Επικοινωνιακός “τοποτηρητής” από Μαξίμου στην “Ελλάδα 2021”- Βαρύ κλίμα και επιθέσεις…
Έναν αέρα ανανέωσης στην «Επιτροπή Ελλάδα 2021» θέλει να δώσει η πρόεδρος Γιάννα Αγγελοπούλου με την προσθήκη του γνωστού επικοινωνιολόγου Ευτύχη Βαρδουλάκη στο δυναμικό της ομάδας, όπως γράφει “Το Ποντίκι”.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι πως στο πρόσωπο του τελευταίου βλέπουν περισσότερο έναν “επικοινωνιακό τοποτηρητή” της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού μετά την παραίτηση της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου από μέλος της επιτροπής αλλά και τις σφοδρές επιθέσεις από μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου με αφορμή αναφορές και άρθρα ορισμένων μελών και κυρίως του ιστορικού Αριστείδη Χατζή. Οι αναφορές του τελευταίου στον Γεώργιο Καραϊσκάκη θεωρήθηκαν από ορισμένους προσβλητικές και προκάλεσαν αρνητικά σχόλια τόσο για την επιτροπή, όσο και για την επικεφαλής της Γιάννα Αγγελοπούλου.
Ο κ. Βαρδουλάκης ως σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας θα συνεισφέρει στην επικοινωνιακή διαχείριση του έργου της Επιτροπής, ενώ η προσθήκη του θα είναι καθοριστική στην ανάδειξη και την προβολή του σημαντικού αυτού έργου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Βαρδουλάκης αν και αρκετά νέος είναι ένας ιδιαίτερα έμπειρος επαγγελματίας στο αντικείμενο του, ενώ στο παρελθόν έχει αναλάβει κομβικές θέσεις στον τομέα της επικοινωνίας. Βρέθηκε κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν αυτός ήταν αρχηγός της Αξ. Αντιπολίτευσης και συνεχίζει να ανήκει στον ευρύτερο επικοινωνιακό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως επιστρατεύεται για να θέσει την επιτροπή σε μια άτυπη επικοινωνιακή επιτροπεία ώστε να ελέγχονται οι δημόσιες τοποθετήσεις κάποιων μελών της που θεωρείται ότι προκαλούν αντιπαραθέσεις. Για την ακρίβεια έχουν προκαλέσει σφοδρή και επιθετική κριτική από στελέχη της υπερδεξιάς πτέρυγας της Ν.Δ (όπως από τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο), μερίδα ΜΜΕ (δημοκρατία κ.ά), αλλά και δημοσιογράφους που ανηκουν στον κύκλο υποστήριξης της κυβέρνησης.
Προκύπτει, βεβαίως, το ερώτημα: δεν γνώριζαν οι ιθύνοντες τις απόψεις μελών της επιτροπής, όπως αυτές του Αριστείδη Χατζή, όταν τους επέλεγαν; Και, επιπροσθέτως, είναι δυνατόν στην πορεία για την αναζήτηση “εθνικού αφηγήματος” -που αναφέρεται στο σκεπτικό ίδρυσης της επιτροπής- να φιμώνονται οποιεσδήποτε απόψεις;
Όλα αυτά, βεβαίως, δημιουργούν πλαίσιο πιέσεων της Γιάννας Αγγελοπούλου που δέχεται πυρά από την κυβερνητική πλευρά και της αμφισβητείται, ουσιαστικά, ο έλεγχος της επιτροπής.
Το “σήμα” ώστε να τεθεί υπό επικοινωνιακό έλεγχο η “Ελλάδα 2021” έδωσε η εφημερίδα “Καθημερινή” που αφιέρωσε στο θέμα αυτό το κύριο άρθρο της, κάτι που προκάλεσε αίσθηση και την επίσπευση της παρέμβασης του Μεγάρου Μαξίμου.
