Το παρασκήνιο της κόντρας Δένδια – Τσαβούσογλου στο ΝΑΤΟ – Οι “μαγκιές” του Τούρκου ΥΠΕΞ και ο αυτοεξευτελισμός
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά την Υπουργική Σύνοδο του ΝΑΤΟ την Πέμπτη, ο αμετροεπής Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, με το γνωστό του κουτοπόνηρο ανατολίτικο ύφος, επανέλαβε κάποιες από τις θρασύτατες και ανυπόστατες κατηγορίες που εξαπολύει η Τουρκία για να συκοφαντήσει τη χώρα μας.
Ο Νίκος Δένδιας, πολύ αποφασιστικά, ζήτησε και έλαβε άμεσα τον λόγο ενημερώνοντας του Συμμάχους ότι, μεταξύ άλλων, η Ελλάδα δέχθηκε μια χωρίς προηγούμενο ενορχηστρωμένη επίθεση στα σύνορά της, αναφερόμενος στα γιουρούσια στον Έβρο, με παράλληλη εκστρατεία παραπληροφόρησης. Μεθοδεύσεις που καταστρατηγούν με τον πλέον προφανή τρόπο τις αξίες της Συμμαχίας, όπως τόνισε πολύ αυστηρά.
Όλοι οι σύμμαχοι δικαιούνται να ζητούν την αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ, προσέθεσε, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι ίδιοι θα τιμούν τις δεσμεύσεις τους.
Τότε, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εμφανώς εκνευρισμένος (την τελευταία φορά που είχε φάει ανάλογο «ξύλο» ήταν από τον Νίκο Κοτζιά στο Κραν Μοντάνα), σηκώθηκε από τη θέση του χωρίς να περιμένει το κλείσιμο της συζήτησης από τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας τους γνωστούς θεατρινισμούς που τόσο συνηθίζονται μεταξύ των ανατολιτών.
Ζήτησε μάλιστα να προβεί στη δευτερολογία του ως τελευταίος ομιλητής, αλλά η Γραμματεία του ΝΑΤΟ του ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται από τη διαδικασία. Η μαγκιά κατέληξε σε εξευτελισμό.
Όταν ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε σπεύσει να δηλώσει στα ΜΜΕ ότι «είναι φίλοι», επιχειρώντας με αυτό το τερτίπι ανατολίτικης κουτοπόνηρης πονηριάς να τον «αποδυναμώσει».
Λίγες ημέρες μετά, σε συνομιλία του με διπλωματικούς συντάκτες, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι τον γνωρίζει, αλλά, όπως είχε διευκρινίσει, αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο όταν πρόκειται για τα εθνικά μας θέματα και συμφέροντα.
Το μήνυμα εκείνο φαίνεται ότι δεν το μετέφεραν σωστά στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου οι «δικοί του».
Μπορεί ο ο Νίκος Δένδιας να είναι ένας ευγενής και πολιτισμένος άνθρωπος αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να εκληφθεί ως διπλωματική αδυναμία από τη γείτονα.