Ένα από τα χειρότερα sell off στη Wall Street
Ένα από τα χειρότερα sell-off στην ιστορία της γνώρισε σήμερα η Wall Street, με τον βιομηχανικό Dow Jones να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες, στο τοξικό κλίμα που διαμόρφωσαν οι ανησυχίες για την παγκόσμια εξάπλωση του νέου κοροναϊού και η σημερινή κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου. Οι τιμές του αμερικανικού αργού και του Brent γνώρισαν σήμερα τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 1991, κατά την διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου, καθώς η σύγκρουση Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας στον OPEC+ προκάλεσε την κατάρρευση της επενδυτικής ψυχολογίας.
Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones κατρακύλησε κατά 2.013,76 μονάδες ή 7,79% και έκλεισε στις 23.851,02 μονάδες. Αυτή είναι η χειρότερη συνεδρίαση του Dow Jones από τις 15 Οκτωβρίου του 2008 όταν είχε κατρακυλήσει 7,87%, ενώ σε όρους μονάδας, είναι η χειρότερη πτώση στην ιστορία του.
Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 225,81 μονάδες ή 7,60% στις 2.746,56 μονάδες. Ενεργειακοί κολοσσοί του S&P 500, όπως οι Exxon Mobil, Hess και Marathon Oil, μεταξύ άλλων, ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με απώλειες άνω του 20%. Μεγάλες απώλειες γνώρισαν και οι τράπεζες υπό την πίεση των μειούμενων επιτοκίων και των ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας: οι JPMorgan, Citigroup και Bank of America κατρακύλησαν πάνω από 13%.
Σημειώνεται ότι με το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο δείκτης κατέγραψε πτώση 7% και οδηγήθηκε έτσι σε ολιγόλεπτη αναστολή διαπραγμάτευσης, λόγω ενεργοποίησης των “αυτόματων διακοπτών” (circuit breakers).
Τέλος ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 624,94 μονάδες ή 7,29% και έκλεισε στις 7.950,68 μονάδες.
Και οι τρεις δείκτες έκλεισαν κοντά σε περιοχή bear-market, όπως ορίζεται από πτώση της τάξης του 20% από την τελευταία κορυφή. Αυτό μάλιστα συνέπεσε με την 11η επέτειο της bull market που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου του 2009, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία.
Και οι 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές με τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν η Dow Inc (-21,66%), η Chevron (-15,37%) και η Caterpillar (-14,28%).
Μαζική φυγή των επενδυτών
Οι επενδυτές συνεχίζουν να κατευθύνονται προς assets – ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, καθώς κυριαρχούν οι ανησυχίες ότι ο κοροναϊός θα πλήξει σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ (T-Bond) υποχώρησε σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό, κάτω του 0,5%, ενώ εκείνη του 30ετούς έπεσε κάτω από το 1%.
“Πόλεμος” τιμών στο πετρέλαιο
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε το Σάββατο να περικόψει σημαντικά τις επίσημες τιμές πώλησης του αργού της για τον Απρίλιο, σε μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις προσπάθειές της μέχρι τώρα να προστατέψει τις τιμές από την μειωμένη ζήτηση λόγω της κρίσης του κοροναϊού.
Η κίνηση έρχεται μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του OPEC+ με τη Ρωσία, καθώς η Μόσχα αρνήθηκε να δεσμευθεί σε στόχους μείωσης της παραγωγής για να συγκραρτηθούν οι τιμές του αργού.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το πετρέλαιο θα κατρακυλήσει κάτω και από τα 20 δολάρια το βαρέλι εντός του έτους.
Νέα παρέμβαση της Fed
H Federal Reserve της Νέας Υόρκης, εξάλλου, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αυξήσει το ποσό των χρημάτων που προσφέρει στις τράπεζες για τις βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές τους ανάγκες.
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενων προσπαθειών της να διασφαλίσει ότι οι αγορές χρηματοδότησης -ή repo- λειτουργούν σωστά, η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει το ποσοστό που προσφέρει σε πράξεις ημερήσιας διάρκειας από τα 100 δισ. δολάρια στα 150 δισ. δολάρια έως την Πέμπτη.
Επιπρόσθετα, θα αυξήσει την προσφορά χρήματος μέσω repos δύο εβδομάδων από τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια σε τουλάχιστον 45 δισ. δολάρια.
Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είχε περικόψει κατά 50 μονάδες βάσεις το βασικό της επιτόκιο την προηγούμενη εβδομάδα – και μάλιστα εκτάκτως και όχι σε προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, κάτι που είχε να συμβεί από την περίοδο της κρίσης του 2008. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, επίσης, υπέγραψε στο τέλος της εβδομάδας, μετά την έγκριση του από το Κογκρέσο, νομοσχέδιο που προβλέπει δαπάνες ύψους 8,3 δισ. δολ. για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κοροναϊού.
Πηγή: capital.gr