Όσο υπάρχουν άνθρωποι: Νίκησε τον καρκίνο και τώρα βοηθάει ασθενείς με κοροναϊό

 Όσο υπάρχουν άνθρωποι: Νίκησε τον καρκίνο και τώρα βοηθάει ασθενείς με κοροναϊό

H Μάρτα Γκραβελόνε, μια νεαρή γιατρός που επισκέπτεται κατ΄οίκον ασθενείς με κοροναϊό, ήξερε τι σημαίνει να είναι κάποιος άρρωστος και σε απομόνωση πολύ προτού ενσκήψει η πανδημία στη γενέτειρά της στη βόρεια Ιταλία.

Πριν από δύο χρόνια, βγήκε νικήτρια από τη μάχη της με τον καρκίνο, μια εμπειρία την οποία δεν ξεχνά ποτέ όσο επισκέπτεται τις πόλεις και τα χωριά στις όχθες της λίμνης Ματζόρε. «Σαφώς και καταλαβαίνω τι σημαίνει απομόνωση, τι σημαίνει ασθένεια και τι σημαίνει να αισθάνεσαι μόνος όταν είσαι άρρωστος» λέει η 29χρονη γιατρός στο Reuters.

«Επομένως προσπαθώ να κάνω τον κόσμο να αισθάνεται λιγότερο μόνος, ας πούμε, περισσότερο φροντισμένος» προσθέτει.

Η Γκραβελόνε επισκέπτεται ασθενείς που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό, μαζί με μια άλλη νεαρή γιατρό, την Μαέβα Κριστόφ. Η μια βοηθάει την άλλη να ντυθεί με την προστατευτική στολή, να βάλει τη μάσκα και την πλαστική ασπίδα προστασίας του προσώπου πριν από κάθε επίσκεψη.

Σε μια επίσκεψή τους εξετάζουν ένα νεαρό ζευγάρι, σε μια άλλη τους πνεύμονες ενός 60χρονου με ένα φορητό μηχάνημα υπερήχων.

«Μου έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργάζομαι ως γιατρός»

Όπως εξηγεί η Γκραβελόνε, η εμπειρία της ως επιζήσασα καρκίνου της έχει χαρίσει μια νέα προοπτική.

«Αλλάζει τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής αλλά σου επιτρέπει κιόλας να καταλάβεις πώς μπορείς να βοηθήσεις ανθρώπους που, σε περιόδους που έχουν ανάγκη, σου ζητούν βοήθεια. Μου έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που εργάζομαι ως γιατρός» σημειώνει.

Η επαρχία Νοβάρα στην περιφέρεια του Πεδεμόντιου, όπου βρίσκεται η λίμνη Ματζόρε, έχει καταγράψει περισσότερα από 2.100 κρούσματα κορανοϊού και πάνω από 230 θανάτους από covid-19, σχετικά χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση με τη γειτονική της περιοχή, τη Λομβαρδία.

Ο κοροναϊός έχει επίσης πλήξει σοβαρά την τοπική οικονομία — οι τουρίστες που κανονικά θα συνέρρεαν στις ακτές της λίμνης και στις γραφικές πόλεις της περιοχής δεν έχουν εμφανιστεί.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι όλοι έχουν πληγεί, από τους πλουσιότερους έως τους λιγότερο πλούσιους, από τους πιο υγιείς έως τους λιγότερο υγιείς. Είναι μια κατάσταση που μας έχει κάνει όλους ίσους» λέει η Κριστόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα