Βάσεις: Πότε θα ανακοινωθούν, μέχρι πότε κατατίθενται τα μηχανογραφικά

 Βάσεις: Πότε θα ανακοινωθούν, μέχρι πότε κατατίθενται τα μηχανογραφικά

Στόχος του Υπ. Παιδείας είναι να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής για ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα ονόματα των επιτυχόντων νωρίτερα από τις 15 Αυγούστου καθώς υπολογίζεται ότι έως τις 20 Ιουλίου θα έχουν συμπληρώσει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών τα μηχανογραφικά τους. Τις επόμενες μέρες το υπουργείο Παιδείας θα κοινοποιήσει τις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου.

Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι όλο αυτό το διάστημα που απομένει έως την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού πρέπει να εστιάσουν στη σωστή συμπλήρωσή του. Θα έχουν μάλιστα τη δυνατότητα να μπαίνουν και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις με προσωρινή αποθήκευση έως ότου κάνουν την οριστικοποίηση. Επίσης θα πρέπει να ξέρουν ότι κάποιοι δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν καθόλου μηχανογραφικό αλλά εφόσον το επιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα με το παράλληλο μηχανογραφικό να επιλέξουν κάποιο ΙΕΚ για να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Οι υποψήφιοι μπορούν μέχρι και σήμερα 30 του μήνα να αποκτήσουν από τα σχολεία τους τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας .

Η διαδικασία αυτή αφορά τις εξής κατηγορίες:

Όσους έχουν συμμετάσχει στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2022, και κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ), προκειμένου στη συνέχεια να υποβάλουν Μ.Δ. για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και Π.Μ.Δ. για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.). Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που κάποιος υποψήφιος υποβάλει Μ.Δ και Π.Μ.Δ. ο προσωπικός κωδικός ασφαλείας (password) θα είναι ο ίδιος.

Όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2020 ή 2021, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση, προκειμένου να υποβάλουν Μηχανογραφικό Δελτίο.

Επισημαίνεται ότι οι απόφοιτοι που είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Οι τελειόφοιτοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.) και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) έτους 2022 που δεν συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις αλλά επιθυμούν να υποβάλλουν Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο για την εισαγωγή τους σε δημόσιο Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.).

Β. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις 2022 και παραπέμπονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό μετά τις επαναληπτικές εξετάσεις, οπότε και θα μπορέσουν να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password).

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας