Τέλος στο Covid Pass – Τι είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης
Για την επιδημιολογική κατάσταση των τελευταίων ημερών μίλησε ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης εκτιμώντας ότι «σταδιακά οι θάνατοι και οι άνθρωποι που χρειάζονται σημαντικοί βοήθεια θα μειώνονται».
Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι «αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση» υπάρχει 50% πιθανότητα να μη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού για να μπαίνουμε σε χώρους μέχρι το Πάσχα: «Υπάρχει μια πιθανότητα 50-50 να μην έχουμε το Covid Pass», τόνισε.
«Είμαστε σε μεταβατικό στάδιο της πανδημίας, ορισμένοι μπορεί να το ονομάζουν και ενδημικότητα», πρόσθεσε ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα να μηδενιστούν τα κρούσματα».
«Οι σκληροί δείκτες ήταν σε καθοδική πορεία, η οποία έχει κάπως επιβαρυνθεί» είπε και πρόσθεσε ότι «το σύστημα υγείας στη χώρα μας δεν πιέζεται».
«Θεωρούμε ότι οι σκληροί δείκτες θα συνεχίσουν να πέφτουν στη χώρα μας» και σε αυτό έχουν παίξει τα εμβόλια και η φυσική ανοσία που υπάρχει καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν νοσήσει, ενώ σύντομα στη διάθεση των ειδικών θα είναι και οι θεραπείες με χάπια που θα χορηγούνται από το στόμα.
Η Ιταλία, η οποία είχε χτυπηθεί σφόδρα από τον κοροναϊό κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος προχώρησε και εκείνη στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του ενέκρινε την ουσιαστική χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας. Έτσι από την 1η Απριλίου το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα είναι αναγκαίο, πλέον, στους ανοικτούς χώρους, ενώ από την 1η Μαΐου δεν θα χρειάζεται ούτε στους κλειστούς χώρους.
«Η ιταλική εκστρατεία εμβολιασμού είναι από τις σημαντικότερες στον κόσμο. Το 89,6 % του πληθυσμού μας έχει κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού και πάνω από 380.000 πολίτες έχουν λάβει την τρίτη δόση», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Υγείας, Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση του εμβολίου, ο Σπεράντσα πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει αποφασιστεί η χορήγησή της στο σύνολο του πληθυσμού, αλλά μόνο στους ανοσοκατεσταλμένους πολίτες και, πιθανώς, σε άτομα μεγάλης ηλικίας.
Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι πρόκειται να σταματήσει να λειτουργεί, στο τέλος του μήνα, η επιτροπή λοιμωξιολόγων η οποία, έως τώρα, συμβούλευε την κυβέρνηση της Ρώμης.
Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα λειτουργεί μια επιχειρησιακή μονάδα για τη διαχείριση των εμβολιασμών και των όποιων άλλων αναγκών.