Συνολικά 1.563 ακτές με “εξαιρετικής ποιότητας” νερά – Πού να πάτε για κολύμβηση

 Συνολικά 1.563 ακτές με “εξαιρετικής ποιότητας” νερά – Πού να πάτε για κολύμβηση

Συνολικά 1.634 ακτές της χώρας παρακολουθούνται για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, μέσα από ένα ευρύτατο πρόγραμμα το οποίο εκτελείται υπό την επίβλεψη και την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τη χρονιά 2019 από τις 1.634 ακτές που ελέγχθηκαν, οι 1.563, με βάση τις μετρήσεις, ταξινομήθηκαν στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», οι 31 στην κατηγορία «καλής ποιότητας» και καμία ακτή δεν ταξινομήθηκε ως «επαρκούς» ή «ανεπαρκούς ποιότητας» τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο FM 104,9», ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που κατατάσσει την Ελλάδα στις πέντε χώρες της Ευρώπης με τα πιο καθαρά νερά κολύμβησης. 

«Φαίνεται ότι έχουμε πραγματικά καθαρές θάλασσες, βέβαια είναι σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και να τις παρακολουθούμε σύμφωνα και με τις οδηγίες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Αραβώσης, σημειώνοντας ότι γίνονται δειγματοληψίες, παίρνονται δείγματα μικροβιολογικά, γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις των υδάτων, μακροσκοπικός έλεγχος του νερού και γενικότερα παρακολουθείται και η ακτή. 
Όλα γίνονται με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες, οι οποίες καθορίζουν το τί θα ελέγχεται, με ποιο τρόπο και ποια είναι τα όρια στους ελέγχους. Τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται και στέλνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε μία βάση δεδομένων, όπου αναρτώνται και από εκεί προκύπτει πού βρισκόμαστε σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξήγησε ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Η ποιότητα των υδάτων που παρακολουθείται και εργαστηριακά μέσω των δειγμάτων που λαμβάνονται με επιστημονικό τρόπο και με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων, συνδέεται και με την απονομή των γαλάζιων σημαιών και αυτό επίσης αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση. Τυχόν ρύποι που μπορεί να υπάρχουν στις θάλασσες φαίνονται στους ελέγχους. Άρα, είναι καθαρό το νερό, αλλά και οι ακτές σε καλή κατάσταση, πρόσθεσε.  
Φέτος καθορίστηκε η κολυμβητική περίοδος από την 1η Ιουνίου με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη και το πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων ενεργοποιήθηκε την ίδια μέρα. Οι δειγματοληψίες, όπως ανέφερε ο κ. Αραβώσης, ξεκίνησαν την περίοδο της πανδημίας και, κατ’ εξαίρεση, συνεργεία πήραν δείγματα για ανάλυση. 

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων της χώρας υπό την εποπτεία του υπουργείου κεντρικά, της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, η οποία συγκεντρώνει όλα αυτά τα στοιχεία και όλα τα αποτελέσματα, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων του υπουργείου Περιβάλλοντος. 
«Οι συνθήκες των δειγματοληψιών, οι μετρήσεις και τα αποτελέσματα είναι στη διάθεση κάθε πολίτη και αναρτώνται στο διαδίκτυο στην ειδική ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Εκεί ο καθένας μπορεί να δει που βρίσκεται η ποιότητα των ακτών, οι οποίες παρακολουθούνται» είπε ο κ. Αραβώσης. 

Το δίκτυο παρακολούθησης είναι πιστοποιημένο, τα εργαστήρια που παρακολουθούν τις ακτές σε συνεργασία με το υπουργείο είναι επίσης πιστοποιημένα και είναι το μόνο αξιόπιστο για έλεγχο και παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στη χώρα μας και αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Σύμφωνα με τη μελέτη της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα είναι τέταρτη με 95,7% με εξαιρετικής ποιότητας ύδατα για κολύμβηση και προηγούνται Μάλτα με 97,7%, Αυστρία με 98,5% και η Κύπρος είναι στην πρώτη θέση με 99,1%  

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι στους 22.295 χώρους που ελέγχθηκαν, το 84,6% είχε εξαιρετική ποιότητα νερού. Η μελέτη ασχολήθηκε με 27 χώρες της ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα