Novartis: Τι καταγγέλει ο Μιώνης – Τι απαντούν Παπαγγελόπουλος, Φιλιππάκης, Ισραηλινή πρεσβεία
“Φωτιά” στο πολιτικό σκηνικό αλλά και τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής έβαλαν οι καταγγελίες – βόμβα στις οποίες προχώρησε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δύο εκδοτών και μίας δημοσιογράφου.
Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η φερόμενη εμπλοκή του στη Λίστα Λαγκάρντ και το ξέπλυμα χρήματος ήταν εκβιαστικό μέσο, προκειμένου να του ζητηθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον κ. Παπαγγελόπουλο για να κλείσει υποθέσεις. Τα όσα έλαβαν χώρα στην προανακριτική προκάλεσαν σφοδρή αντιπαράθεση, με την κυβέρνηση να ζητεί μετ’ επιτάσεως εξηγήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία ΝΔ-Κιναλ ζητά να κληθεί στην επιτροπή ως μάρτυρας ο Νίκος Παππάς
Γ Ραγκουσης : Αν εκτιμάτε ότι πρέπει να έρθει ο Παππάς τότε θα πρέπει επίσης να έρθουν οι κύριοι Σαμαράς, Παπασταύρου, Φιλιππάκης και η κυρία Παπαδάκου
Οι καταγγελίες Μιωνή
Μάλιστα, προς επίρρωση των ισχυρισμών του κατέθεσε στην Επιτροπή έγγραφο βέβαιης χρονολογίας, στο οποίο δύο εκδότες δεσμεύονται, εν είδει δικαστών, στο κλείσιμο των ποινικών υποθέσεων που του είχαν δημιουργήσει, έναντι της αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών τους, που ο Μιωνή είχε δεσμεύσει δυνάμει αγγλικών δικαστικών αποφάσεων.
Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως οι συνήγοροί του επρόκειτο να καταθέσουν μήνυση για σύσταση συμμορίας για δωροληψία και εκβιασμό σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, δύο εκδοτών και μίας δημοσιογράφου.
Ο Σάμπυ Μιωνή μίλησε για ένα από τα μεγαλύτερα παραδικαστικά κυκλώματα που λειτούργησαν στην πατρίδα μας από συστάσεως του ελληνικού Κράτους.
Σύμφωνα με τον Σάμπυ Μιωνή, οι καταγγελλόμενοι ως συμμορία είχαν στοχοποιήσει τον ίδιο, τον συνέταιρό του, Άγγελο Μεταξά, και τον δικηγόρο τους, Σταύρο Παπασταύρου τους οποίους παρουσίαζαν μαζί με την εταιρεία CMA, ως εγκληματική οργάνωση που ξέπλενε μαύρο χρήμα που μάλιστα κατέληγε σε πολιτικά πρόσωπα.
Όπως ανέφερε ο επιχειρηματίας στην κατάθεσή του, Η CMA είχε πουληθεί το 2006 από τον κ. Μιωνή και κ. Μεταξά στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο «EFG International» συμφερόντων Λάτση και είχε στο Advisory Board της τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ, Ehud Barak. «Αυτήν την εταιρεία την παρουσίασαν ως εγκληματική οργάνωση», φέρεται να είπε.
Ο Μιωνής κατέθεσε ότι όλα αυτά έγιναν, προκειμένου να τους αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό και επειδή ο Σταύρος Παπασταύρου ήταν συνεργάτης του Σαμαρά. Όπως χαρακτηριστικά είπε, πούλησε ο Παπαγγελόπουλος στην κυβέρνηση Τσίπρα ένα παραμύθι με δράκους έναν πλούσιο Εβραίο και έναν Παπασταύρου, συνεργάτη του Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησε για συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου, στις 10.3.2016, με την παρουσία Παπαγγελόπουλου και Παππά. Σύμφωνα με τον κύριο Μιωνή, ο Παπαγγελόπουλος, στη συνάντηση αυτή, του ζήτησε χρήματα για λογαριασμό ενός εκδότη. Ο Μιωνή κατέθεσε ότι τα χρήματα αυτά συγκεκριμενοποιήθηκαν στο ποσό των 350.000 ευρώ στο πλαίσιο επόμενης συνάντησης μεταξύ εκδοτών και των Ισραηλινών δικηγόρων του κ. Μιωνή με αντάλλαγμα κλείσιμο ποινικών υποθέσεων που οι ίδιοι οι μηνυόμενοι είχαν κατασκευάσει.
