Βούτσης: Απαράδεκτη και μίζερη η πολιτική σιωπή της κυβέρνησης για το «μαξιλάρι» της οικονομίας
Στη ρητή απαγόρευση των απολύσεων και στη λήψη αναγκαίων μέτρων όπως το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, στην εγγύηση πλήρους καταβολής των μισθών, στην εγγύηση των επιχειρηματικών δανείων από το δημόσιο και στο «πάγωμα» των δανειακών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα με κρατική παρέμβαση θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει η Κυβέρνηση αναφέρθηκε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Α Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη που έδωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.
Μιλώντας, σήμερα Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, στους δημοσιογράφους Θάνο Σιαφάκα και Αλφόνσο Βιτάλη, ο τ. Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι στον τομέα της εργασίας και της προστασίας της η Κυβέρνηση έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα. Επεσήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το «μαξιλάρι» των 35 δις. που της κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ παρέχει τη δυνατότητα γενναίων μεσομακροπρόθεσμων μέτρων για όλη την οικονομία και κυρίως για τη στήριξη της εργασίας.
Ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για πολιτικά ανίατο τακτικισμό και μιζέρια αφού όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν γίνεται καμία αναφορά απολύτως εσκεμμένα από την Κυβέρνηση στο «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Οφείλουν να αναγνωρίσουν όλοι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αντί να υποταχθεί στις μεγάλες πιέσεις που υπήρξαν από τον κεντρικό τραπεζίτη για «πιστοληπτική γραμμή στήριξης», δηλαδή τέταρτο μνημόνιο, προχώρησε στη δημιουργία αυτού του οικονομικού «μαξιλαριού». Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η χώρα σήμερα μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση μπορεί και πρέπει να πάρει γενναία μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για όλη την οικονομία και κυρίως για τη στήριξη της εργασίας. «Η μη αναφορά στην παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς της κυβέρνησης είναι πολιτική επιλογή. Αποτελεί ένδειξη ενός πολιτικά ανίατου τακτικισμού και μιζέριας που δεν χρειάζονται στις ημέρες μας» τόνισε ο τ. Πρόεδρος της Βουλής.
Παράλληλα ο Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι λόγω της πανδημίας αλλάζει, ενισχύεται και επανέρχεται στους συμπολίτες μας ένα συναίσθημα αλληλέγγυας και κοινωνικής συνεισφοράς. Κάθε μέρα γίνεται φανερό ότι είναι επιτακτικές οι αναγκαίες ριζικές προσαρμογές υπέρ της κρατικής, δημόσιας και κοινωνικής παρέμβασης στην οικονομία. Υπέρ ενός στέρεου και διαχρονικά ασφαλούς κοινωνικού κράτους και βέβαια υπέρ της αλληλέγγυας σε επίπεδο Ε.Ε. επίλυσης των τεράστιων θεμάτων που υπάρχουν ή ανακύπτουν και στα οποία εμφανιζόταν διαχρονικά αλλά και σήμερα η Ε.Ε. εμφανίζεται διστακτική και άτολμη για να ανταποκριθεί.
Η κρίση του κορωνοϊού και οι αλλαγές στη σκέψη και το βηματισμό μας αποτελούν μια σημαντική στιγμή για την αναγκαία ριζοσπαστική αναθεώρηση στην αντιμετώπιση κρίσιμων αιτιών που οδηγούν σε πολύμορφες ανισότητες και διακρίσεις μέσα στην ανθρωπότητα και το μέλλον της κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΝΙΚΟΥ ΒΟΥΤΣΗ:
· Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας είναι μία καθυστερημένη, αλλά προφανώς σε σωστή κατεύθυνση, προσαρμογή μετά από και από τις παρεμβάσεις που υπήρξαν από πολιτικούς παράγοντες. Πιστεύω ότι μέτρησε πολύ και η παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μία σωστή προσαρμογή στις ανάγκες, οι οποίες φαίνεται ότι προκύπτουν και θα προκύψουν. Πλην όμως πρέπει να είναι η απαρχή μιας τέτοιας παρέμβασης.
