Ξανθός: Αυτοί είναι οι κρίσιμοι κρίκοι στη μάχη με τον κοροναϊό (ηχητικό)

 Ξανθός: Αυτοί είναι οι κρίσιμοι κρίκοι στη μάχη με τον κοροναϊό (ηχητικό)

Ο πρώην υπουργός Υγείας χαρακτήρισε απειροελάχιστα τα 15 εκατ. ευρώ επιπλέον κονδυλίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν μόνο οι μισθοί των 2.000 προσλήψεων ξεπερνούν τα 30 εκατ.

Ακόμη περισσότερες ΜΕΘ με επάνδρωση των κλειστών του ΕΣΥ και δέσμευση των ιδιωτικών χωρίς πολλή… συζήτηση, ενίσχυση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών αλλά και των πρωτοβάθμιων υποδομών για τα ήπια περιστατικά, είναι οι κρίσιμοι κρίκοι που πρέπει να ενισχυθούν άμεσα στη μάχη με τον κοροναϊό, τόνισε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Δημήτρη Κουκλουμπέρη. Χαρακτήρισε εξάλλου απειροελάχιστα τα 15 εκατ. ευρώ επιπλέον κονδυλίων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όταν μόνο οι μισθοί των 2.000 προσλήψεων ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι πλέον και η Ελλάδα βρίσκεται σε φάση διασποράς του ιού στον γενικό πληθυσμό και «αυτό απαιτεί εντατικοποίηση των μέτρων αποτροπής και περιορισμού της διασποράς αυτής … και αυξημένη λειτουργική υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας … από εκεί θα κριθεί ο βαθμός αποτελεσματικής διαχείρισης της κρίσης».

Αναφέρθηκε αναλυτικά στα χαρακτηριστικά του COVID-19 και τις ανεπάρκειες που καταγράφηκαν διεθνώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης της εξάπλωσής του, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή της Ιταλίας όπου παρότι μεγάλη και ανεπτυγμένη ευρωπαϊκή χώρα με κατά τεκμήριο αξιόπιστο σύστημα υγείας, «έχει εξελιχθεί σε υγειονομική τραγωδία, με 12.500 κρούσματα, 827 νεκρούς και το σύστημα υγείας πραγματικά σε black-out», κάτι που αποτελεί «καμπανάκι για όλους και ειδικά για την χώρα μας».

Στην Ελλάδα «είναι αλήθεια ότι δεν βλέπουμε την ίδια τάση γρήγορης εξάπλωσης, έχουμε περίπου 100 κρούσματα και τον πρώτο νεκρό», αλλά «δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο κίνδυνος. Το καθεστώς πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας επιβάλλει εντατικοποίηση και αυστηρότερη τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών, πρωτοκόλλων και συστάσεων που δίνουν οι επιστήμονες», τόνισε ο ίδιος.

Η πρώτη «ένεση» ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ που ανακοινώθηκε χτες, «αν καταφέρει το υπουργείο Υγείας να τους προσλάβει τις αμέσως επόμενες ημέρες», θα γίνει με την υποδομή «που εμείς είχαμε φτιάξει, με τις λίστες επικουρικού προσωπικού ανά ειδικότητα και σε κάθε περιφέρεια, υπάρχει έτοιμη ηλεκτρονική πλατφόρμα και με βάση τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου θα καλούνται με βάση τη σειρά κατάταξης. Είχαμε φτιάξει μηχανισμό πολύ γρήγορης κάλυψης επειγουσών αναγκών αξιόπιστο και διαφανή … γι` αυτό έχει αυτό το εργαλείο» η Ελλάδα, όταν παλιά για να προσληφθεί προσωπικό χρειάζονταν 5-6 μήνες.

Υπογράμμισε ωστόσο την ανάγκη να υπάρχει ορατή οδός μονιμοποίησης για αυτό το προσωπικό, ως κίνητρο για την άμεση ένταξή του στο ΕΣΥ, μετά την αρχική διετή σύμβαση. «Ο Αλ. Τσίπρας είπε προχθές ότι πρέπει να δρομολογηθούν 4.000 μόνιμες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού … με βάση τον κανόνα 1 προς 1 υπάρχει το «υπόλοιπο» από το 2019 και το πλάνο από το 2020. Να προκηρυχθούν, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να έχουν τη δυνατότητα με ενισχυμένη μοριοδότηση από αυτή την προϋπηρεσία να διεκδικήσουν αν το θέλουν μία μόνιμη θέση. Είναι η μόνη εγγύηση ότι θα πιάσει τόπο αυτή η πρόσληψη, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μην έχουμε προσέλευση».

