Ο Μακάριος, οι “μακάριοι” του Μαξίμου και η εκλογολογία- Έντονο παρασκήνιο στην κυβέρνηση

 Ο Μακάριος, οι “μακάριοι” του Μαξίμου και η εκλογολογία- Έντονο παρασκήνιο στην κυβέρνηση

Ο Μακάριος Λαζαρίδης είναι βουλευτής Καβάλας της Ν.Δ αλλά δεν είναι απλώς…ένας βουλευτής. Ανήκει στον “σκληρό πυρήνα” του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, δεδομένου ότι είχε και την ευθύνη του Γραφείου Τύπου της Ν.Δ μέχρις ότου έλαβε το “χρίσμα” να κατέλθει υποψήφιος, στις τελευταίες εκλογές, για να αντικατασταθεί στη συνέχεια από τον δημοσιογράφο Κωνσταντίνο Ζούλα, ο οποίος “μετακινήθηκε” μετά τις εκλογές στην διοίκηση της ΕΡΤ.

Είναι σταθερός και τακτικός συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη και ενίοτε στις συζητήσεις του δεν κρύβει την διαφωνία του με τον τρόπο που λειτουργούν ορισμένα στελέχη, κυρίως της επικοινωνιακής ομάδας.

Όλα αυτά έχουν την αξία τους, με αφορμή την παρέμβασή του μέσω άρθρου του που δημοσιεύεται σήμερα ως “πρώτο θέμα” στην δεξιά εφημερίδα “Εστία” (διευθυντής Μανόλης Κοττάκης) του Ομίλου του Γιάννη Φιλιππάκη.

Ο Μακάριος Λαζαρίδης παρεμβαίνει για να εγκαλέσει εκείνους που εισηγούνται στον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσφύγει αιφνιδίως σε πρόωρες εκλογές. Κάτι που έχει μεγάλη σημασία καθώς εμμέσως αλλά σαφώς αποκαλύπτει πως όντως υπάρχουν κάποιοι στο Μέγαρο Μαξίμου ή με επιρροή σε αυτό που προτείνουν κάτι τέτοιο στον πρωθυπουργό. Το άρθρο του έρχεται να συμπληρώσει παρόμοια αρθρογραφία σκληρών υποστηρικτών του πρωθυπουργού (π.χ χθεσινό άρθρο του Σάκη Μουμτζή στο liberal.gr) και να καταστήσει σαφές πως η εκλογολογία δεν είναι αποκύημα νοσηρής δημοσιογραφικής φαντασίας, ούτε κατασκεύασμα του επιτελείου της Κουμουνδούρου, αλλά μια πραγματική συζήτηση στο ευρύτερο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

Ουσιαστικά, με έμμεσο αλλά αρκετά δηκτικό τρόπο ο Μακάριος Λαζαρίδης απευθύνεται στους “μακάριους” της ιδέας για εκλογικό αιφνιδιασμό προκειμένου να εξοντωθεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Από το... πάνω ράφι της δημοσιογραφίας: Ο Μακάριος Λαζαρίδης, νέος ...
Ο Μακάριος Λαζαρίδης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

“Όσοι αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης εισηγούνται ή θα εισηγηθούν εκλογές στον πρωθυπουργό κάνουν μεγάλο λάθος”, αναφέρει στο άρθρο του ο βουλευτής Καβάλας. Διόλου τυχαία και άσκοπη η αναφορά, από ένα κυβερνητικό στέλεχος που γνωρίζει καλά τι συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έχουν πλήρη άγνοια των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων που αντιμετωπίζει η χώρα”, αναφέρει στο εκτενές άρθρο του ο βουλευτής. Και εξηγεί γιατί, κατά την γνώμη του, είναι λάθος μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Το μήνυμά του δεν απευθύνεται προφανώς στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε κυβερνητικά στελέχη που καταθέτουν τέτοιες προτάσεις.

Εστία
Το πρωτοσέλιδο της “Εστίας” με το άρθρο του Μακάριου Λαζαρίδη

Η συζήτηση περί εκλογικού αιφνιδιασμού έχει ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο, όχι μόνο εξαιτίας κάποιων “θολών” και σχεδόν ανεξήγητων αναφορών στο τελευταίο διάγγελμα του πρωθυπουργού, όσο εξαιτίας της διαρροής κύκλων του Υπουργείου Οικονομιών (προφανώς με εντολή του Χρήστου Σταϊκούρα).

Στην διαρροή, πέραν της ομολογίας πως έχει ήδη γίνει χρήση 12-14 δισ. από το “μαλακό μαξιλάρι” (μέρους του αποθεματικού των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα), γίνεται αναφορά πως τα διαθέσιμα της ελληνικής οικονομίας επαρκούν μέχρι τον Ιούλιο!

Ο συγκεκριμένος χρονικός προσδιορισμός έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους γνωρίζοντες, καθώς δημιουργεί εκ των πραγμάτων συνθήκες συναγερμού, εφόσον οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και μια πιθανή νέα καθυστέρηση στην λήψη γενναίων μέτρων από την Ε.Ε, βάλουν στο τραπέζι τα χειρότερα σενάρια οικονομικής κρίσης.

Εκ των πραγμάτων, ο ίδιος ο κ. Σταϊκούρας έθεσε ως χρονικό όριο αντοχής της οικονομίας τον Ιούλιο. Εγείρεται, λοιπόν, ζήτημα, τι θα συμβεί μετά και, κυρίως, ποιο είναι το κυβερνητικό σχέδιο. Εκεί παρεισφρέει η συζήτηση περί εκλογών, με τις εισηγήσεις ορισμένων -όπως υποστηρίζει ο κ. Λαζαρίδης- προς τον πρωθυπουργό.

Σχετικά Άρθρα