Αποκάλυψη FT: Η Κομισιόν ζητεί συντονισμό στην άρση των μέτρων – Αναπόφευκτη η αύξηση των κρουσμάτων
Συντονισμό των κρατών μελών γύρω από την πολιτική που θα ακολουθήσουν για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει λόγω κορωνοϊού θα ζητήσει η Κομισιόν, με στόχο να αποτραπεί η επανάληψη λαθών που παρατηρήθηκαν σε εθνικό επίπεδο με την έναρξη της κρίσης. Αυτό αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας, η Κομισιόν εισηγείται στις κυβερνήσεις των κρατών μελών να προειδοποιήσουν η μία την άλλη εγκαίρως για τον σχεδιασμό χαλάρωσης μέτρων, σε ο,τι αφορά τον έλεγχο συνόρων, επαναλειτουργία και άνοιγμα επιχειρήσεων αλλά και ευρύτερα στο θέμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Το τετρασέλιδο κείμενο με τον τίτλο «Ο ευρωπαϊκός οδικός χάρτης εξόδου από την πανδημία του κορωνοϊού» έχει ήδη αποσταλεί στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, την Δευτέρα.
«Τα κράτη μέλη, θα πρέπει να ενημερώνουν το ένα το άλλο αλλά και την Κομισιόν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν την απόφαση άρσης μέτρων και να λάβουν υπόψη τις θέσεις του καθενός» αναφέρεται στη μελέτη, ενώ υπογραμμίζεται πως θα πρέπει να υπάρχει κοινή προσέγγιση και λειτουργική δομή των κρατών μελών.
Οι αρχηγοί των κρατών μελών της Ε.Ε, παραδέχτηκαν τον προηγούμενο μήνα πως θα έπρεπε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ζητώντας από τις Βρυξέλλες να δώσουν γραπτώς κάποιες κατευθυντήριες γραμμές. Ήδη η Αυστρία η Δανία έχουν ανακοινώσει τα βήματα μερικής άρσης των περιοριστικών μέτρων. Υπενθυμίζεται, πως το συγκεκριμένο έγγραφο, θα παρουσιαζόταν την περασμένη Τετάρτη, ωστόσο η δημοσιοποίησή του αναβλήθηκε λόγω των αντιδράσεων κρατών μελών που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία.
Στο έγγραφο της Κομισιόν αναφέρεται πως η αύξηση των κρουσμάτων θα είναι αναπόφευκτη με την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων, ασχέτως του πόσο σταδιακά θα ληφθούν αυτά τα μέτρα. Υπογραμμίζει βεβαίως ότι η σημαντικό ρόλο θα παίξει το πόσο καλά λειτουργούν οι μονάδες εντατικής θεραπείας. Το σχέδιο της Κομισιόν σύμφωνα με την αποκάλυψη της Financial Times υπογραμμίζει πως η «έξοδος» από το lockdown θα πρέπει να είναι σταδιακή, προτείνοντας ένα μήνα «κενό», του ενός από το άλλο βήμα ούτως ώστε η αποτελεσματικότητά τους να μετριέται μέσα από τον χρόνο.
Η άρση μέτρων θα πρέπει να ξεκινήσει από τοπικό επίπεδο και σταδιακά να επεκτείνεται γεωγραφικά.
Οι Βρυξέλλες εισηγούνται όπως τα περιοριστικά μέτρα να παραταθούν για τις ευπαθείς ομάδες και για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, ενώ τα μπαρ κι τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν με συγκεκριμένα και αυστηρά ωράρια λειτουργίας.
Σημαντικός παράγοντας για την άρση των μέτρων, είναι η ικανότητα της κάθε κυβέρνησης να αυξήσει τα τεστ και να μαζέψει δεδομένα συμπεριλαμβανομένων application σε έξυπνα τηλέφωνα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό επαφών.
Οι Βρυξέλλες προτείνουν ώστε οι απαγορεύσεις στα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε (μεταξύ των κρατών μελών) να χαλαρώσουν πρώτα και το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων να γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, σε συντονισμό με την Ε.Ε.