Γράφει η “Καθημερινή”:
Η Επιτροπή για το 2021 έχει αναλάβει ένα έργο συμβολικό, αλλά όχι ασήμαντο. Ενα έργο εθνικό, που θα μπορούσε να συντελέσει στην ανανέωση της εικόνας της χώρας. Γι’ αυτό είναι επιεικώς αντιπαραγωγικό το εγχείρημα αυτό να αναλώνεται σε εκτός θέματος αντιπαραθέσεις. Είναι μεγάλη σπατάλη να γίνεται η ίδια η Επιτροπή το επίκεντρο αχρείαστων πολώσεων – και να παράγει μόνο ύλη για διαδικτυακούς καβγάδες. Το 2021 είναι μια ιστορική ευκαιρία για δημιουργία και αναστοχασμό. Οχι για άγονες έριδες και αυτοπροβολή. Η Επιτροπή δεν μπορεί να είναι ούτε δεξαμενή σκέψης ούτε οργανισμός δημοσίων σχέσεων κανενός.
Υπέρ της Γιάννας Αγγελοπούλου εξέφρασε την άποψη του ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος με άρθρο του στο anoixtoparathyro.gr
Γράφει συγκεκριμένα:
Όποιος έχει μάτια βλέπει: μια εφημερίδα κι ένας βουλευτής της ΝΔ με ακραίες απόψεις πυροβολούν συστηματικά την επιτροπή «Ελλάδα 2021»- και την επικεφαλής της Γιάννα Αγγελοπούλου.
Στον πόλεμο μετέχουν κατά περίπτωση και άλλοι παράγοντες, όπως τρεις μεγαλοδημοσιογράφοι με εντελώς διαφορετική ταυτότητα -ενδεχομένως και κίνητρα-και με διαμετρικά αντίθετες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι αφορμές αυτής της εμπόλεμης κατάστασης είναι προσχηματικές: η αρθρογραφία μελών της Επιτροπής για ιστορικές φυσιογνωμίες της ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Καποδίστριας -ή ο Καραϊσκάκης πρόσφατα. ΄
Συνηθισμένες -αν όχι απολύτως εύλογες ιστορικές προσεγγίσεις– μετατρέπονται σε αιτίες εφόδων κατά της Αγγελοπούλου και της Επιτροπής της.
Το αυτονόητο δικαίωμα ανθρώπων της επιστήμης, ή της τέχνης και ιστορικών να καταθέσουν τη γνώμη τους αξιοποιείται με την συνήθη «εθνοκαπηλεία». Οπως την χρησιμοποίησε κατ’ επανάληψη στον ελληνικό χώρο η ακροδεξιά για να τροφοδοτεί την εσωτερική πόλωση.
Ολόκληρο το άρθρο εδώ
Η παραίτηση της Μαρίας Ευθυμίου
Παραιτήθηκε η διακεκριμένη Ιστορικός Μαρία Ευθυμίου από την Επιτροπή 2021 της Γ.Αγγελοπούλου, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο, σημερινό, δημοσίευμά της εφημερίδας «Εστία».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας η κα Ευθυμίου αποχώρησε από την επιτροπή μέσω ευγενικής επιστολής της προς την κα Αγγελοπούλου, αμέσως μετά τις αμφιλεγόμενες αναρτήσεις του Αριστείδη Χατζή για τον Ιωάννη Καποδίστρια που ξεσήκωσαν σάλο.
Να σημειωθεί ότι η παραίτηση της κας Ευθυμίου έγινε πριν τις χθεσινές αντιδράσεις που προκάλεσε νεώτερο κείμενο του κ. Αριστείδη Χατζή για τον Γεώργιο Καραϊσκάκη -που κρίθηκε από αρκετούς ως προσβλητικό για τον Ήρωα της Επανάστασης. με αποτέλεσμα η επιτροπή να το αποσύρει άρον – άρον.
Με πληροφορίες από topontiki.gr και την Καθημερινή