Κατήγγειλε ότι η κυρία Τουλουπάκη κάλεσε μάρτυρα για την εγκληματική οργάνωση και της ζήτησε να καταδώσει τους κ. Μιωνή, Παπασταύρου και Μεταξά ως απατεώνες και, όταν εκείνη αρνήθηκε, της άσκησε ψυχολογική πίεση.
Κατήγγειλε σωρεία συκοφαντικών δημοσιευμάτων, εξωθεσμικών παρεμβάσεων, μεθοδεύσεων και παρατυπιών. Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε έκδοση παράνομων ενταλμάτων σύλληψης για τον Άγγελο Μεταξά από την κυρία Τουλουπάκη τον Ιούνιο του 2015, που εν τέλει ακυρώθηκαν. Αναφέρθηκε, επίσης, σε παράνομο φορολογικό καταλογισμό σε βάρος του Παπασταύρου, σε πρόστιμο που καταλογίσθηκε σε βάρος του, σε συνέχεια δεύτερης έκθεσης ελέγχου, που αυθαίρετα και παράτυπα αντικατέστησε την πρώτη έκθεση ελέγχου που τον αθώωνε – φορολογικό πρόστιμο, που στη συνέχεια ακυρώθηκε από τα διοικητικά δικαστήρια. Αναφέρθηκε σε σειρά αντιποίνων που δέχθηκε αυτός και η οικογένειά του όταν αρνήθηκε να πληρώσει χρήματα στον Παπαγγελόπουλο.
Έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε δικαστική συνδρομή από το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Κύπρου, την οποία και κατέθεσε, που αθώωνε τον κ. Παπασταύρου και τον κ. Μιωνή για τις ποινικές και φορολογικές υποθέσεις τους. Αυτή η δικαστική συνδρομή, παρόλο που παρελήφθη το 2016, σκανδαλωδώς απεκρύβη για τέσσερα χρόνια!
Κατέθεσε, επίσης, έκθεση ενός από τους κορυφαίους παγκοσμίως ακαδημαϊκούς στην καταπολέμηση της διαφθοράς, τον Luis Moreno Ocampo, τον πρώτο Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στην Ελλάδα, υπήρχε ένα δίκτυο δημόσιων λειτουργών με επικεφαλής τον κ. Παπαγγελόπουλο που είχε ως αποτέλεσμα ο κ. Μιωνή να αποτελέσει στόχο μιας σειράς αβάσιμων ποινικών διαδικασιών.
Σφοδρή αντιπαράθεση
Οι «βόμβες» Μιωνή στην Προανακριτική προκάλεσαν σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση να ζητά εξηγήσεις από το Ν. Παππά με αφορμή τη συνάντηση που κατήγγειλε ο επιχειρηματίας.
Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε: «Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλος επιβεβαίωσε σήμερα ότι συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρώην Υπουργό κ. Ν. Παππά και τον επιχειρηματία κ. Σ. Μιωνή. Ομολόγησε μάλιστα το αδιανόητο: ότι δύο Υπουργοί «συζητούσαν» με επιχειρηματία για… “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις”. Κορυφαίοι υπουργοί δηλαδή, συζητούσαν για υποθέσεις που βρίσκονταν ενώπιον της δικαιοσύνης! Η κυνική ομολογία του κ. Παπαγγελόπουλου, σε συνδυασμό με όσα περιγράφονται στη μήνυση που κατέθεσε σήμερα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας για απόπειρα εκβίασης, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου, ενισχύει την πεποίθηση περί ύπαρξης παραδικαστικού/παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε στη διάρκεια της κυβέρνησης Τσίπρα. Δηλαδή, τον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής. Αναμένουμε την απάντηση του κ. Παππά για τις σημερινές συγκλονιστικές αποκαλύψεις».