Ταυτόχρονα, τόνισε, πρέπει να ανανεωθούν άμεσα όλες οι συμβάσεις που λήγουν αυτή την περίοδο στο ΕΣΥ, «να μην υπάρξει η παραμικρή διαρροή ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί σήμερα, γιατί είναι χιλιάδες, επικουρικοί γιατροί, λοιπό προσωπικό, συμβασιούχοι ΟΑΕΔ».

Για την μάχη που ετοιμάζεται να δώσει το προσωπικό του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός τόνισε την σπουδαιότητα της προστασίας του σε ατομικό επίπεδο με συγκεκριμένα μέτρα, «γιατροί, νοσηλευτές κτλ. να αισθανθούν ότι υπάρχουν οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να κάνουν αξιόπιστα και με ασφάλεια τη δουλειά τους. Είναι σημαντικό το ηθικό τους να κρατηθεί σε υψηλό επίπεδο».

Σε οικονομικό επίπεδο, αντίστοιχα, «θα πρέπει να υπάρξει σαφέστατη πολιτική δέσμευση ότι θα αποδεσμευτεί η οποιαδήποτε υπερωριακή εργασία προσφερθεί αυτή την περίοδο στο ΕΣΥ, χωρίς καθυστερήσεις και περικοπές», συνέχισε ο κ. Ξανθός. Υπογράμμισε σχετικά ότι είναι «απειροελάχιστα» τα 15 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν στην Βουλή ως πρώτη δόση κονδυλίων από τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη. «Αντιπροτείναμε πρώτη μίνιμουμ αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΣΥ γύρω στα 150 εκατ. ευρώ, δεκαπλάσιο αυτού που έχει ανακοινωθεί. Είναι μία ρεαλιστική προσέγγιση της ανάγκης που θα προκύψει, όταν μόνο η μισθοδοσία των 2.000 που θα προσληφθούν υπερβαίνει τα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Στην λειτουργία του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της επιδημίας «ο ένας κρίσιμος κρίκος θα είναι οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας … όπου υπάρχει χρόνια ανεπάρκεια και πρέπει να ενεργοποιήσουμε και έτοιμες κλίνες ΜΕΘ που δεν έχουν επάνδρωση (είχαμε παραλάβει σχεδόν 200 κλειστές ΜΕΘ, τώρα είναι γύρω στις 80) … και να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το δυναμικό του ΕΣΥ σε ΜΕΘ … ο ιδιωτικός τομέας έχει κάποιες ΜΕΘ ακόμη, πρέπει χωρίς πολλή συζήτηση να είναι διαθέσιμες».

«Δεύτερος κρίκος είναι τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, η πρώτη γραμμή άμυνας … χρειάζεται ειδική ενίσχυση και με επιπλέον προσωπικό. Εμείς είχαμε δρομολογήσει και ολοκληρώνονται οι προσλήψεις περίπου 400 γιατρών … στα ΤΕΠ», συνέχισε ο κ. Ξανθός.

Τέλος, τόνισε ότι «το 85% των περιστατικών με κορωνοϊό έχουν ήπια συνδρομή, δεν χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα αλλά εξωνοσοκομειακή (ή και καθόλου) … χρειάζεται να υπάρξει σχεδιασμός (και δεν τον βλέπουμε) για να αξιοποιηθούν δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, Κέντρα Υγείας … κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα … να διαμορφωθούν κατάλληλα και να ενισχυθούν με προσωπικό … ώστε να ξέρει ο κόσμος ότι δεν χρειάζεται να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο, αλλά σε παραπλήσιο Κέντρο Υγείας αστικού τύπου (τα παλιά κέντρα του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ) για την κατάλληλη κλινική και εργαστηριακή υποστήριξη. Και αν χρειαστεί νοσηλεία, θα παραπεμφθεί σε κατάλληλο νοσοκομείο αναφοράς».

«Αυτοί οι κρίσιμοι κρίκοι πρέπει να ενισχυθούν», κατέληξε ο κ. Ξανθός, «το μήνυμα είναι ότι σήμερα αποδεικνύεται εξαιτίας της πανδημίας η τεράστια αξία της δημόσιας περίθαλψης, της γραμμής καθολικής κάλυψης και εγγυημένης πρόσβασης όλων σε περίθαλψη χωρίς διακρίσεις που ακολουθήσαμε, της τεράστιας αξίας των κρατικών δομών υγείας σε περιόδους μεγάλης υγειονομικής απειλής. Αυτό είναι το τεράστιο και σαφέστατο πολιτικό μήνυμα, το καταλαβαίνουν όλοι ότι εδώ θα κριθεί η μάχη. Ο ρόλος του ΕΣΥ και των ανθρώπων του είναι καταλυτικός. Πρέπει να στηριχθεί και το ΕΣΥ και το προσωπικό του με τον πιο επαρκή και αποτελεσματικό τρόπο».

Πηγή: stokokkino.gr

Σχετικά Άρθρα