Γιατί ο Πέτσας κράτησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μείωσης μισθών στο Δημόσιο; Οι “δεύτερες σκέψεις” στο Μαξίμου…
Πριν μερικές ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή της ΕΡΤ και στον ΘέμαFm, δήλωσε πως δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για αυτό μέχρι σήμερα και ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε». Η αποστροφή “με τα σημερινά δεδομένα’ χτύπησε καμπανάκι, καθώς εκλήφθηκε από αρκετούς ως μια πιθανότητα που εξετάζει η κυβέρνηση.
Αμέσως μετά, και εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν στα μέσα ενημέρωσης πως «δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ευελπιστούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να επανέλθει η κανονικότητα».
Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται πως όχι μόνο παραμένουν πάνω στο τραπέζι αλλά το γεγονός πως η κυβέρνηση κλιμακώνει την “προειδοποίηση” εκλαμβάνεται από πολλούς ως μια προλείανση του εδάφους. Κι αυτό διότι η οικονομία θα βρεθεί σύντομα σε κύκλο βαθιάς ύφεσης με απρόβλεπτες παρενέργειες, ιδιαίτερα εάν δεν υπάρξει άμεσα μέριμνα της Ε.Ε για γενναία μέτρα, όπως το ευρωομόλογο.
Εκείνο, ωστόσο, που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι πως αυτό που ορισμένοι θεώρησαν lapsus linquae του υπουργού Οικονομικών, όχι μόνο τέτοιο δεν ήταν αλλά επιβεβαιώνονται εκείνοι που πιστεύουν πως η περικοπή των μισθών στο Δημόσιο (έως και 60% λένε κάποια ακραία σενάρια) είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση εάν η κατάσταση στην οικονομία εκτροχιαστεί ακόμα περισσότερο. Κι αυτό διαπιστώθηκε σήμερα με τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στα κυβερνητικά μέτρα για τον κορονοϊό επεσήμανε ότι “δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή ενδεχόμενο περικοπής μισθών στο Δημόσιο”.
“Αν υπάρξει, τόνισε, θα σημαίνει ότι έχουμε φύγει πολύ πέρα από τον χρονικό ορίζοντα που έχουμε βάλει”.
Το “με τα σημερινά δεδομένα” του κ. Σταϊκούρα μεταβλήθηκε σε “αυτή τη στιγμή” από τον κ. Πέτσα. Το νόημα είναι φυσικά το ίδιο και είναι προφανές πως για την κυβέρνηση η πιθανότητα να μειωθούν -και μάλιστα δραστικά- οι μισθοί στο Δημόσιο είναι ορατή.
Αξίζει να σημειωθεί πως κάτι τέτοιο έχει να γίνει από την εποχή του πρώτου μνημονίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσειςτης ΤτΕ , όπως αναφέρει το capital.gr, η μείωση των δαπανών για μισθούς (σ.σ. δεν ταυτίζεται σαν δείκτης με το μοναδιαίο κόστος εργασίας) στο Δημόσιο έφτασε το 41%.
Και αυτό, κυρίως, γιατί το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων έπεσε κατά 30,5%, ενώ οι καθαρές αποδοχές των υπαλλήλων, οι οποίοι παρέμειναν στη δουλειά τους, έπεσαν κατά 15,1%. Επίσης, στο Δημόσιο καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, ενώ στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε δραματικά ο κατώτατος μισθός.
Για πρώτη φορά, λοιπόν, κι ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια, η κρίση του κοροναϊού και οι φαραωνικές παρενέργειές της στην οικονομία, βάζει (με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό) στο τραπέζι τις περικοπές των μισθών στον δημόσιο τομέα.
Πηγές της αντιπολίτευσης, μάλιστα, συσχετίζουν αυτή την πιθανότητα με την παραίνεση του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς και τους βουλευτες της Ν.Δ για περικοπή των βουλευτικών αποζημιώσεων κατά 50% για περίοδο δύο μηνών -το ίδιο κάνει και η ΠτΔ- προς ενίσχυση του εκτάκτου ταμείου για την αντιμετώπιση του Covid 19.
Υπό την έννοια πως δημιουργείται επικοινωνιακά κλίμα ότι η κυβέρνηση “δίνει το καλό παράδειγμα”, κάτι που ίσως κληθούν να πράξουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι κάτω από τις ακραίες συνθήκες που διαμορφώνει στην οικονομία η κρίση του κοροναϊού.