Απαντώντας, ο κ. Παππάς σημείωσε πως «οι προστατευμένοι μάρτυρες έσκασαν τη φούσκα της σκευωρίας στην υπόθεση Novartis. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Πέτσας προσπαθούν τώρα να φουσκώσουν μια αναφορά σε μια υπόθεση που έχει τις ρίζες της στο 2013. Ας μας πει ευθέως ο κ.Μητσοτάκης αν καταγγέλλει τον κ.Σαμαρά για “παραδικαστικό”».
Στο ίδιο μήκος κύματος, πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως «μάρτυρας παραδέχτηκε πως ο κ. Σαμαράς ήταν αυτός που το 2013 είχε παρέμβει προκειμένου να επιλυθεί η διαμάχη μεταξύ αυτού και του εκδότη. Στο ίδιο πλαίσιο, υπογραμμίζουν ότι οι μόνες παρεμβάσεις που υπάρχουν είναι αυτές που επιχειρούν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis μέσα από μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας της Προανακριτικής».
Ανταπαντώντας, κυβερνητικές πηγές σημείωναν: «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, που είναι ο Παππάς; Περιμένουμε την απάντησή του στο ερώτημα: πως είναι δυνατόν δύο Υπουργοί, στο Μέγαρο Μαξίμου, να «συζητούσαν» με επιχειρηματία για τις “εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις;”»
Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ
«Άνθρακες ο θησαυρός. Η διαφημισμένη βόμβα ήταν στράκα στρούκα δεύτερης διαλογής. Ενώ τα πραγματικά περιστατικά που έχουν περιγραφεί είναι από γελοία ως πολύ γελοία.
Η συνάντηση στην οποία αναφέρεται κ. Μιωνί έλαβε χώρα κατόπιν αιτήματος της ισραηλινής κυβέρνησης.
Ο ισχυρισμός λοιπόν, ότι εκβιάστηκε σε συνάντηση την οποία ο ίδιος επιθυμούσε διακαώς και η ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε να γίνει καθίσταται ασόβαρος, ενώ οι δήθεν μίζες παραδέχθηκε ότι τελικά δεν ήταν μίζες αλλά εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ δυο ιδιωτών.
Τις προηγούμενες ημέρες ζήσαμε μια εικονική πραγματικότητα με «αποκαλύψεις» για μίζες υπουργών, συνωμοσιών στο Μαξίμου και άλλα τέτοια φαιδρά, για να απαντήσει τελικά ο ίδιος ότι “Τσίπρας και Παππάς δεν είχαν καμία ανάμειξη 100%”».
Η απάντηση Παπαγγελόπουλου
«Τον συναντήσαμε με τον κ. Παππά κατόπιν πιέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης. Του διευκρινίσαμε ότι στην ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης», τόνισε απαντώντας ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Μετά την υποβολή μήνυσης σε βάρος του για σοβαρότατα αδικήματα από τον επιχειρηματία, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία δίνει διαφορετική εκδοχή για τα γεγονότα που περιγράφει ο κ. Μιωνή στο δικόγραφό του. Αναφέρει, μάλιστα, ο κ. Παπαγγελόπουλος πως «έχει την εντύπωση» ότι ο κ. Μιωνή έλαβε επιταγή ως εγγύηση για τη διεύθετηση διαφορών του με εκδότη που σήμερα έχει συμπεριλάβει στη μήνυση που κατέθεσε.
Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παπαγγελόπουλος σημειώνει:
«Πριν από 4 χρόνια με παρακάλεσε ο κ. Παππάς να συναντηθούμε στο γραφείο του με τον κ. Μιωνή επικαλούμενος πιέσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο κ. Μιωνή μας παρακάλεσε να τον βοηθήσουμε στις εκκρεμείς δικαστικές του υποθέσεις επειδή θεωρούσε ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη ήταν αντισημιτική.
