Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

 Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν: Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, με το τετ α τετ των δύο ηγετών να διαρκεί περίπου 70 λεπτά.

Στις αρχικές του δηλώσεις ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν ότι ο ρόλος που διαδραμάτισε η Τουρκία στον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν σημαντικός και τον ευχαρίστησε και προσωπικά για την «εξαιρετική δουλειά» και τη δράση του στην εν λόγω υπόθεση.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Τζο Μπάιντεν ότι ελπίζει όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας «γεμάτα χέρια» – «πλήρως ικανοποιημένοι». Όσον αφορά στα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν ανέφερε πως χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτήν την κατεύθυνση – για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων. Επίσης, είπε ότι αναμενόταν να συζητήσουν το θέμα της «πώλησης μαχητικών F-16 στην Τουρκία».

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο και τη Συρία.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν καλωσόρισε την τριμερή συμφωνία της Τουρκίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία που ανοίγει τον δρόμο για τους Συμμάχους για την πρόσκλησή τους σε συμμετοχή στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν για τη διαρκή υποστήριξή τους στην Ουκρανία και την άμυνά της έναντι της ρωσικής επιθετικότητας, όπως και για τη σημασία να απομακρυνθούν τα ρωσικά εμπόδια για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών.

Επίσης, συζήτησαν για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρηθούν οι δημιουργικές διμερείς σχέσεις, και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία της διαρκούς στενής επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων».

Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο Αμερικανός πρόεδρος αρχικά ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για την «εξαιρετική δουλειά» που έκανε για τη βοήθεια στην Ουκρανία όσο και για τη στάση του, τελικά, για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε σχέση με την υποψηφιότητά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν απάντησε: «Και εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πολύ που είμαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Και σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα και ικανοποίηση.

Πιστεύουμε ότι πρωτοπορήσατε και ότι ο ρόλος που παίξατε ήταν κρίσιμος για το μέλλον της συμμαχίας.

Οι εξελίξεις που αφορούν στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο ωθούν όλους μας να βρούμε μια λύση και να φτιάξουμε διπλωματικές διεργασίες. Θα προσπαθήσω να διασφαλίσω τον διάδρομο ανεφοδιασμού σε σιτηρά».

Θεόκριτος Αργυριάδης