Ζελένσκι στην ΕΕ: “Είμαστε μαζί τώρα”

 Ζελένσκι στην ΕΕ: “Είμαστε μαζί τώρα”

Η Ουκρανία και η ΕΕ εισέρχονται σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία τους μετά την αποδοχή της υποψηφιότητάς της για ένταξη στην Ένωση, δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Τώρα δεν είμαστε πλέον κοντά. Τώρα είμαστε μαζί», είπε ο Ζελένσκι στο ουκρανικό κοινοβούλιο, χαιρετίζοντας την αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία της σχέσης της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι «μεγάλη τιμή και μεγάλη ευθύνη» να εργαζόμαστε για να «πετύχουμε τις φιλοδοξίες» της χώρας, είπε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. «Έχουμε καλύψει ένα ταξίδι 115 ημερών για να αποκτήσουμε την ιδιότητα της υποψήφιας προς ένταξη χώρας και το ταξίδι μας προς την ιδιότητα μέλους δεν πρέπει να διαρκέσει δεκαετίες. Πρέπει να φτάσουμε εκεί γρήγορα. Η Ουκρανία αγωνίζεται να επιλέξει τις αξίες της, να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας», τόνισε ο Ζελένσκι.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν όταν η σημαία της ΕΕ μεταφέρθηκε στην αίθουσα της ολομέλειας της ουκρανικής βουλής και τοποθετήθηκε δίπλα στην ουκρανική στην έδρα με τον πρεσβευτή της ΕΕ στη χώρα, Μάτι Μαασίλκας να περιγράφει στο Twitter πώς του ήρθαν δάκρυα στα μάτια.

Ο Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ και ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Ρουσλάν Στεφαντσούκ υπέγραψαν μια κοινή δέσμευση συμβολίζοντας την ενότητα των τριών κλάδων της εξουσίας στις προσπάθειές τους για ένταξη στην ΕΕ .

Avatar

Μανώλης Δράκος