· Είναι σαφές πως χρειάζεται ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικών παρεμβάσεων, επενδύσεων και οριζόντιων μέτρων με ορίζοντα το τέλος του χρόνου. Παρεμβάσεις και στήριξη στο επίπεδο καταρχήν της εργασίας. Εκεί είναι σαφές ότι από πλευράς της Κυβέρνησης τα πράγματα δεν έχουν πάει καθόλου καλά. Δεν υπήρξε εξαρχής απαγόρευση των απολύσεων κι έτσι μέχρι να μπει η σχετική ρήτρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, όχι μόνο υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις αλλά και μετατροπές συμβάσεων από πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής εργασία, παράνομες διαθεσιμότητες, δεν δόθηκαν άδειες άνευ αποδοχών κτλ. Έγινε και γίνεται μία μεγάλη παρέμβαση σε βάρος της εργασίας δηλαδή στο πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας.
· Σε αυτόν τον τομέα, τον τομέα δηλαδή της εργασίας και της προστασίας της, η Κυβέρνηση έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα. Θα έπρεπε από πλευράς του Πρωθυπουργού να υπάρχει μια σαφέστατη απαγόρευση των απολύσεων και ταυτόχρονα η λήψη άμεσων αναγκαίων μέτρων που ωστόσο δεν έχουν ληφθεί. Κάποια από αυτά είναι το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μεσομακροπρόθεσμα, η εγγύηση πλήρους καταβολής των μισθών. Είναι διαφορετικό πράγμα η ανακούφιση όσων πλήττονται, η οποία είναι απολύτως αναγκαία και διαφορετικό η ανάκτηση ενός αισθήματος ασφάλειας που είναι το σημαντικό για το μέλλον.
· Εφόσον θα υπάρξουν οι ενέσεις προς το «επιχειρείν» και η συμμετοχή του Κράτους σε ασφαλιστικά, μισθολογικά αλλά και σε άλλες επιβαρύνσεις, είναι προφανές πως πρέπει να απαιτηθεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων στο μέτρο της απαγόρευσης των απολύσεων.
· Σε ότι αφορά τις τράπεζες δεν είναι δυνατόν να μην προχωρά η Κυβέρνηση στην άμεση λήψη μέτρων σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και στην ανάσχεση της αύξησης των κόκκινων δανείων σε βάρος και των φυσικών προσώπων. Θα πρέπει όπως πρότεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, να παγώσουν οι δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα με κρατική παρέμβαση. Να εγγυηθεί το δημόσιο για επιχειρηματικά δάνεια και να ανακοινωθεί το πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Όλο αυτό το πλέγμα μέτρων θα δημιουργήσει μία αίσθηση ανακούφισης για τη μεσοπρόθεσμη ασφάλεια, η οποία διακυβεύεται ως προσωπικό, συλλογικό και οικογενειακό αίσθημα.
· Είναι λάθος το ότι δεν συζητάει καθόλου η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός στα συχνά διαγγέλματά του για το «μαξιλάρι» που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο υπάρχει για τη χώρα. Οφείλουν να αναγνωρίσουν όλοι ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αντί να υποταχθεί στις μεγάλες πιέσεις που υπήρξαν από τον κεντρικό τραπεζίτη για «πιστοληπτική γραμμή στήριξης» δηλαδή τέταρτο μνημόνιο, προχώρησε στη δημιουργία αυτού του οικονομικού «μαξιλαριού». Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η χώρα σήμερα μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση μπορεί και πρέπει να πάρει γενναία μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για όλη την οικονομία και κυρίως για τη στήριξη της εργασίας.
· Η μη αναφορά στην παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ από πλευράς της κυβέρνησης είναι πολιτική επιλογή. Αποτελεί ένδειξη ενός πολιτικά ανίατου τακτικισμού και μιζέριας που δεν χρειάζονται στις ημέρες μας. Το να κάνεις αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση τώρα πια είναι κάτι το οποίο ηχεί πάρα πολύ άσχημα.
· Όλα αυτά τα μέτρα που λαμβάνονται αλλά και αυτά που θα πρέπει να ληφθούν τουλάχιστον για διπλάσιο κατ’ ελάχιστον ποσοστό του ΑΕΠ, σαφέστατα έχουν σχέση με τη δυνατότητα που έχει πια η χώρα με βάση αυτό το μαξιλάρι να κινηθεί σε ένα διάδρομο, ο οποίος παρέχει αυτές τις ευχέρειες.
