Πορτογαλία: Πακέτο μέτρων 9,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων
Πακέτο ύψους 9,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των εργαζομένων και την παροχή ρευστότητας για τις εταιρείες που επηρεάζονται από το ξέσπασμα της πανδημίας κοροναϊού ανακοίνωσε η πορτογαλική κυβέρνηση.
Το πακέτο, που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο και ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σίζα Βιέιρα, προβλέπει 5,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικής τόνωσης, 3 δισ. κρατικές εγγυήσεις για πιστώσεις και 1 δισ. που σχετίζεται με τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
«Τώρα είναι η ώρα να παλέψουμε απέναντι στην πανδημία, αλλά και να κρατήσουμε την οικονομία μας σε λειτουργία», δήλωσε ο Σεντένο.
Η οικονομία της Πορτογαλίας, που έχει εξαγωγικό προσανατολισμό και εξαρτάται από τον τουρισμό, νιώθει τον αντίκτυπο από τον κοροναϊό, καθώς οι παραθεριστές ακυρώνουν τις κρατήσεις τους και οι κυβερνήσεις επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στα ταξίδια.
Λίγο πάνω από το μισό των 3 δισ. ευρώ πιστωτικών γραμμών θα διατεθεί για εταιρείες στους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων. Το υπόλοιπο ποσο θα δοθεί σε επιχειρήσεις όπως κλωστοϋφαντουργίες, βιοτεχνίες ενδυμάτων και κατεργασίας ξύλου.
Επιπλέον ποσό 5,2 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα μέτρα, όπως ευέλικτα χρονοδιαγράμματα πληρωμών φόρων και εισφορών ασφάλισης το δεύτερο τρίμηνο, και μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου.
Η Πορτογαλία έχει ανακοινώσει 448 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού, πολύ λιγότερα από τα 11.178 της γειτονικής Ισπανίας. Εμπορικά κέντρα, γραφεία και εργοστάσια έχουν κλείσει ή έχουν περιορίσει τη λειτουργία τους αφού η κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να απομονωθούν και να εργαστούν από τα σπίτια τους.
Ο πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα σήμερα εάν η χώρα θα κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πρόκειται να περιορίσει τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλη τη χώρα.
Μιλώντας μαζί με τον Σεντένο, ο υπουργός Οικονομίας Σίζα Βιέιρα δήλωσε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι εργαζόμενοι να συνεχίζουν να εργάζονται παρά τις νέες συνθήκες. «Είναι σαν πόλεμος. Και ένας πόλεμος χρειάζεται στρατιώτες. Οι στρατιώτες μας είναι οι εργαζόμενοι στον τομέα υγείας αλλά και οι άνθρωποι που διασφαλίζουν ότι έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε είναι επίσης στρατιώτες αυτού του πολέμου» είπε.