Κοροναϊός: Μπορούμε να χορηγήσουμε χλωροκίνη σε παιδιά; Ο Σ. Τσιόδρας απαντά
Απαντώντας σε ερώτηση για τη χρήση χλωροκίνης σε παιδιά που νοσούν από κοροναϊό, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών, τόνισε πως αυτή γίνεται με πολλή προσοχή. Διευκρίνισε πως χορηγείται χλωροκίνη μόνο σε παιδιά με ειδικούς παράγοντες κινδύνου -που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες δηλαδή- και επεσήμανε πως η κύρια παρενέργεια του φαρμάκου αφορά σε ηλεκτροκαδιογραφικές αλλαγές.
«Μέσα στον αλγόριθμο της θεραπείας μπαίνουν και τα παιδάκια. Αλλά να πούμε εδώ, ότι είναι επίσης πολύ αυστηρά τα κριτήρια για χορήγηση θεραπείας στα παιδάκια. Αφορούν παιδάκια με ειδικούς παράγοντες κινδύνου, παιδάκια τα οποία ανήκουν σε αυτό που ονομάζουμε ομάδα αυξημένου κινδύνου, ευπαθής ομάδα. Και εκεί μόνο θα χορηγείται η θεραπεία με την κατάλληλη προσοχή, έτσι; Η κύρια παρενέργεια η οποία συζητείται σε παγκόσμιο επίπεδο, όσον αφορά στη χρήση αυτών των φαρμάκων και στα παιδιά και στους ενήλικες, είναι ηλεκτροκαρδιογραφικές αλλαγές και χρειάζεται μία παρακολούθηση του καρδιογραφήματος», τόνισε και συνέχισε:
«Όλα αυτά που ακούγονται, και οι παρενέργειες, παρά το γεγονός ότι είναι συχνές, αφορούν μειοψηφία των ασθενών και δη βέβαια τα παιδάκια, τα οποία σε πολύ ελάχιστες περιπτώσεις και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της παιδιάτρου θα δοθεί. Άρα δεν είναι φάρμακο που αντενδείκνυται. Αντενδείκνυται μόνο σε μια κατάσταση, που λέγεται έλλειψη ενός ενζύμου G6PD. Είναι ένα ένζυμο το οποίο εάν δεν το έχει κάποιος, μπορεί να πάθει μία διαδικασία, μία ανεπιθύμητη ενέργεια από το φάρμακο και αυτό οι παιδίατροι το ξέρουν καλά, το ελέγχουν πριν δώσουν θεραπεία. Δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη στη χορήγηση του φαρμάκου στα παιδιά».