είναι γυναίκες ενώ οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Στους 123 φτάνουν οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 363412 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5894 (1.6%) ήταν θετικά στον κορονοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).
Από το ανωτέρω σύνολο δειγμάτων, τα 39.444 (10.9%) αφορούν δειγματοληψίες σε εισερχόμενες αεροπορικές πτήσεις (από τις 12 Ιουνίου). Εξ’αυτών τα 78 (0.2%) θετικά στον κορονοϊό.
Πηγή: news247.gr