Το γρήγορο ίντερνετ, προϋπόθεση για την ανάπτυξη

 Το γρήγορο ίντερνετ, προϋπόθεση για την ανάπτυξη

Η διείσδυση των ψηφιακών τεχνολογιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και η επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας και 5G αποτελούν βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Ο Όμιλος ΟΤΕ, έχοντας δεσμευτεί να ηγηθεί του ψηφιακού μετασχηματισμού, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και υποδομές στην Ελλάδα.

Με περίπου €5 δισ. επενδύσεις την περασμένη δεκαετία και με επενδυτικό πλάνο ύψους άνω των €3 δισ. έως το 2027, δημιουργεί τις υποδομές σταθερής και κινητής για την Κοινωνία των Gigabit.

Η σταθερή αλλάζει ταχύτητα

Με στόχο η Ελλάδα να στέκεται ισάξια στη διεθνή αγορά, ο Όμιλος ΟΤΕ αυξάνει τις επενδύσεις του σε άνω των 3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, υλοποιώντας το δίκτυο σταθερής που θα καλύψει τις ψηφιακές ανάγκες της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες, φέρνοντας την οπτική ίνα (FTTH) σε 3 εκατ. σπίτια και επιχειρήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο, θα καλύψει περίπου τα 2/3 των γραμμών της Ελλάδας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, δημιουργώντας νέες προοπτικές για ψηφιακή ανάπτυξη. Πρόκειται για την μεγαλύτερη επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Σήμερα, περισσότερα από 650.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι (FTTH) μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα.

  • Επιπλέον του επενδυτικού πλάνου ανάπτυξης του FTTH, ο Όμιλος ενισχύει τη διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων αναβαθμίζοντας, εντελώς δωρεάν, τις ταχύτητες του σταθερού internet που απολαμβάνουν σήμερα οι συνδρομητές COSMOTE στις περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμα η οπτική ίνα στο σπίτι και όπου αυτό είναι τεχνολογικά εφικτό. Η αναβάθμιση έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

Έτσι, περισσότεροι από 750.000 οικιακοί και εταιρικοί πελάτες, σε περιοχές που δεν έχει φτάσει ακόμη η οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και την επιχείρηση, θα δουν τις ταχύτητες του σταθερού ευρυζωνικού Internet να αναβαθμίζονται δωρεάν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα, μέσα στο 2022. Οι συνδρομητές σταθερής COSMOTE, οικιακοί και εταιρικοί, στους οποίους είναι τεχνικά εφικτή η αναβάθμιση, θα μεταφερθούν στην αμέσως επόμενη εμπορικά διαθέσιμη ταχύτητα Internet, διατηρώντας την ίδια τιμή.

  • Ειδικότερα, συνδρομητές με οικονομικό πρόγραμμα ταχύτητας έως 24Mbps, έως 50Mbps και έως 100Mbps, θα αναβαθμιστούν σε ταχύτητα έως 50Mbps, έως 100Mbps και έως 200Mbps αντίστοιχα, χωρίς να προβούν σε καμία ενέργεια και χωρίς καμία μεταβολή στη διάρκεια του συμβολαίου τους ή του μηνιαίου παγίου. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί ανάλογα με την κάθε σύνδεση είτε αυτόματα και απομακρυσμένα, είτε σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από τεχνική υλοποίηση και επικοινωνία με τους συνδρομητές.

Οι συνδρομητές στους οποίους είναι εφικτή η αναβάθμιση, θα ενημερωθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, μέσω του λογαριασμού σταθερής, της εφαρμογής My COSMOTE App και με γραπτό μήνυμα (sms).Ήδη, η αναβάθμιση ταχυτήτων έχει υλοποιηθεί για 210.000 πελάτες, δηλαδή περίπου το 30% των συνδέσεων που μπορούν να αναβαθμιστούν.

Οι δύο πρωτοβουλίες του Ομίλου ΟΤΕ για την επέκταση του FTTH και την άμεση αναβάθμιση των ταχυτήτων, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025 και του Εθνικού Πλάνου Ευρυζωνικότητας 2021-2027, αλλά και στη σημαντική βελτίωση της απόκλισης της Ελλάδας από τον μέσο όρο του ευρωπαϊκού δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, DESI.

Στο 80% η πανελλαδική κάλυψη COSMOTE 5G το 2022

Όσον αφορά στην κινητή, χάρη στις επενδύσεις της εταιρείας και την εντατική δουλειά των τεχνικών της, το COSMOTE 5G είναι το μεγαλύτερο δίκτυο 5ης γενιάς στη χώρα με 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη. Η κάλυψη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχει ήδη ξεπεράσει το 97% και 90% αντίστοιχα, ενώ οι μέγιστες ταχύτητες του δικτύου ξεπερνούν το 1Gbps σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η επέκταση του COSMOTE 5G συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς στην ελληνική επικράτεια, με στόχο να φτάσει σε 80% πληθυσμιακή κάλυψη μέχρι το τέλος του 2022. Το δίκτυο θα επεκταθεί περαιτέρω σε Δωδεκάνησα, Ικαρία, Κρήτη, Πελοπόννησο, Σάμο και Στερεά Ελλάδα, έως το τέλος της χρονιάς.

Avatar

Παναγιώτης Δρίβας