Μοντέλο leasing επεξεργάζεται η κυβέρνηση για την α’ κατοικία – Ανοιχτή πληγή οι πλειστηριασμοί
Σχέδιο για κρατικό φορέα απόκτησης ακινήτων των οικονομικά ευάλωτων, που θα έχουν δηλαδή μια δεύτερη ευκαιρία για το σπίτι που αδυνατούν να αποπληρώσουν, προωθεί η κυβέρνηση. Σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο την ώρα που παραμένει, επισήμως τουλάχιστον, η διαφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών για το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών.
Όπως γράφει η «Καθημερινή» σήμερα στο πρωτοσέλιδό της, «τη μεταβίβαση σε κρατικό φορέα και την επαναμίσθωση της κύριας κατοικίας δανειοληπτών που πτώχευσαν και θεωρούνται οικονομικά ευάλωτοι, προβλέπει το νέο πτωχευτικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση και θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία συζητήθηκε εκτενώς σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη κυβερνητικών και τραπεζικών στελεχών, θα συσταθεί κρατικός φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων.
Σύμφωνα με τις λεπτομέρειες της προτεινόμενης ρύθμισης -σύμφωνα πάντα με την «Κ»- «σε περίπτωση που κάποιος δανειολήπτης πτωχεύσει, αφού εκποιηθεί η υπόλοιπη περιουσία του και υπό την προϋπόθεση ότι πληροί συγκεκριμένα -αυστηρά- οικονομικά κριτήρια, θα μεταβιβάζει την κύρια κατοικία σε αυτόν το φορέα με τίμημα την εμπορική αξία. Στη συνέχεια θα μπορεί να διαμένει σε αυτήν για 12 χρόνια καταβάλλοντας ενοίκιο. Εντός τριών ετών από την έναρξη της μίσθωσης θα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς και εικοσαετή διάρκεια.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μοντέλο leasing, με το οποίο ο εκμισθωτής, αφού καταβάλλει κανονικά τις δόσεις -ενοίκιο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα-, έχει το δικαίωμα να αποκτήσει το αντικείμενο της μίσθωσης -εν προκειμένω το ακίνητο- καταβάλλοντας ένα προκαθορισμένο ποσό».
Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση έχει πρόβλεψη, φυσικά, για εκείνους που αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις:
«Σύμφωνα με το προσχέδιο του νομοσχεδίου που συζητείται αυτήν την περίοδο μεταξύ κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων η σύμβαση θα λύεται σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν καταβάλει τρία μισθώματα. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από το Δημόσιο και από τιτλοποίηση απαιτήσεων, ενώ η διαχείρισή του θα ανατεθεί σε εταιρεία διαχείρισης πιστώσεων».
Τι θα γίνει με τους πλειστηριασμούς
Το θέμα των πλειστηριασμών είναι βέβαιο πως θα προκαλέσει μείζονες κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, εγκάλεσε (συνέντευξη στο Kontra) την κυβέρνηση γιατί απέρριψε την πρότασή του για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους.
Κυβερνητικές πηγές διακινούν πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα συμφωνηθέντα για την λήξη του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας διότι συνδέεται -ως όρος- με την επιστροφή στην χώρα μας των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει ειπωθεί δημόσια από κανέναν είτε στην Κομισιόν, είτε στο Eurogroup, γεγονός που εγείρει πολιτικό θέμα για τον υπουργό Οικονομικών και τον πρωθυπουργό.
Ο Αλέξης Τσίπρας, για παράδειγμα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να κατονομάσει ποιοι στις Βρυξέλλες θέτουν -εάν θέτουν- τέτοιο ζήτημα εν μέσω πανδημίας κι ενώ όλες οι χώρες λαμβάνουν μέτρα προστασίας των πολιτών τους.
Ν. Παπ.