“Πόλεμος” ανακοινώσεων Αθήνας – Άγκυρας για την ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ
Ακόμη μια διπλωματική διένεξη σε επίπεδο ανακοινώσεων καταγράφηκε σήμερα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με αφορμή την ελληνοϊταλική συμφωνία για το καθορισμό της ΑΟΖ.
Μετά τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ελληνικές διπλωματικές πηγές επεσήμαναν:
Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στην ελληνο-ιταλική συμφωνία για ΑΟΖ – “Είναι υπέρ μας”…
«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου».
Και προσθέτουν:
«Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο.
»Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο τις συμφωνίας».
Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου
Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Αγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες, ανέφερε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε ακόμη στην Αγία Σοφία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται για ένα θέμα με διεθνές πρόσημο, αλλά αποτελεί ζήτημα εθνικής κυριαρχίας για την Τουρκία.
«Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφανθεί και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ό,τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο», υπογράμμισε.
Επιπλέον, επιτέθηκε στην Αθήνα με αφορμή τα θρησκευτικά ζητήματα, τονίζοντας: «Η Ελλάδα είναι μια από τις τελευταίες χώρες που θα έπρεπε να μιλά για δικαιώματα μειονοτήτων, μιας και είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει τζαμί και έχει απαγορεύσει στις θρησκευτικές αρχές της μειονότητας στην Ανατολική Θράκη να πραγματοποιούν την προσευχή της Παρασκευής».