Χαρίτσης: “Να καλυφθεί από το κράτος το μισθολογικό κόστος για τις κλειστές επιχειρήσεις
Για «μικροπολιτικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη» απέναντι στην Εκκλησία, αλλά και για «δημιουργική ασάφεια του ίδιου του πρωθυπουργού», όσον αφορά στα μέτρα υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, μίλησε ο βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, με παρέμβασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1.
«Στις 25 Φεβρουαρίου με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση περιέγραψε τη διαδικασία για να κλείσουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και οι θρησκευτικοί χώροι λατρείας, αλλά άργησε να την εφαρμόσει για τις Εκκλησίες», υπενθύμισε, και τόνισε πως «η πολιτεία και η εκλεγμένη κυβέρνηση είναι υπεύθυνη να προστατέψει τη δημόσια υγεία». «Οι εξαιρέσεις ακυρώνουν τα μέτρα πρόληψης. Με τη δημόσια υγεία δεν μπορούμε να παίζουμε. Ελπίζουμε οι μεγάλες καθυστερήσεις της κυβέρνησης να μη στοιχίσουν σε ανθρώπινες ζωές», επισήμανε.
Ο κ. Χαρίτσης μίλησε για «δημιουργική ασάφεια του ίδιου του πρωθυπουργού». «Μας χαροποιεί ότι όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν την κρισιμότητα ενός στιβαρού Δημόσιου Συστήματος Υγείας και είναι θετικό βήμα οι προσλήψεις 2000 νοσηλευτών. Δυστυχώς, δεν ακούσαμε τι θα κάνει η κυβέρνηση με το θέμα των γιατρών, αλλά και με τις 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και εκκρεμούν από πέρυσι. Και βεβαίως δεν διευκρινίστηκε αν οι 2000 κλίνες στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός αφορούν κλίνες εντατικής θεραπείας ή κλίνες νοσηλείας», σημείωσε.
Για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι πρέπει να ξεκινήσει τώρα, και υπογράμμισε ότι «πρέπει να καλυφθεί από το κράτος το σύνολο των μισθών των εργαζομένων και όχι μέρους του μισθολογικού κόστους, όπως είπε ο πρωθυπουργός. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να επιστρέψουμε εκεί που ξεκινήσαμε πριν από την κρίση».
Τέλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Eurogroup «που είναι κατώτερη των περιστάσεων» και κατέληξε ότι «Η Ευρώπη πρέπει να πιεστεί, να ξυπνήσει από τον λήθαργο και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. Οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται σημαντική στήριξη».