Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί σε σώματα ασφαλείας, στρατό και στενό δημόσιο τομέα – Τι εξετάζει η κυβέρνηση, η δήλωση γρίφος του Οικονόμου
Απέχοντας σημαντικά από την επίτευξη του αναγκαίου τείχους ανοσίας, ο πονοκέφαλος στην κυβέρνηση μεγαλώνει για το πότε και για ποιους θα ανάψει το πράσινο φως του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Στις τελευταίες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασιστεί να δοθεί ένα εύλογο χρονικό περιθώριο ώστε να φανεί αν τελικά φέρνουν ή όχι αποτελέσματα η δεύτερη ευκαιρία για τους υγειονομικούς που θα βγαίνουν από την αναστολή εργασίας την επόμενη μέρα από την χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου αλλά και του ασφυκτικού πλαισίου που τίθεται σε ισχύ από την προσεχή Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Χιλιάδες εργαζόμενοι θα κληθούν την επόμενη εβδομάδα να πληρώνουν από ένα εργαστηριακό τεστ την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί και οι φοιτητές θα πληρώνουν δυο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, δηλαδή θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν οικονομικά με ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να εκπληρώνουν την αυτονόητη υποχρέωση τους να προσέρχονται στην εργασία τους.
Η κυβέρνηση εξακολουθεί να κρατά στο συρτάρι την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε σώματα ασφαλείας, στρατό και τον στενό δημόσιο τομέα, ιδίως για υπηρεσίες που απαιτούν συναλλαγή με το κοινό. Με νόημα θύμισε εξάλλου και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ότι με μια απλή υπουργική απόφαση θα μπορεί να ενεργοποιηθεί.
- Ο πρωθυπουργός σχεδιάζεται να κινηθεί ήπια και σε ενθαρρυντικό τόνο στις παρεμβάσεις του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να ξεκολλήσει η επιχείρηση Ελευθερία. Καμπανάκι χτυπάει και η χαμηλή προσέλευση για εμβόλιο των παιδιών που είναι στις ηλικίες των μαθητών Λυκείου και Γυμνασίου. Πρώτη δόση ή ραντεβού έχουν κάνει το 23,1% στις ηλικίες 15-17 ετών και 11,5% στις ηλικίες 12-14 ετών.
Η κυβέρνηση επιμένει οτι η λειτουργία των σχολείων θα γίνει μόνο δια ζώσης με όπλα το εμβόλιο για παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και τα τεστ για τον εντοπισμό και τον περιορισμό των θετικών κρουσμάτων στη σχολική κοινότητα.
Όμως βεβαιότητες δεν υπάρχουν ότι η σχολική λειτουργία θα είναι απρόσκοπτη. Δεν είναι τυχαία η προ ημερών επισήμανση της αναπληρώτριας υπουργού υγείας, Μίνας Γκάγκα, ότι αν υπάρχει μετάδοση του ιού, θα κλείσουν τα σχολεία και τα πρωτόκολλα θα προσαρμοστούν εκ νέου.