Η Unicef προειδοποιεί: “Οι επιπτώσεις του κοροναϊού απειλούν 1,2 εκατ. παιδιά”
Συναγερμό σήμανε η Unicef με τις προειδοποιήσεις της ότι για τους επόμενους έξι μήνες ο κοροναϊός ενδέχεται να αποτελεί απειλεί για τη ζωή έως και 6.000 παιδιών καθημερινά, φέρνοντας καταστροφικές επιπτώσεις στις φτωχές χώρες. Η Unicef έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας να αναληφθεί αμέσως δράση.
Μάλιστα, σύμφωνα με το χειρότερο από τα τρία σενάρια που παρουσιάζονται σε έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως και 1,2 εκατ. παιδιά κάτω των 5 ετών που ζουν σε 118 χώρες ενδέχεται να πεθάνουν σε διάστημα έξι μηνών, θύματα των προβλημάτων που προκαλεί η μάχη κατά της πανδημίας στην παροχή βασικών υγειονομικών υπηρεσιών, εξήγησε η Unicef. Οι θάνατοι αυτοί θα προστεθούν στα 2,5 εκατομμύρια παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας που ήδη πεθαίνουν κάθε έξι μήνες στις χώρες αυτές.
Το ίδιο χρονικό διάστημα έως και 56.700 γυναίκες ενδέχεται να πεθάνουν πριν και μετά τον τοκετό καθώς δεν λαμβάνουν επαρκή φροντίδα, επιπλέον των 144.000 που πεθαίνουν τώρα. Σύμφωνα με την καταγγελία της διευθύντριας της Unicef, Ενριέτα Φόρε, οι αριθμοί αυτοί εξαλείφουν “δεκαετίες προόδων στη μείωση των θανάτων που μπορούν να προληφθούν στις γυναίκες και τα παιδιά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε οι μητέρες και τα παιδιά να είναι παράπλευρες απώλειες της μάχης κατά του ιού”.
Στις χώρες το σύστημα υγείας των οποίων βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, ο κορονοϊός διαταράσσει την προμήθεια σε φάρμακα και την πρόσβαση σε τρόφιμα, ενώ ασκεί πίεση στους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους, αναφέρεται στην έκθεση του Johns Hopkins η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Global Health.
Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας –η καραντίνα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας και μετακινήσεων- και η ανησυχία που προκαλεί στους ανθρώπους, μειώνουν τον αριθμό των επισκέψεων σε ιατρικά κέντρα και εμποδίζουν τη διενέργεια βασικών ιατρικών πράξεων.
Η έρευνα αναφέρεται κυρίως στον οικογενειακό προγραμματισμό, την περιγεννητική φροντίδα, τον τοκετό, τον εμβολιασμό καθώς και στις υπηρεσίες πρόληψης και φροντίδας.
Η Unicef, επίσης, υπογραμμίζει ότι έως τα μέσα Απριλίου περισσότερα από 117 εκατομμύρια παιδιά σε 37 χώρες ενδέχεται να μην είχαν πρόσβαση σε εμβόλια κατά της ιλαράς, την ώρα που οι εκστρατείας εμβολιασμού έχουν διακοπεί εξαιτίας της πανδημίας. Η Νότια Ασία θα πληγεί περισσότερο, πιο πολύ και από την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική, με ιδιαίτερα αυξημένους απολογισμούς στο Μπανγκλαντές, την Ινδία, τη Βραζιλία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Αιθιοπία.
Στην ανακοίνωση της Unicef σημειώνεται επίσης: “Πρέπει να δράσουμε αμέσως για να σταματήσουμε την εξάπλωση της ασθένειας, να βοηθήσουμε τους ασθενείς και να προστατεύσουμε το έκτακτο προσωπικό”, και ο οργανισμός κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες να “εξακολουθήσουν να εργάζονται για να περιορίσουν τις έμμεσες επιπτώσεις στα παιδιά” μόλις η επιδημία τεθεί υπό έλεγχο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