Ανησυχητικά μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα λίγο πριν από την πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων
Σχεδόν δέκα μέρες πριν από το πλήρες άνοιγμα των πτήσεων ανησυχητικά είναι τα μηνύματα για τα εισαγόμενα κρούσματα. Την εβδομάδα που πέρασε δηλαδή το διάστημα 15 έως 21 Ιουνίου τα κρούσματα συνολικά αυξήθηκαν κατά 145 εκ των οποίων τα 25 εντοπίστηκαν σε άτομα που ήρθαν από το εξωτερικό.
Μάλιστα τα 2/3 από αυτά ήρθαν στην χώρα μέσω πτήσεων. Ο αριθμός των εισαγόμενων κρουσμάτων θεωρείται μικρός, όμως μία εβδομάδα πριν το άνοιγμα των 2 ελληνικών αεροδρομίων σε μια σειρά δεκάδων χωρών, είχαν εντοπιστεί μόνο 4 κρούσματα σε πτήσεις.
Επίσης την εβδομάδα που πέρασε αυξήθηκα κατά 15 τα κρούσματα σε άτομα τα οποία δεν έχουν μόνιμη κατοικία στη χώρα άρα λογικά από τα συνολικά 25 νέα κρούσματα από ταξιδιώτες, τα 15 ήταν τουρίστες.
Όπως φαίνεται από τα συγκεντρωτικά στοιχεία που συλλέγει ο ΕΟΔΥ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, από τις 15 Ιουνίου στην Ελλάδα έχουν επιβεβαιωθεί όπως είπαμε 145 νέα κρούσματα, εκ των οποία τα περισσότερο εντοπίζονται κυρίως στη Θράκη και δη την Ξάνθη. Μάλιστα συνολικά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης από την αρχή της πανδημίας τα κρούσματα συνολικά είναι 309 εκ των οποίων τα 106 εντοπίστηκαν την τελευταία εβδομάδα.
Την ίδια ώρα, η περιοχή της Αττικής όπου μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα (περίπου το 51,6%) από το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας, φαίνεται να έχουν εντοπιστεί μόνο 10 νέα περιστατικά την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα παραπάνω δεδομένα εξετάζουν ενδελεχώς οι υγειονομικές αρχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας είναι θετικό το γεγονός ότι οι εστίες της επιδημιολογικής έξαρσης είναι πολύ συγκεκριμένες. Από την άλλη μεριά αφενός διατείνονται ότι ίσως χρειάζονται πιο αυστηρά μέτρα, αφετέρου αναφέρουν ότι η πορεία της επιδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί σε μια περιοχή αν δεν υπάρχει συμμόρφωση.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία των ΕΟΔΥ και ΠΟΥ, οι περιοχές όπου ο ιός δεν κατάφερε να εξαπλωθεί ιδιαίτερα είναι το Νότιο Αιγαίο (μόλις 14 κρούσματα εκ των οποίων μόνο 3 μπορεί να θεωρούνται ενεργά), τα Επτάνησα (14 κρούσματα επίσης μη ενεργά), το Βόρειο Αιγαίο (15 κρούσματα), η Ήπειρος (18 κρούσματα εκ των οποίων δύο τις τελευταίες μέρες) και η Κρήτη (21 κρούσματα).
Αντίθετα οι περιοχές στη Βόρειο Ελλάδα, έχουν σημειώσει έξαρση και αυτό αποδίδεται στις μουσουλμανικές κοινότητες και την κοινωνικότητα των κατοίκων λόγω του Μπαϊραμιού.
Επίσης χθες Κυριακή ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είναι 10. Τα νέα κρούσματα προέρχονται, 3 από τη Ροδόπη, 2 από τη Θεσπρωτία, 1 από την Ξάνθη και 4 εντοπίστηκαν σε εισερχόμενους από το εξωτερικό (2 από Προμαχώνα και 2 σε πτήσεις).
Να επισημάνουμε ότι όπως ανέφεραν χθες εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας εάν φτάνουν στην Ελλάδα 5 ασυμπτωματικοί φορείς του ιού οι οποίοι δεν εντοπιστούν, τότε μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας αμέσως μετά το καλοκαίρι.