Νέα “βουτιά” στο Χρηματιστήριο, sell-off στις τράπεζες

 Νέα “βουτιά” στο Χρηματιστήριο, sell-off στις τράπεζες

Στο “κόκκινο” κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το χθεσινό ισχυρό sell-off με κανέναν να μην μπορεί να προβλέψει που θα… προσγειωθεί ο Γενικός Δείκτης στο τέλος της συνεδρίασης.

Το σημερινό αρνητικό άνοιγμα με την αγορά να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 700 μονάδες ήταν μονόδρομος για το Χ.Α μετά και τη χθεσινή βουτιά στην Wall Street καθώς και τις νέες ισχυρές απώλειες που σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την ελεύθερη πτώση της αγοράς να δείχνει ότι δεν έχει τέλος.

Ο απολογισμός του sell-off έως σήμερα “μιλά” από μόνος του. Ο Γενικός Δείκτης έχει χάσει πάνω από 20% σε δύο εβδομάδες, ο τραπεζικός δείκτης έχει βυθιστεί σε χαμηλά 10 μηνών και η ελληνική αγορά έχει μετατραπεί από το “αστέρι του 2019” στη χειρότερη σε αποδόσεις αγορά διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, ισχυρές είναι οι ρευστοποιήσεις και στα ομόλογα με την απόδοση του ελληνικού 10ετούς να εκτοξεύεται σήμερα στο 1,45% με άνοδο της τάξης του 12%, έχοντας εκτιναχθεί κατά 58% από τα ιστορικά χαμηλά του 0,92% που σημείωνε πριν τρεις μόλις εβδομάδες.

Οι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η αγορά αποφεύγοντας να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη για το πότε το Χ.Α θα βρει… πάτο. Η απουσία οποιασδήποτε ορατότητας για τις ακριβείς συνέπειες της εξάπλωσης του κοροναϊού στην οικονομία, τα μέτρα στα οποία προχωρούν ή θα προχωρήσουν οι κεντρικές τράπεζες είναι άγνωστο αν αρκούν, με την αβεβαιότητα και τη μεταβλητότητα να αποτελούν το μόνο σίγουρο “στοίχημα”.

Σύμφωνα με τον Νίκο Καυκά, υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ, “με τον αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως να ανέρχεται σε περίπου 100.000 και να βαίνει αυξανόμενος δεν αναμένουμε ουσιαστική αλλαγή στην εικόνα της αγοράς. Ωστόσο, εκτιμούμε ότι στο εξής θα υπάρχουν μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις στα πρόσημα κατά περίπτωση και κλάδο. Κομβικής σημασίας αποτελούν τα επίπεδα των 700-720 μονάδων και 780-790 μονάδων”

Ο Γενικός Δείκτης κινείται με πτώση της τάξης του 4,21% στις 697,53 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 21 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 3,81% στις 1.782,95 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 4,10% στις 922 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση της τάξης του 5,66% στις 545,31 μονάδες, με την Alpha Bank να κινείται στο -7,94%, την Πειραιώς στο -6,35%, την Εθνική στο -4,92% και τη Eurobank στο -4,52%.

Δραματική εικόνα και νέα “βουτιά” στο Χρηματιστήριο, sell-off στις τράπεζες
H εικόνα των υπόλοιπων blue chips είναι επίσης δραματική. Με απώλειες άνω του 4% κινούνται οι Jumbo, Βιοχάλκο, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Τιτάν Μυτιληναίος, ενώ απώλειες της τάξης του 3% με 3,5% σημειώνουν οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Lamda Development.

O “Μαύρος Κύκνος” του κοροναϊού, εξέθεσε τις αδυναμίες και της ελληνικής αγοράς. Αυτό φάνηκε και στην υπερβολή της πτώσης σε σύγκριση με άλλα χρηματιστήρια κατά τα sell-offs της περασμένη εβδομάδας. Η εξάπλωση του ιού και στην Ελλάδα δημιουργεί έντονο προβληματισμό αλλά και φόβο για τη συνέχεια. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει με τα χαμηλά εννέα μηνών.

Χθες μάλιστα, την ώρα που το Χ.Α για μία ακόμη ημέρα υπεραπέδιδε της πτώσης των διεθνών αγορών, μόνο 11 μετοχές συνολικά έκλεισαν στα θετικά, 19 συνολικά τίτλοι σημείωσαν διψήφια ποσοστά πτώσης και πάνω από 2,5 δισ. ευρώ έκαναν φτερά από την κεφαλαιοποίηση. Όπως σημείωσε και ο Λουκάς Παπαϊωάννου, οικονομολόγος της Fast Finance, “το χθεσινό sell-off στο Χρηματιστήριο, μετά την ασθενή τεχνική αντίδραση μόλις δύο ημερών, επανέφερε ενισχυμένα τα αρνητικά σενάρια της αγοράς”.

Η εικόνα του Χ.Α. δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις “αντοχές” του για τη συνέχεια, με δεδομένο και η τρέχουσα βίαια διόρθωση έχει συνδυαστεί με εκτόξευση του τζίρου, που σημαίνει αυτομάτως και ισχυρή αποχώρηση επενδυτών, σε μία στιγμή που η επιστροφή των θεσμικών ήταν και το μεγάλο ζητούμενο. Το ελληνικό Χρηματιστήριο παραμένει μία αναδυόμενη και ρηχή αγορά, είναι “λογικό” να βρίσκεται ανοχύρωτο στα σοκ, τη στιγμή που δεν υπάρχουν ισχυρά “αναχώματα” από θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, στο Γενικό Δείκτη, μετά την διάσπαση του ΚΜΟ expo 200 (853,48), τα πρώτα σημεία στήριξης οριοθετούνται στα πρόσφατα χαμηλά των 715 μονάδων, με επόμενες γραμμές αμύνης τις 700 & 680 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 780, 800, & 820 μονάδων. Αντίστοιχα για τον FTSE25 η πρώτη κοντινή στήριξη εντοπίζεται επίσης στην ζώνη των 1830 – 1825 μονάδων. Επόμενες στηρίξεις εμφανίζονται στις 1800 & 1785 μονάδες. Οι κοντινές αντιστάσεις εντοπίζονται στα επίπεδα των 1920, 1980 & 2040 μονάδων. Η ζώνη των 2100 μονάδων αποτελεί πλέον σημαντική αντίσταση, μαζί με τον ΚΜΟ expo 200 ημερών (2146 μον.).

Πηγή: capital.gr

Σχετικά Άρθρα