Επίσης κατηγόρησε τους κ.κ. Βορίδη και Φιλιππάκη ως Ναζί και μέλη διεθνούς ναζιστικής οργάνωσης και ότι για αυτό τον καταδιώκουν. Ήταν σε έξαλλη κατάσταση. Προσπαθήσαμε να τον ηρεμήσουμε. Του διευκρινίσαμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης.
Για τον κ. Βορίδη του συστήσαμε να απευθυνθεί στη Ν.Δ. Γα τον κ. Φιλιππάκη, τον οποίο εγώ πρόσφατα είχα γνωρίσει, να διευθετήσει συμβιβαστικά τις διαφορές του.
Πριν από 2 χρόνια πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση στο γραφείο του κ. Παππά μετά από παρακλήσεις πάλι του κ. Μιωνή. Σε αυτήν συμμετείχαν ο κ. Παππάς, εγώ, εκπρόσωπος του κ. Μιωνή, ο κ. Φιλιππάκης και άλλοι.
Έχω την εντύπωση μάλιστα ότι ο κ. Μιωνή στη συνέχεια, κάποια στιγμή, έλαβε και επιταγή ως εγγύηση για τη διευθέτηση των ιδιωτικών διαφορών του με τον κ. Φιλιππάκη.
Πριν από έναν χρόνο ο κ. Μιωνή κατήγγειλε στις αρχές του Ισραήλ τον κ. Βορίδη για εκβιασμό και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση χωρίς την παραμικρή αναφορά στο πρόσωπό μου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα δημοσιεύματα για τις δραστηριότητες του κ. Μιωνή είχαν υπάρξει τουλάχιστον τρία χρόνια πριν γίνω υπουργός.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι για τους κ.κ. Παπασταύρου και Μιωνή με είχε παρακαλέσει να τους βοηθήσω και ο κ. Σαμαράς σε μια από τις συναντήσεις μας.
Αυτά προς το παρόν για τον δήθεν εκβιασμό σε βάρος του κ. Μιωνή και για το ήθος του που δεν δίστασε να μαγνητοφωνήσει παράνομα στο Μέγαρο Μαξίμου συνομιλία του με δύο υπουργούς, σε συνάντηση για την οποία ο ίδιος επανειλημμένως είχε παρακαλέσει.
Αυτά προς το παρόν.
Στη συνέχεια θα ασχοληθώ επισταμένως για τον ρόλο και τις σχέσεις του κ. Μιωνή με τους κ.κ. Σαμαρά και Παπασταύρου».
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της “δημοκρατίας”, ο εκδότης της οποίας Γιάννης Φιλιππάκης ενεπλάκη στην υπόθεση από τον Σάμπυ Μιωνή:
Απάντηση της Ισραηλινής πρεσβείας στο Documento
Η απάντηση της ισραηλινής πρεσβείας προς το documentonews.gr, επιβεβαιώνει πλήρως, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα όσα υποστήριξε στην ανακοίνωσή του το κόμμα της Κουμουνδούρου.
«Το Κράτος του Ισραήλ δεν αποτελεί μέρος της διαδικασίας που λαμβάνει χώρα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και δεν Θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση. Ως αρχή, δεν σχολιάζει επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών και δεν επιβεβαίωνει ούτε διαψεύδει».
H έμμεση επιβεβαίωση προκύπτει ευθέως από τη φράση στην απάντηση της ισραηλινής πρεσβείας ότι το κράτος του Ισραήλ δεν σχολιάζει επικοινωνίες διπλωματικών καναλιών, κάτι που δείχνει ότι όντως η συγκεκριμένη συνάντηση δεν αφορούσε προσωπική υπόθεση αλλά ήταν διπλωματικό θέμα
Με πληροφορίες από το newpost.gr