Το στοίχημα του Φθινοπώρου για “δεύτερο κύμα” και ΜΕΘ
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό που τρομάζει περισσότερο τη στιγμή αυτή κυβέρνηση και ειδικούς είναι η… χαλάρωση. Χαλάρωση, σήμερα, Πάσχα, χαλάρωση όμως και την Πρωτομαγιά, που είναι η επόμενη ημερομηνία – ορόσημο που προβληματίζει. (Δεδομένη να θεωρείται η επέκταση των μέτρων και πέραν της 27ης Απριλίου, προκειμένου να περάσουμε και τον κάβο αυτό).
Ο φόβος της χαλάρωσης δεν αφορά όμως μόνον τους πολίτες, αφορά και την ηγεσία. Όλοι οι δείκτες -που δυστυχώς αφορούν ανθρώπινες ζωές- επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα κέρδισε, κερδίζει το πρώτο ημίχρονο. Πρόκειται όμως μόνο για το πρώτο ημίχρονο και ως τέτοιο θα πρέπει να το δει κανείς.
Η, κατά τα φαινόμενα, εκ νέου έλευση του ιού το φθινόπωρο, σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά ανοσίας προβληματίζει. Η εγρήγορση πρέπει να είναι διαρκής και χώρος και χρόνος για χαλάρωση δεν πρέπει να υπάρξει.
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα θα κάνει το καλύτερο που μπορεί για τα φάρμακα, όμως η χώρα μας έχει και το δικό της «μάθημα» να κάνει. Και αν τα μαζικά tests είναι το μισό της επιτυχίας στον πόλεμο του φθινοπώρου, το άλλο μισό είναι η επάρκεια σε κλίνες Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.
Έγιναν πολλά τον τελευταίο μήνα, είχαν γίνει και τα τελευταία προηγούμενα χρόνια. Θες όμως ότι δεν ήταν στις διαχρονικές προτεραιότητες της πολιτείας μας, θες γιατί τα Μνημόνια άφησαν βαθιά τραύματα στο «κορμί» της δημόσιας Υγείας -κάποιες φορές πρωτοστατούντων των αρμόδιων υπουργών-, η κατάσταση με τις ΜΕΘ είναι το λιγότερο προβληματική.
Η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, είναι τιτάνια δεδομένων των κενών σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σε κλίνες. Μια ματιά σε παγκόσμια στοιχεία πείθει και τον πιο δύσπιστο.
Οι ΗΠΑ, με σχεδόν 35 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους, και η Γερμανία και η Ταϊβάν, με σχεδόν 30 κλίνες, είναι οι χώρες που ήταν οι καλύτερες προετοιμασμένες, πολύ μακριά όμως από όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Ιταλία, Γαλλία και Κύπρος είναι σε ένα group χωρών ανάμεσα σε 10 και 15 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους και από εκεί και πέρα… Ηνωμένο Βασίλειο, Ολλανδία, Ελλάδα κ.α. μεταξύ 5 και 10 κλινών. Και κάπου πίσω από τους ψυχρούς αυτούς αριθμούς, βρίσκεται το «γιατί» χιλιάδων θανάτων στη Γηραιά Ήπειρο.
Στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε πως έχει βάλει στοίχημα με τον εαυτό του «να αποκτήσουμε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα είναι σημείο αναφοράς, όχι μόνο για τη χώρα αλλά και πανευρωπαϊκά».
Το στοίχημα πρέπει να κερδηθεί. Άγνοια δεν υπάρχει, άλλωστε, τη φορά αυτή.
Νίκος Παπαδημητρίου