· Ας το κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί και ας μην υπάρχει αυτή η μιζέρια της πολιτικής σιωπής.
· Μέσα σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση αλλάζει, ενισχύεται, επανέρχεται ένα συναίσθημα αλληλέγγυας και κοινωνικής συνεισφοράς, το οποίο θα χρειαστεί για τη χώρα μας αλλά και για την Ευρώπη όταν ξεπεραστεί η απειλή της πανδημίας. Είναι πλέον από όλους κατανοητή η ανάγκη, όχι απλά για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας αφού τα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου τομέα της υγείας πρέπει να είναι σταθερά και διαχρονικά αλλά κυρίως αλλάζει η συνείδηση των πολιτών σε ότι αφορά την αλληλέγγυα προσπάθεια για ένα ασφαλιστικό και υγειονομικό σύστημα προσαρμοσμένα στις ανάγκες όλης της κοινωνίας. Τώρα πλέον όλοι καταλαβαίνουν ότι ένα τέτοιο σύστημα χρειάζεται για όλους, για πλούσιους, για φτωχούς, για μεσαίους.
· Όταν έχει μπει το ζήτημα της κλιματικής κρίσης ή η νέα φάση της παγκοσμιοποίησης με τις τρομακτικές συνθήκες ανισότητας χρειάζονται πολύ πιο σοβαρές και σημαντικές προσαρμογές υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της οικονομίας, υπέρ της κοινωνικής παρέμβασης, υπέρ του κοινωνικού κράτους, υπέρ της αλληλέγγυας σε επίπεδο Ε.Ε. επίλυσης των ζητημάτων. Είναι μια σημαντική στιγμή για την ίδια την ανθρωπότητα και το μέλλον της. Είναι σαφές ότι έχουμε μπει σε μία νέα φάση για την ανθρωπότητα. Οι καμπάνες που ακουγόντουσαν για την κλιματική κρίση έγιναν τώρα, μέσα από μία πανδημία, πολύ πιο ισχυρές. Έρχονται στην επιφάνεια όλες οι ανορθολογικές λύσεις και οι τρομακτικές ανισότητες που είχαν υπάρξει μέσα από το ισχύον σύστημα και τη φάση της παγκοσμιοποίησης, την οποία περνάμε.
· Για τα ελληνοτουρκικά θέλω να τονίσω πως είναι σαφές ότι η ηγεσία της Τουρκίας έχει μπει σε μια φάση σπασμωδικών ενεργειών σε ότι αφορά την πανδημία, σε ότι αφορά την κατάσταση στα νοτιοανατολικά της σύνορα και με την σχέση της με τους Ευρωπαίους. Είναι σαφές ότι δεν πήρε αυτά που ήθελε, μίλησε και για κλείσιμο των συνόρων με γειτονικές χώρες, και αυτά τα οποία γίνονται είναι επιχειρησιακά τεστ ετοιμότητας και με εσωτερικό ακροατήριο κατά την γνώμη μου.
· Βεβαίως αυτή η κατάσταση ενέχει μια επικινδυνότητα διότι και η Τουρκική οικονομία ξέρουμε τα μεγάλα προβλήματα που έχει και ταυτόχρονα γνωρίζουμε πολύ καλά και αυτό δεν είναι πολύ καλό για την χώρα μας. Από πλευράς ηγεσιών της Ευρώπης πολλοί θα θέλανε να μείνουμε και να παραμείνουμε στη στρατηγική της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης μας έχει βάλει να είμαστε η ασπίδα της Ευρώπης έναντι χρηματικών απολαβών, και να έρχονται εδώ οι Αυστριακοί του κ. Κούρτς οι οποίοι μας έχουν κλείσει τα σύνορα στην Ειδομένη εδώ και 3 -3,5 χρόνια, και να κάνουν τις περιπολίες στον Έβρο. Αυτή είναι μια κατάσταση η οποία δεν αρμόζει στη χώρα μας μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα άρα θα έλεγα ότι εντείνουν κ αυτοί την αποσταθεροποιητική πολιτική του Ερντογάν.