Δεισιδαιμονίες και αλήθειες στο διαδίκτυο για τη σύνδεση του αριθμού 40 με την καραντίνα του κοροναϊού
Στο ιταλικό Λεξικό lo Zingarelli, διαβάζουμε ότι η λέξη quarantina, χρονολογείται περίπου από το 1292, ενώ η λέξη quarantena, που έχει την έννοια που γνωρίζουμε σήμερα για την καραντίνα, περίπου από το 1342 και προέρχεται από το quaranta (giorni), δηλαδή σαράντα (ημέρες). Το γαλλικό quarantaine, με την ίδια ακριβώς σημασία, χρονολογείται από το 1635 (Le Petit Robert).
Οι 40 ημέρες της καραντίνας, έχουν να κάνουν κυρίως με θρησκευτικούς λόγους και την ιδιαίτερη σημασία που έχει ο αριθμός “40”, όχι μόνο στη θρησκεία, αλλά και τη λαϊκή παράδοση, όπου έχει πολλαπλή χρήση. Επίσης αρκετά γεγονότα στην Ορθοδοξία συνδέονται με τον αριθμό σαράντα και τα σενάρια και η φαντασία στα social media έχουν οργιάσει.
Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης των πλοίων και του πληρώματος, κατά την επιδημία της Μαύρης πανώλης. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι το 2020 έχει σχέση με όλα αυτά, αφού αθροίζοντας 20+20 έχουμε αποτέλεσμα το 40.
Σύμφωνα με γνωστές λαϊκές παραδόσεις, για παράδειγμα, επί σαράντα ημέρες η λεχώνα και το βρέφος βρίσκονται υπό την επίδραση κακοποιών δυνάμεων, γι’ αυτό λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις (απαγόρευση επισκέψεων κλπ), οι οποίες σταματούν μόλις συμπληρώνεται αυτή η χρονική περίοδος, οπότε η λεχώνα δέχεται την ειδική ευχή στην εκκλησία από ιερέα (σαραντισμός).
Το διάστημα 40 ημερών που ακολουθεί τον θάνατο κάποιου αποτελεί την περίοδο του κυρίως πένθους και με τη συμπλήρωσή του τελείται το σαρανταήμερο μνημόσυνο, τα λεγόμενα «σαράντα». Υπάρχει και η σχετική δοξασία ότι η ψυχή παραμένει στη Γη επί 40 ημέρες.
Τα σαρανταλείτουργα ή σαραντάρια, είναι σαράντα συνεχόμενες λειτουργίες που γίνονται στην εκκλησία για την ανάπαυση της ψυχής του νεκρού ή ακόμα και για ζωντανούς, προκειμένου να επιτευχθεί η θεραπεία τους από ασθένειες ή η απαλλαγή τους από δαιμονικά πνεύματα . Αντίστοιχα σαραντίκι ή και σαρανταρίκι, λέγεται η αμοιβή που δίνεται στον ιερέα για το σαρανταλείτουργο.
Ο αριθμός σαράντα (40) χρησιμοποιείται και στη νηστεία των ισάριθμων ημερών που προηγείται του Πάσχα, τη Μεγάλη Σαρακοστή (Τεσσαρακοστή), ενώ με τον όρο Σαρακοστή δηλώνεται και κάθε άλλη νηστεία (π.χ. των Αγίων Αποστόλων, αλλά κυρίως των Χριστουγέννων που λέγεται και σαρανταήμερο).
Υπάρχουν όμως και άλλες δοξασίες οι οποίες συνδέουν την θρησκευτικότητα με τον αριθμό 40.
Ο αριθμός 40 σχηματίζεται όταν πολλαπλασιάζουμε τους δύο άλλους συμβολίζουν αριθμούς: 4 (σύμβολο ορατό του κόσμοχώρου) και 10 (σύμβολο της πλήρης πληρότητας).
Ο τελικός αριθμός, με τη σειρά του, μπορεί να ληφθεί με την προσθήκη δύο άλλων αριθμών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επίσης πληρότητα ως τον κόσμο τον πνευματικό και ορατό κόσμου: 3 και 7. Ως αποτέλεσμα, ο αριθμός 40 εκφράζει την πληρότητα.
Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες συνεχίστηκε η πλημμύρα (Γένεση 7:17). σαράντα χρόνια ήταν στον Ισαάκ, όταν πήρε η Ρεβέκκα ως σύζυγό του (Γένεση 25:20). Το προσκύνημα των Εβραίων μέσα από την έρημο διήρκεσε σαράντα χρόνια (Έξοδος 16: 35 · Αριθμοί 14: 33 · Δευτερονόμιο 8: 2).
Για τρεις δεκαετίες, χωρίζεται η ζωή του προφήτη Μωυσή, που διήρκεσε εκατόν είκοσι χρόνια,. Σαράντα ημέρες και σαράντα νύχτες πέρασε στο Όρος Σινά (Εκδ. 24: 18, 34:28). μετά τη γέννηση ενός αγοριού, μια γυναίκα καθαρίζεται για σαράντα ημέρες (Λευκορωσ.12: 2,4). Αν γέννησε θηλυκό το θηλυκό, ο καθαρισμός διήρκεσε ογδόντα ημέρες (40 + 40).
Ο Ιησούς είπε: «Είχα σαράντα χρόνια όταν ο Μωυσής, δούλος του Κυρίου, με έστειλε από τον Κάδη-Μπάρνι για να επιθεωρήσω τη γη (Ιω. 14: 7). Μετά τη νίκη του δικαστή του Οθνέλι πάνω από το βασιλιά της Μεσοποταμίας, Χουσάρσαφ, η γη ξεκουραζόταν σαράντα χρόνια (Κριτές 3: 1-11).
Σαράντα ημέρες, ο Φιλισταίος Γολιάθ κάλεσε τους Εβραίους να τον συνοδέψουν με μια μονομαχία (βλ. 1 Σαμ. 17:16). οι βασιλιάδες Δαβίδ και Σολομώντος κυβερνούσαν για σαράντα χρόνια (2 Βασιλέων 5: 4, 15: 7: 3 Βασιλέων 2: 11: 3 Βασιλέων 11:42). Το μπροστινό μέρος του ναού της Ιερουσαλήμ, που χτίστηκε από τον Σολομώντα, ήταν πλάτος σαράντα πηχών (3 Βασιλέων 6:17). Για σαράντα ημέρες ο δρόμος του Ηλία συνεχίστηκε στο βουνό του Θεού του Χόρμπ (3 Σα. 19:8). Δόθηκαν 40 ημέρες στους κατοίκους της Νινευής για μετάνοια (Ιων. 3: 4)».
Στη γήινη ζωή του Κυρίου μας Ιησού Χριστού με τον αριθμό 40, συνδέονται δύο σημαντικά γεγονότα. Πριν από την αρχή του κηρύγματος της Βασιλείας των Ουρανών, ο Σωτήρας του κόσμου, έχοντας ασκητέψει στην άγρια ερήμωση της Ιουδαίας, έζησε για 40 ημέρες, χωρίς να δοκιμάζει τίποτα (Ματ.4: 2 · Λκ.4: 2). Πριν από την Ανάληψη, ο αναστημένος Κύριος παρέμεινε στη γη για 40 ημέρες (Πράξεις 1: 3).
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα μυστήριο γύρω από τον αριθμό 40 ο οποίος επιχειρείται να συνδεθεί με την «καραντίνα» και βεβαίως με το έτος 2020 (20+20=40).
Με πληροφορίες από protothema.gr