Τι απαντά στους Αμερικανούς το εργαστήριο της Ουχάν
To εργαστήριο της Ουχάν που βρίσκεται επί μήνες στο επίκεντρο θεωριών για το πώς ο φονικός Covid19 έκανε την εμφάνισή του και εξαπλώθηκε ανά τον πλανήτη, αλλά και τελευταίως στο στόχαστρο του Αμερικανού πρόεδρου, Ντόναλντ Τραμπ, αρνείται κατηγορηματικά την όποια εμπλοκή.
O επικεφαλής του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας της Ουχάν, Γιουάν Ζίμινγκ, σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο China Global Τelevision Network διεμήνυσε: «Δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα, κανένας τρόπος ο ιός να γεννήθηκε στις εγκαταστάσεις μας και να διέρρευσε από εκεί».
Να σημειωθεί ότι ο «ασθενής μηδέν» στην Κίνα δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Ωστόσο ο Γιουάν απέρριψε τις θεωρίες ότι πρόκειται για άτομο που είχε επαφή με το εργαστήριο, τονίζοντας πως κανένας από τους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους ή τους φοιτητές, που κάνουν έρευνα στο εργαστήριο, δεν έχει διαγνωσθεί με τον νέο κορωνοϊό.
Σχολίασε δε πως άνθρωποι όπως ο Αμερικανός Γερουσιαστής, Τομ Κότον, αλλά και δημοσιογράφοι της Washington Post, είναι μεταξύ εκείνω, που «σκοπίμως παρακινούν τον κόσμο να μην εμπιστεύεται το εργαστήριο και την υψηλότατου επιπέδου ασφάλειά του».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναζωπύρωσε τις υποθέσεις για την προέλευση του ιού σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο, τονίζοντας ότι εάν η Κίνα «είναι εν γνώσει της υπεύθυνη» για το ξέσπασμα της πανδηίας, θα υποστεί τις συνέπειες. Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε πολλές φορές χρησιμοποιήσει τον όρο «κινεζικός ιός».
Παράλληλα χθες, Κυριακή, ο Πίτερ Ναβάρο, σύμβουλος του Τραμπ επί εμπορικών θεμάτων, δήλωσε στο Fox News: «Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι το σημείο μηδέν για τον ιό ήταν λίγα μόλις μίλια από το εργαστήριο… Εάν υποθέσουμε ότι η πιο απλή εξήγηση είναι και η πιο πιθανή τότε η Κίνα θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν ήταν η πηγή του ιού το εργαστήριο».
Χώρες όπως η Αυστραλία έχουν ζητήσει τη διεξαγωγή ανεξάρτητης διεθνούς έρευνας για το πώς ξέσπασε η πανδημία, η οποία μετράει πλέον περισσότερα από 2,4 εκατ. κρούσματα παγκοσμίως και ευθύνεται για τον θάνατο περισσότερων από 166.000 ανθρώπων.