Μόνο στο ευρωπαϊκό “ναυάγιο” συμφωνούν Μητσοτάκης – Τσίπρας
Το «ναυάγιο» της Συνόδου Κορυφής ήταν το μόνο στο οποίο συμφώνησαν χθες Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας. Σφοδρή ήταν, έτσι, η σύγκρουση των δύο πολιτικών πόλων και στα δύο ανοιχτά μέτωπα (υγεία και οικονομία/εργασία), με το γερμανο-ολλανδικό “Nein” για το ευρωομόλογο να μην επιτρέπει στο Μέγαρο Μαξίμου να πάρει τα εργαλεία που θα ήθελε να έχει στα χέρια του.
Με επιχειρήματα που ως τώρα δεν μας είχε συνηθίσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε στην τηλεδιάσκεψη -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- ότι το 57% του ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται πίσω από την πρόταση για ευρωομόλογο -και όχι δηλαδή τίποτε περιθωριακοί, συμπληρώνουμε εμείς-, επικαλέστηκε δε, την αμερικανική αντίδραση με πακέτο στήριξης 2 τρισ. δολαρίων. (Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα έχει διαβάσει σωστά τους αριθμούς, καθώς μόνο σε λίγες ημέρες έχουν χαθεί τρία εκατομμύρια θέσεις, όταν στο κραχ του 2008 τα αιτήματα για επίδομα ανεργίας δεν ξεπερνούσαν τις 600.000). Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει επιπλέον το χάσμα ανάμεσα στις λεκτικές διαπιστώσεις και τις δράσεις, την ώρα, δηλαδή, που η κρίση χαρακτηρίζεται επική, πρωτοφανής, άνευ προηγουμένου κ.ο.κ., τα μέτρα δεν είναι αντίστοιχα, ζητώντας να διερευνηθούν όλες οι εναλλακτικές μιας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το Βερολίνο για επιμονή, και μάλιστα εμμονική -όπως κατά λέξη ανέφερε- στο μοντέλο της λιτότητας, που «εγκλώβισε την Ευρώπη στην κρίση». Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η ευρωπαϊκή ηγεσία βρίσκεται σε ένα καθοριστικό σταυροδρόμι: απαλλαγή από τις γνωστές πολιτικές και προστασία των ευρωπαίων πολιτών γράφει το ένα μονοπάτι, πεπατημένη και άρα οικονομική κρίση, το άλλο.
Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι, ενώ έχει αρχίσει να διαβάζει σωστά την κρίση, επικαλείται τη… θηριώδη αμερικανική αντίδραση κλπ, εν τούτοις κάνει αυτό για το οποίο κατηγορεί τους μεγάλους της Ευρώπης (λέγε με Γερμανία – Ολλανδία).
Ότι, δηλαδή, ενώ και αυτός και οι υπουργοί του χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την κρίση, δεν προχωρούν σε γενναίο πακέτο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Το μαξιλάρι ύψους 31 δισ. που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι εδώ και μπορεί να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της χώρας, πολλώ μάλλον που το μισό από αυτό είναι ήδη αποδεσμευμένο.
Το κράτος οφείλει να καλύψει πλήρως τους μισθούς των εργαζομένων, μέτρο που η Κουμουνδούρου έχει μετρήσει στα 330 εκατ. το μήνα επιπλέον των όσων δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας. Οφείλει επίσης να διαφυλάξει τις θέσεις εργασίας και όχι να μετατρέπει τους εργαζόμενους είτε σε άνεργους επιδοματούχους είτε σε εκ περιτροπής εργαζόμενους (με το μισό μισθό), αντιτείνει η Κουμουνδούρου.
Σε όλα τα παραπάνω ο κυβερνητικός αντίλογος υπαινίσσεται ότι το μαξιλάρι βαστιέται για την περίοδο εκείνη που η οικονομία θα κάνει την επανεκκίνησή της, επίσης ότι κάποια από τα μέτρα, πχ. αυτό της εργασίας δύο εβδομάδων, είναι προσωρινά.
Υπάρχει δε, η πιθανότητα το εν λόγω μέτρο να περιορισθεί στους τρεις μήνες, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί στη διορθωτική ρύθμιση την οποία θα ανακοινώσει σήμερα το Υπουργείο Εργασίας (ρεπορτάζ «Εφημ. Συντακτών» – Χρ. Κοψίνη).
Όπως μάλιστα έλεγαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η εικόνα της ταυτόχρονης μείωσης των μισθών από τη μια, των «δώρων» προς την ιδιωτική Υγεία από την άλλη, ήταν εξαιρετικά προβληματική για την κυβέρνηση. «Έχει πραγματικά ενδιαφέρον ότι στην περίπτωση των εργαζομένων η κυβέρνηση απαιτεί να παραχωρήσουν τουλάχιστον τον μισό μισθό τους για να βάλουν πλάτη στην κρίση, αλλά στην περίπτωση των ιδιωτικών κλινικών θεωρεί ότι πρέπει να διπλασιάσει την αποζημίωση τους. Εκεί δεν πληρώνει κάποιος; Ή μήπως για τους κλινικάρχες υπάρχουν λεφτόδεντρα;», διερωτάτο ο Αλέξης Χαρίτσης.
Βεβαίως ο Στέλιος Πέτσας ανατεπιτέθηκε («η αξιωματική αντιπολίτευση, εξακολουθεί να μπλέκει μήλα με πορτοκάλια»), υποστηρίζοντας ότι «η αποζημίωση των 800 ευρώ αφορούσε μόνο τα έξοδα της ΜΕΘ και όχι την αποζημίωση του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές τις ΜΕΘ», και άρα, για αυτό υπάρχει διπλασιασμός της αποζημίωσης για τις ιδιωτικές ΜΕΘ. Κάτι αντίστοιχο είπε και ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης, χωρίς πάντως να απαντηθεί το επιχείρημα ότι από το 2017 στην τιμή των 800 ευρώ περιλαμβάνονται οι αμοιβές προσωπικού (από ερώτηση της συντάκτριας της «Εφημ. Συντακτών», Ντ. Βέργου, στην ενημέρωση των συντακτών υγείας).
Αν η Καγκελάριος μεταβάλει στάση σε δέκα ημέρες από σήμερα, θα είναι ένα σπουδαίο νέο για όλη την Ευρώπη, και για την Ελλάδα φυσικά. Το θέμα είναι τι γίνεται αν δεν αλλάξει γνώμη…Νίκος Παπαδημητρίου