“Live and let die”: Η Γερμανία δεσμεύει ιατρικό υλικό που φθάνει για ευρωπαϊκές χώρες!

 “Live and let die”: Η Γερμανία δεσμεύει ιατρικό υλικό που φθάνει για ευρωπαϊκές χώρες!

Να προμηθευτούν ιατρικό υλικό, όπως μάσκες , γάντια και αναπνευστήρες επιχειρούν το τελευταίο διάστημα επιχειρήσεις και νοσοκομειακά ιδρύματα καθώς λόγω της έξαρσης του κοροναϊού η χώρα καταγράφει σημαντικές ελλείψεις.

Πολλοί δεν το κατορθώνουν, καθώς, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι Γερμανικές αρχές εφαρμόζουν το δόγμα “live and let die” (ταινία της σειράς Τζέϊμς Μποντ του 1973 με πρωταγωνιστή τον Ρότζερ Μπουρ), δηλαδή προχωρούν σε κατασχέσεις του υλικού με διάφορα προσχήματα και το διαθέτουν για τις αυξημένες ανάγκες της γερμανικής εσωτερικής αγοράς, λόγω κοροναϊού. Άλλο ένα δείγμα της …αλληλεγγύης που επιδεικνύουν κάποιες χώρες σε μια τόσο κρίσιμη εποχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι προσπάθησαν να προμηθευτούν ιατρικό εξοπλισμό για να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν μέσω της Γερμανίας βρέθηκαν μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη.

Οι Κινέζοι προμηθευτές διαθέτουν επαρκείς ποσότητες όμως καθώς η πύλη εισόδου των εμπορευμάτων στην Ε.Ε. είναι κυρίως γερμανικά αεροδρόμια και μεταφορικές εταιρίες, το υλικό αυτό δεσμεύεται – σύμφωνα με καταγγελίες – ελλήνων αντιπροσώπων παρά – φαρμακευτικών προϊόντων από τις γερμανικές αρχές για να καλύψει τις εσωτερικές της ανάγκες.

Η Γερμανία μετά την επιδείνωση της κατάστασης με τον κοροναϊό έχει απαγορεύσει πλήρως την εξαγωγή ιατρικού υλικού, ακόμη και για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Αντίστοιχο περιστατικό πάντως έχει καταγραφεί και στην Τσεχία. Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Republica, μεγάλη ποσότητα με μάσκες , προερχόμενες από την Κίνα με προορισμό την Ιταλία και ενδιάμεσο σταθμό την Πράγα, δεσμεύτηκαν από τις τσέχικες αρχές για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες της χώρας.

Μάλιστα, η Τσεχία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ότι ήταν προϊόν μαύρης αγοράς ενώ το πολύτιμο υλικό προορίζεται για τα ιταλικά Νοσοκομεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρακτική αυτή αρχίζει και γενικεύεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργώντας πολύ μεγάλους προβληματισμούς.

Σχετικές αναφορές υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ

FΤ: Ιtaly wonders where Europe’s solidarity is as coronavirus strains show
Germany blocks exports of medical supplies to Rome

https://www.repubblica.it/esteri/2020/03/21/news/coronavirus_cosi_la_repubblica_ceca_ha_sequestrato_680_mila_mascherine_inviate_dalla_cina_all_italia-251883320/?refresh_ce

Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για τις παρακρατήσεις ιατρικών προμηθειών από κράτη-μέλη

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τις καταγγελίες ότι εταιρίες σε κράτη-μέλη, όπως στην Γερμανία, παρακρατούν ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι οποίες προορίζονται για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ο Στέλιος Κούλογλου ζητά από την Κομισιόν να απαντήσει τι μέτρα θα προστατεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των κρίσιμων ιατρικών προμηθειών που προορίζονται για τα κράτη μέλη, τηρώντας με τον τρόπο αυτό τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικότατης κρίσης για την υγεία.

Αναλυτικά η ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

Μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι εταιρίες σε κάποια κράτη-μέλη παρακρατούν ιατρικές προμήθειες για την καταπολέμηση της πανδημίας, οι οποίες προορίζονται για άλλες χώρες της ΕΕ.

Ειδικότερα, ελληνικές επιχειρήσεις που επιδιώκουν να καλύψουν τις επείγουσες ιατρικές προμήθειες τους λόγω της πανδημίας του κοροναϊού μέσω κινεζικών εξαγωγών, ενημερώθηκαν από τους προμηθευτές ότι δεν μπορούν να αποσταλούν γιατί κινδυνεύουν να παρακρατηθούν από ενδιάμεσες μεταφορικές εταιρείες στη Γερμανία, που αποτελεί σύνηθες σημείο μεταφόρτωσης, καθώς δεν λειτουργούν απευθείας πτήσεις μεταξύ Κίνας και Ελλάδας [1]. Επιπλέον, η αστυνομία στην Τσεχία κατάσχεσε 680.000 μάσκες και αναπνευστήρες, μέρος των οποίων προοριζόταν για την Ιταλία, παρουσιάζοντας τη δράση της ως νίκη κατά της παράνομης διακίνησης ιατρικών συσκευών [2].

Ενόψει αυτών ερωτάται η Κομισιόν:

Με τι μέτρα θα προστατεύσει την ελεύθερη κυκλοφορία των κρίσιμων ιατρικών προμηθειών που προορίζονται για τα κράτη μέλη, τηρώντας με τον τρόπο αυτό τις θεμελιώδεις αξίες της Ένωσης για αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της σημαντικότατης κρίσης για την υγεία;

Με πληροφορίες από tanea.gr, tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα