“Τους επόμενους δύο μήνες, κλείστε βασικές εκκρεμότητες και βγείτε στον δρόμο” – Η “κρυφή εντολή” που δείχνει πρόωρες κάλπες

 “Τους επόμενους δύο μήνες, κλείστε βασικές εκκρεμότητες και βγείτε στον δρόμο” – Η “κρυφή εντολή” που δείχνει πρόωρες κάλπες

Άρωμα εκλογών επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό, τόσο σε επίπεδο πρωτοβουλιών όσο και σε επίπεδο ρητορικής.  «Τους επόμενους δύο μήνες, κλείστε τις βασικές εκκρεμότητες  και βγείτε στον δρόμο…». Αυτή την εντολή φαίνεται πως έχουν λάβει οι υπουργοί και ολόκληρος ο γαλάζιος κομματικός μηχανισμός βρίσκεται επί ποδός για τις περιοδείες των Υπουργών, βουλευτών και βέβαια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Της Άννας Καραβοκύρη

Κομβικό ρόλο στο σχέδιο των περιοδειών, θα έχουν οι μεικτές ομάδες δράσης ή «κλιμάκια» τα οποία απαρτίζονται από έναν υπουργό, ομάδα από δύο ή τρείς βουλευτές και κομματικά στελέχη. Ο βασικός συντονισμός αυτών  των κλιμακίων έχει ανατεθεί στον Γραμματέα του κόμματος, Παύλο Μαρινάκη.

  • Οι περιφέρειες που μπαίνουν στο πρόγραμμα επισκέψεων του πρωθυπουργού επιλέγονται με βάση τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που διεξάγει το Μέγαρο Μαξίμου. Σε όποια περιοχή δηλαδή δείχνει να υπάρχει κάποια φθορά ή έστω επιδιώκεται η περαιτέρω ενίσχυση της κυβερνώσας παράταξης, σημειώνεται στην πρωθυπουργική ατζέντα, ως ένας από τους επόμενους τόπους προορισμού του.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως το πρόγραμμα του πρωθυπουργού για τον Ιούνιο έχει κλείσει με περιοδείες. Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κω, την Ψέριμο αλλά και την Αστυπάλαια, σειρά έχει σε λίγες ημέρες η Βόρεια Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, θα βρεθεί στην Θεσσαλονίκη όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσία μάλιστα του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς. Επόμενος σταθμός του πρωθυπουργού θα είναι η Μεσσηνία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει το Αναπτυξιακό  Συνέδριο για το ΕΣΠΑ, που θα διεξαχθεί 16 και 17 του μήνα στην Μεσσηνία, δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής του. Με βάση το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επισκεφτεί την Ροδόπη πριν αναχωρήσει για την Μαδρίτη όπου θα συμμετάσχει στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του μήνα.

  • Όμως δεν είναι μόνον η έντονη κινητικότητα των γαλάζιων στελεχών που «μαρτυρά» πρόωρες εκλογές αλλά είναι και ρητορική τους που θυμίζει έντονα προεκλογική περίοδο.

Το τελευταίο καιρό, μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή του πρωθυπουργού να εισαγάγει στο δημόσιο διάλογο την ρητορική της σύγκρισης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτή την τακτική επιδιώκει να «ξυπνήσει μνήμες» από την διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας πως η ΝΔ έχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Επίσης, όλο και συχνότερα στις δημόσιες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός θέτει διλήμματα προς τους πολίτες. Μερικά από τα σύγχρονα διλήμματα που θέτει στο δημόσιο διάλογο ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι: «Μπροστά ή πίσω», «Κυβερνητική σταθερότητα ή περιπέτειες και ακυβερνησία», «πρόοδος ή συντήρηση», «μέτρο ή λαϊκισμός».  

Ωστόσο ο χρόνος των εκλογών θα εξαρτηθεί κι από άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα η πορεία της οικονομίας, η ενεργειακή κρίση και οι τουρκικές προκλήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών, ο πρωθυπουργός ιδανικά θα ήθελε να πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας γιατί πιστεύει ότι θα βελτιωθούν οι δείκτες της οικονομίας και ειδικά των επενδύσεων». 

Όμως, παρά τις δικές τους προθέσεις και επιθυμίες, εκείνο που προέχει, είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η νίκη στις εκλογές, δεδομένου ότι η περίοδος είναι αστάθμητη, τα γεγονότα ανεξέλεγκτα και η κυβέρνηση δεν είναι στην καλύτερή της φάση, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών.

Παναγιώτης Δρίβας